Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Βιρτζίνια Γουλφ


 Η Αγγλίδα μυθιστοριογράφος Βιρτζίνια Γουλφ γεννήθηκε το 25/1/1882 και συνέβαλε σημαντικά στη δημιουργία του μοντέρνου μυθιστορήματος.

 Ηταν κόρη του διακεκριμένου βικτοριανού διανοούμενου σερ Σέσλι Στέφεν και μυήθηκε από πολύ νωρίς στον κόσμο του Πνεύματος.

Η Γουλφ άρχισε τη λογοτεχνική της δραστηριότητα στα 21 της χρόνια, δημοσιεύοντας λογοτεχνική κριτική σε λογοτεχνικό περιοδικό.

Η ίδια, καθώς και τα αδέλφια της ένιωθαν να πνίγονται από τους ασφυκτικούς περιορισμούς και την υποκρισία της βικτοριανής εποχής και πρωτοστάτησε σε μα πρωτοποριακή ομάδα που είχαν δημιουργήσει οι μαθητές του φιλόσοφου Τζορτζ Μουρ, με στόχο την αναζήτηση της αγάπης, του κάλλους και της αλήθειας.

Η χρήση του εσωτερικού μονολόγου από τον Τζέιμς Τζόις στο οριακό έργο του"Οδυσσέας", έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στην Γουλφ και αποφάσισε να δοκιμάσει τη νέα μέθοδο του ελεύθερου συνειρμού. Το όνομά της συνδέεται με το φεμινιστικό κίνημα, όμως ο φεμινισμός της είναι περισσότερο συναισθηματικός, παρά ορθολογικός.

 


Η συγγραφέας, σε όλη τη διάρκεια της ζωής της, υπέφερε από τρομερές νευρικές κρίσεις για τις οποίες υποβλήθηκε σε θεραπεία.

Τελικά στις 28/3/1941, μέσα στον εφιάλτη του Β Παγκόσμιου Πολέμου, αυτοκτόνησε.

Ανάμεσα στα έργα της είναι: "Η κυρία Ντάλαγουεϊ", "Το δωμάτιο του Ιακώβ", "Νύχτα και μέρα", "Μακρινό ταξίδι", "Στο φάρο", "Τα κύματα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου