Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Κανένας για δουλειά, όλοι στους δρόμους γιατί οι «ζωές μας δεν είναι κόστος»!

Αύριο απεργούμε! Διαδηλώνουμε σε δεκάδες πόλεις όλης της χώρας! Βροντοφωνάζουμε πως οι ζωές μας δεν είναι «κόστος». Λέμε «ως εδώ» στην πολιτική που θυσιάζει όλες τις λαϊκές ανάγκες στον βωμό του κέρδους!

Μέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας είναι η Πέμπτη 16 Μάρτη και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι μαζικοί φορείς, οι φορείς της νεολαίας δίνουν τη μάχη για να αποτελέσει η κινητοποίηση νέο σταθμό κλιμάκωσης του αγώνα για την προστασία της ζωής του λαού, ενάντια στην εγκληματική πολιτική του κέρδους και του «κόστους - οφέλους» που έφερε την τραγωδία στα Τέμπη. Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων μπαίνουν, μαζί με εκείνες για να μην υπάρξει καμιά συγκάλυψη στο έγκλημα, όλες οι αγωνίες των εργαζομένων για μέτρα προστασίας της ζωής τους, όπως για ασφαλείς υποδομές, για αντισεισμική θωράκιση και αντιπλημμυρική προστασία, για τα σχολεία και τις σχολές, τα νοσοκομεία κ.ο.κ.

Η αυριανή απεργιακή κινητοποίηση αποτελεί συνέχεια των αγωνιστικών πρωτοβουλιών πρωτόγνωρης μαζικότητας που οργανώθηκαν τις προηγούμενες μέρες: Των συλλαλητηρίων που κατέκλυσαν τους δρόμους και τις πλατείες σε πολλές πόλεις, των καθημερινών μαθητικών και φοιτητικών κινητοποιήσεων, της απεργιακής κινητοποίησης και των πολύ μαζικών συγκεντρώσεων που έγιναν την Τετάρτη 8 Μάρτη. Οι πρωτοβουλίες που ξεκίνησαν τις πρώτες μέρες μετά το ατύχημα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, καθώς δεκάδες χιλιάδες λαού και νεολαίας εκφράζουν την οργή τους για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα, ξεκαθαρίζουν πως δεν είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν να ξεχαστούν ή να συγκαλυφθούν οι αιτίες του, βλέπουν σε κάθε πλευρά της ζωής τους που συντρίβεται στις μυλόπετρες του κέρδους πρόσθετους λόγους να πάρουν θέση στον αγώνα.

Νέα Ιωνία
Νέα Ιωνία
Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 11.30 π.μ., στα Προπύλαια. Σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα, Εργατικά Κέντρα, σωματεία και μαζικοί φορείς οργανώνουν απεργιακές συγκεντρώσεις, προχωρούν σε συσκέψεις για την προετοιμασία και την επιτυχία τους.

Απεργιακές αποφάσεις έχουν παρθεί από τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, οι Ομοσπονδίες και τα Συνδικάτα σε μια σειρά από κλάδους και χώρους δουλειάς κινούνται από τις προηγούμενες μέρες σε τροχιά προετοιμασίας της απεργίας, με ανακοινώσεις, συνεδριάσεις, συσκέψεις, πρωτοβουλίες σε χώρους δουλειάς και γειτονιές.

Στο μεταξύ, συνεχίζοντας τις αγωνιστικές δράσεις τους, συγκεντρώσεις και πορείες σε γειτονιές της Αττικής πραγματοποιούν από χθες σωματεία και φορείς, όπως στο Περιστέρι, στη Νέα Ιωνία, τα Ανω Λιόσια κ.α.

Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει!

«Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα με βάση την εποχή μας, καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας», τονίζει το ΠΑΜΕ και καλεί στην απεργία και τις συγκεντρώσεις. «Η πείρα των τελευταίων 12 χρόνων και οι τραγικές καταστροφές, που έβαλαν τη σφραγίδα τους σε αυτήν την πορεία της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχουν "μεσσίες"! Οι ζωές μας αξίζουν και τις θέλουμε ασφαλείς και για εμάς, αλλά κυρίως για τα παιδιά μας!», τονίζει ακόμα, καλώντας σε ένταση της πάλης για:

Περιστέρι
Περιστέρι
-- Σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές μαζικές μεταφορές, κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

-- Την ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας.

-- Αμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας.

-- Ελεγχο εδώ και τώρα της αντισεισμικής θωράκισης σε σχολεία, σχολές, νοσοκομεία, χώρους δουλειάς.

-- Αμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς.

-- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες πολιτικής προστασίας.

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) καλεί «να συμμετάσχουμε μαζικά όλες εμείς οι γυναίκες του μόχθου» και «να βροντοφωνάξουμε ότι "δεν διαπραγματευόμαστε το δικαίωμα των παιδιών μας να ζήσουν την ζωή που ονειρεύονται, τη ζωή που τους αξίζει!"».

Στις απεργιακές συγκεντρώσεις καλούν επίσης η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).

Δεμένα τα βαπόρια, στάσεις εργασίας στις συγκοινωνίες

Δεμένα θα μείνουν αύριο Πέμπτη τα πλοία στα λιμάνια όλης της χώρας, καθώς οι ναυτεργάτες συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία. Με βάση την απόφαση της ΠΝΟ, η απεργία στα πλοία θα ξεκινήσει στις 00.01 την Πέμπτη και θα λήξει τα μεσάνυχτα. Στην 24ωρη απεργία συμμετέχει και η Ενωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ).

Μαζική κινητοποίηση χθες και στη Χαλκίδα
Μαζική κινητοποίηση χθες και στη Χαλκίδα
Στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ, οδηγοί στα μπλε λεωφορεία, πήρε απόφαση για στάση εργασίας με βάση την οποία θα λειτουργήσουν, όπως και τα τρόλεϊ, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ προχωρούν σε στάσεις εργασίας και τα μέσα θα κινηθούν από τις 10 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ. Τα έξι σωματεία που έχουν πάρει τη σχετική απόφαση τονίζουν ότι η λειτουργία των μέσων γίνεται για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στις απεργιακές συγκεντρώσεις, και καλούν την κυβέρνηση αυτήν τη φορά «να μην επιχειρήσει με ξεπερασμένα τεχνάσματα να ταλαιπωρήσει τον κόσμο, κλείνοντας αναίτια σταθμούς».

Στη Θεσσαλονίκη

Ολο και μεγαλώνει ο κατάλογος των σωματείων στη Θεσσαλονίκη που καλούν σε συμμετοχή στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 11 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Μαζί με τα σωματεία καλούν και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών, Χωροταξίας, Μαθηματικού, Χημικού, Φαρμακευτικής, Γεωλογικού, Βιολογικού, Γεωπονίας, Δασολογίας, Ιατρικής, ΜΜΕ, ΠΤΔΕ, ΣΕΥ ΔΙΠΑΕ, ΣΜΗ ΔΙΠΑΕ, ΣΟΦΕΘ. Σε συμμετοχή καλούν επίσης ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών, η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας κ.ά.

Απεργούν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ

Στην 24ωρη απεργία θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ).

Σε κάλεσμά της η ΔΑΣ ΟΑΣΘ σημειώνει ότι δεν είναι μόνο το έγκλημα των Τεμπών. Ολοι οι εργασιακοί χώροι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα είναι «Τέμπη». Θυμίζει το σοβαρό εργατικό «ατύχημα» με συνάδελφό τους τεχνίτη στο αμαξοστάσιο του Φοίνικα το 2013 που έμεινε κατά 80% ανάπηρος και σημειώνει: «Η δήθεν "ανεξάρτητη" Δικαιοσύνη που επικαλούνται κάποιοι ότι τάχα θα κάνει σωστά τη δουλειά της τώρα με το έγκλημα των Τεμπών, τότε στη δίκη που είχε γίνει έκλεισε τα μάτια στις εκθέσεις της Επιθεώρησης Εργασίας που "έκαιγαν" τον ΟΑΣΘ και αποφάνθηκε ότι έφταιγε ο συνάδελφος τεχνίτης. Μόνο όταν η υπόθεση έφτασε να δικαστεί στο Εφετείο καταδικάστηκε και υποχρεώθηκε ο ΟΑΣΘ να καταβάλει μια πενιχρή αποζημίωση στον εργαζόμενο, ενώ από τότε εκκρεμεί η πρόσληψη μέλους της οικογένειάς του στον ΟΑΣΘ που προβλέπεται με ΣΣΕ. Το ίδιο ισχύει και για άλλους συναδέλφους που άφησαν την τελευταία τους πνοή σε εργατικά "ατυχήματα"».

Καλεί τους εργαζόμενους να μη δείξουν καμία αναμονή. Να δώσουν ηχηρή απάντηση σε όσους προσπαθούν να συκοφαντήσουν τους εργαζόμενους του ΟΣΕ και γενικά όλους τους εργαζόμενους χαρακτηρίζοντάς τους «συντεχνίες».

Στη Θεσσαλία

Επί ποδός για την επιτυχία της απεργίας βρίσκονται τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς στη Θεσσαλία.

Στη Λάρισα, κλιμάκια του Εργατικού Κέντρου, των σωματείων και των φοιτητικών συλλόγων πραγματοποιούν περιοδείες και εξορμήσεις σε εργοστάσια τροφίμων, μετάλλου, φαρμακαποθήκες, σούπερ μάρκετ, γιαπιά, σχολεία και νοσοκομεία και σε άλλους χώρους δουλειάς, προκειμένου να φτάσει πλατιά το απεργιακό κάλεσμα. Στο απεργιακό συλλαλητήριο θα συμμετάσχει ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας που αποφάσισε το κλείσιμο των εμπορικών μαγαζιών για δύο ώρες.

Το «παρών» στις συγκεντρώσεις θα δώσουν και οι αγρότες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου