Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

«Υπερεπάρκεια» αντιλαϊκών μέτρων και φοροληστείας


 ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΑΣΤΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ

 ...απάντηση στις «αβεβαιότητες» της καπιταλιστικής οικονομίας

Εφησυχασμό χωρίς αντίκρισμα, πόσο μάλλον για τον λαό που τον καλούν να πληρώσει τα «σπασμένα», εξακολουθεί να καλλιεργεί η κυβέρνηση, με φόντο τις μεγάλες «αναταράξεις» στο τραπεζικό σύστημα και της Ευρωζώνης.

Σε αυτό το πνεύμα με δηλώσεις του μέσα στο Σαββατοκύριακο ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, επαναλάμβανε ότι «το τραπεζικό σύστημα (...) είναι σε πολύ καλύτερη θέση, με υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και υψηλότερη κερδοφορία από το 2008».

Λίγες ώρες πριν, βέβαια, ο πρωθυπουργός, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, διευκρίνιζε ότι αυτό είναι... η άλλη όψη των νέων βαρών που σηκώνει ο λαός, μεταξύ άλλων και με την εκτόξευση των επιτοκίων της ΕΕ, που μεταφράζεται σε δύο και τρεις δόσεις παραπάνω τον χρόνο, λέγοντας: «Γνωρίζουμε ότι αυτή η αύξηση των επιτοκίων πιέζει και τους Ελληνες δανειολήπτες, καθώς τους υποχρεώνει να διαθέσουν μεγαλύτερο κομμάτι του διαθέσιμου εισοδήματός τους για τις δανειακές τους εξυπηρετήσεις. Ομως θέλω να τονίσω ότι η άλλη όψη του νομίσματος, της προόδου που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια, είναι ότι οι τράπεζές μας είναι πια ισχυρές».

Στο μεταξύ, επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα, όσο και της συνολικής χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας καταγράφουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, αντανακλώντας έτσι και τις αντιφάσεις της καπιταλιστικής οικονομίας, με την άνοδο των επιτοκίων για την «αντιμετώπιση» του πληθωρισμού να οδηγεί σε άλλες δυσκολίες στην καπιταλιστική παραγωγή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων διαμορφώθηκε σε 2,7% τον Φλεβάρη, από 3,2% τον Γενάρη, ενώ για το σύνολο των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε σε 2,9%, από 3,5% τον Γενάρη.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας διαμορφώθηκε σε 5,5% τον Φλεβάρη, από 6,3% τον Γενάρη, ενώ οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα μειώθηκαν κατά 1.456 εκατ. ευρώ τον Φλεβάρη, έναντι μείωσης κατά 4.510 εκατ. ευρώ τον Γενάρη.

Από αυτά τα 202 εκατ. ευρώ αφορούσαν καταθέσεις των λαϊκών νοικοκυριών, που συνεχίζουν να αιμορραγούν από τις τεράστιες αυξήσεις των τιμών, τη φοροληστεία, συνολικά την αντιλαϊκή επίθεση, κι ενώ ήδη τον Γενάρη οι καταθέσεις τους είχαν μειωθεί κατά 1,4 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, ενδεικτικά της κοροϊδίας και της «ψιλής κρησάρας» των υποτιθέμενων «μέτρων στήριξης» που παρουσιάζονται ανά καιρούς είναι και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για το «πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου ευάλωτων δανειοληπτών», για τις ρυθμίσεις δηλαδή με τις οποίες η κυβέρνηση επιχειρεί να επιδοτήσει ένα κομμάτι των δανείων που συνεχώς φουσκώνουν για τους πλέον εξαθλιωμένους και με το βλέμμα στην «εισπραξιμότητα» των τραπεζικών ομίλων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, μέχρι τις 15 Μάρτη είχαν υποβληθεί 36.628 αιτήσεις, ωστόσο «επιλέξιμες» μέχρι αυτήν τη στιγμή έχουν κριθεί μόλις 879. Εχουν απορριφθεί 580 αιτήσεις, ακυρώθηκαν 8.500, ενώ εκκρεμούν περισσότερες από 26.000, λίγες μέρες πριν από την έναρξη του προγράμματος, τον Απρίλη.

«Ποδαρικό» φοροληστείας και τη νέα χρονιά...

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση μπήκε με «ποδαρικό» φοροληστείας και τη νέα χρονιά, με τα φορολογικά έσοδα να «υπεραποδίδουν» για ένα ακόμα δίμηνο, πάνω ακόμα και από τους στόχους του προϋπολογισμού.

Ετσι, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τα φορολογικά έσοδα για το δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη ήταν αυξημένα κατά 1,245 δισ. ευρώ (14,2%) έναντι του στόχου.

Για μια ακόμα φορά τον «χορό» σέρνουν τα έσοδα των άμεσων και έμμεσων φόρων που φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες και που η κυβέρνηση αρνείται να «ακουμπήσει» για να μην πειράξει «σεντ» από την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Ετσι, τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 4.107 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 330 εκατ. ευρώ. Τα 470 εκατ. ευρώ από τη συνολική υπέρβαση των φορολογικών εσόδων αφορούν στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας, ενώ ο φόρος εισοδήματος από φυσικά πρόσωπα κατέγραψε υπέρβαση κατά 162 εκατ. ευρώ και ο αντίστοιχος φόρος από νομικά πρόσωπα είχε υπέρβαση έναντι του στόχου κατά 131 εκατ. ευρώ.

Συνολικά τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 13.750 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2.066 εκατ. ευρώ ή 17,7% έναντι του στόχου. Σε συνδυασμό με την υστέρηση των δαπανών κατά 309 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε για το πρώτο δίμηνο του 2023 πρωτογενές πλεόνασμα ύψους άνω των 4,2 δισ. ευρώ (4.215 εκατ. ευρώ)!

...για το κοινό πρόγραμμα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ

Στο μεταξύ, ακριβώς τα «πρωτογενή πλεονάσματα» από την άγρια επίθεση στον λαό έδειχνε ως «προϋπόθεση» για τη «σταθερότητα» της καπιταλιστικής οικονομίας και τον «εθνικό» στόχο του κεφαλαίου, αυτόν της «επενδυτικής βαθμίδας», και ο οικονομικός σύμβουλος του Αλ. Τσίπρα, Γ. Χουλιαράκης - όπως και ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας - με συνέντευξή του στην «Καθημερινή».

Οπως ανέφερε μεταξύ άλλων περιγράφοντας «το περίγραμμα ενός νέου οικονομικού παραδείγματος για τα επόμενα έτη», «στο πλαίσιο αυτό, η προστασία της δημοσιονομικής αξιοπιστίας έχει βαρύνουσα σημασία. Η τήρηση του υπό διαμόρφωση πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα, συμβατό με τη βιωσιμότητα του χρέους, θα συμβάλει στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας με ευεργετικά αποτελέσματα τόσο για τον δημόσιο, όσο και για τον ιδιωτικό τομέα».

Ενώ σε άλλο σημείο, δείχνοντας και τη «σκυταλοδρομία» της οικονομικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων από την «περιοριστική» στην «επεκτατική» πολιτική και τούμπαλιν, με «κοινή συνισταμένη» τα βάρη που προστίθενται διαδοχικά στον λαό, σημειώνει ότι «χωρίς τη διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών κατά τα προηγούμενα έτη, χωρίς τη μείωση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας μέσω της ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους τον Ιούνιο του 2018 και χωρίς τη δημιουργία ενός σημαντικού ταμειακού αποθέματος το 2016-18, δεν θα υπήρχαν προϋποθέσεις οικονομικής ανάκαμψης μετά το 2019 και η χώρα θα βρισκόταν στη δίνη των συνεπειών της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης. Το ερώτημα που τίθεται είναι με ποιον τρόπο θα υποστηριχθεί ένας εύρωστος και βιώσιμος ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης όταν ανασταλεί πλήρως η δημοσιονομική στήριξη των νοικοκυριών, που μέχρι τώρα υποστηρίζει την ιδιωτική κατανάλωση. Η απάντηση βρίσκεται στη θεσμική αναβάθμιση της χώρας, που ακόμη εκκρεμεί».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου