Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 8 Απριλίου 2023

Μια μέρα σαν τη σημερινή

08/04/1798

Γεννιέται ο ποιητής Διονύσιος Σολωμός.

Διονύσιος Σολωμός

08/04/1896

Στην Καμάριζα του Λαυρίου πραγματοποιείται γενικευμένη εξέγερση των εργατών στα ορυχεία. Θύματα υπήρχαν τόσο απ' τους απεργούς εργάτες, όσο και απ' τους φύλακες της Γαλλικής Εταιρείας του Λαυρίου. Οι φύλακες σκότωσαν τους εργάτες Καραφλιά και Βασιλακόπουλο. Οι οργισμένοι εργάτες, μπρος στη θέα των σκοτωμένων συναδέλφων τους, θα ορμίσουν στα γραφεία της Εταιρείας και θα βάλουν φωτιά, με αποτέλεσμα να εξοντωθούν όλοι οι φύλακες, πλην ενός. Συνολικά είχαν σκοτωθεί τέσσερις απεργοί. Ο δε εργοδότης (ο Σερπιέρι) φυγαδεύτηκε και σώθηκε, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, μεταμφιεσμένος.

Εξέγερση των εργατών στα ορυχεία Λαυρίου

08/04/1941

Από το σανατόριο Ασβεστοχωρίου δραπετεύουν 12 μέλη και στελέχη του ΚΚΕ. Ανάμεσά τους οι Σπ. Κωτσάκης, Βαγγ. Βασβανάς, κ.α.

08/04/1945

Παραιτείται η κυβέρνηση Πλαστήρα και διορίζεται από τον Αντιβασιλέα Δαμασκηνό (τον Αρχιεπίσκοπο) η κυβέρνηση του ναυάρχου Βούλγαρη.

Η παραίτηση του Πλαστήρα ήλθε έπειτα από δημοσίευση της επιστολής που είχε συντάξει κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου και με την οποία ζητούσε τη συνθηκολόγηση με τη φασιστική Ιταλία.

08/04/1946

Η Κοινωνία των Εθνών ξεκινά την τελευταία της συνεδρίαση στη Γενεύη. Λίγο πριν, είχε αποφασιστεί η συγκρότηση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

08/04/1954

Κυρώνεται το Ν.Δ. 2799/1954 με το οποίο ρυθμιζόταν το νομικό καθεστώς των Νατοϊκών δυνάμεων που έδρευαν στην Ελλάδα

08/04/1962

Διεξάγονται επαναληπτικές εκλογές σε 4 εκλογικά τμήματα της Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, στα οποία οι εκλογές του 1961 είχαν ακυρωθεί επειδή επιβεβαιώθηκε η άσκηση βίας.

08/04/1963

Αρχίζουν οι επίσημες συνομιλίες για την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα, πρόδρομο της ΕΟΚ και της ΕΕ.

08/04/1963

Διαψεύδεται ταυτοχρόνως από την Αθήνα και την Ουάσιγκτον η ύπαρξη πυραυλικών βάσεων στην Ελλάδα, η οποία είχε αναφερθεί σε δημοσίευμα των «Τάιμς της Νέας Υόρκης», προκαλώντας, φυσικά, σάλο.

08/04/1972

Ο Πολ Μακάρτνεϊ, μετά τη Ματωμένη Κυριακή στη Βόρειο Ιρλανδία (κατά την οποία ο βρετανικός στρατός άνοιξε πυρ κατά διαδηλωτών σκοτώνοντας 14 εξ αυτών), κυκλοφορεί το τραγούδι Give Ireland Back To The Irish (δώστε την Ιρλανδία πίσω στους Ιρλανδούς). Το τραγούδι θα απαγορευτεί από το BBC.

08/04/1973

Πεθαίνει ο Ισπανός κομμουνιστής ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο, δημιουργός της «Γκουέρνικα», κ.α. έργων (όπως το περίφημο σκίτσο του Νίκου Μπελογιάννη).

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος τον βρίσκει στο Παρίσι, όπου εντάσσεται στη Γαλλική Αντίσταση. Το 1944 γίνεται μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας, στο οποίο θα παραμείνει μέχρι το τέλος της ζωής του. «Πήγα στο Κομμουνιστικό Κόμμα όπως πάει κανείς στην πηγή. Θα είμαι πια με τους δύστυχους ανθρώπους, στο δρόμο», έλεγε ο Πικάσο, απαντώντας σε όσους ενοχλούνταν ή ενοχλούνται για την ένταξή του.

Πεθαίνει ο Πάμπλο Πικάσο

08/04/1985

Η κυβέρνηση της Ινδίας καταθέτει στα αμερικανικά δικαστήρια αγωγή κατά της πολυεθνικής εταιρείας «Γιούνιον Καρμπάιτ», ζητώντας την αποζημίωση των θυμάτων της διαρροής δηλητηριωδών αερίων στην πόλη Μποπάλ το Δεκέμβρη του 1984.

Σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση ο αριθμός των θυμάτων έφτασε τις 3.787, ενώ άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμα και για 8.000 νεκρούς.

08/04/1990

Πεθαίνει ο λαϊκός συνθέτης Απόστολος Καλδάρας.

08/04/1990

Η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύεται πρώτο κόμμα, με ποσοστό 46,89% και 150 έδρες, στις τρίτες βουλευτικές εκλογές που έγιναν μέσα σ' ένα χρόνο. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 38,61% και ο ενιαίος Συνασπισμός με 10,28%. Έπειτα από συμφωνία με τον Κωστή Στεφανόπουλο της ΔΗΑΝΑ που εξέλεξε έναν βουλευτή, σχηματίστηκε τελικά κυβέρνηση της ΝΔ υπό τον Κ. Μητσοτάκη.

08/04/2013

Πεθαίνει η Μάργκαρετ Θάτσερ, επικεφαλής του κόμματος των Συντηρητικών και πρωθυπουργός της Βρετανίας το 1979 - 1990.

Η Θάτσερ άφησε τη σφραγίδα της για τη στρατηγική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που προωθούνταν στη Βρετανία τη δεκαετία του '80, στις ΗΠΑ λίγο νωρίτερα και στον υπόλοιπο κόσμο αμέσως μετά. Η καταστολή της μεγάλης απεργίας των ανθρακωρύχων, που διήρκεσε επί ένα χρόνο το 1986, ο πόλεμος των Φώκλαντς με την Αργεντινή, η πολύ στενή συμμαχία της με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ρ. Ρέιγκαν αλλά και τον δικτάτορα της Χιλής Α. Πινοτσέτ, καθώς και ο πρωταγωνιστικός της ρόλος στα πλαίσια της επιθετικότητας του διεθνούς ιμπεριαλισμού κατά της ΕΣΣΔ, είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά σημεία της πρωθυπουργίας της.

 08/04/ 

Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά.

Ρομά

 

6 σχόλια:

  1. 1986 Η Ελλάδα παραλύει, όταν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι κατέρχονται στη μεγαλύτερη έως τότε πανεργατική απεργία των μεταπολιτευτικών χρόνων ενάντια στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που απαγόρευε τις αυξήσεις) και στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο συνδικαλιστικό κίνημα («εκπαραθύρωση» της νόμιμης διοίκησης της ΓΣΕΕ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κυβερνητικό «πραξικόπημα» στη ΓΣΕΕ , στις 5 Δεκέμβρη 1985, το Πρωτοδικείο της Αθήνας, με πρόεδρο τον Θέμελη, καθαίρεσε τη νόμιμη και αιρετή διοίκηση της ΓΣΕΕ και διόρισε νέα, στην οποία η κυβερνητική συνδικαλιστική παράταξη της ΠΑΣΚΕ διέθετε πλειοψηφία με αυτοδυναμία: Σε σύνολο 45 τακτικών μελών, είχε 25! Αμεσα δήλωσαν την παραίτησή τους τα 17 τακτικά μέλη και τέσσερα αναπληρωματικά της ΔΑΣ, καθώς και άλλοι συνδικαλιστές.

      Η απροκάλυπτη παρέμβαση της κυβέρνησης στο συνδικαλιστικό κίνημα ολοκληρώθηκε με νέους διορισμούς στη θέση όσων παραιτήθηκαν, καθώς η δοτή διοίκηση Ραυτόπουλου δεν είχε την απαρτία που χρειαζόταν για να παίρνει αποφάσεις στο όνομα της ΓΣΕΕ. Γι' αυτό η ψευτοδιοίκηση των 24, όπως είχε διαμορφωθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή, συμπληρώθηκε από συνδικαλιστές της ίδιας συνομοταξίας.
      https://gkagkarin.blogspot.com/2022/12/1985.html

      Διαγραφή
  2. απόδραση των 12 φυματικών στελεχών του ΚΚΕ
    Οι "κόκκινοι δραπέτες"

    Οι δώδεκα φυματικοί κομμουνιστές που απέδρασαν στις 8 Απριλίου 1941 από το σανατόριο με τη βοήθεια του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ, είχαν μεταφερθεί από την Πύλο και την Ακροναυπλία όπου κρατούνταν στο σανατόριο για θεραπεία από τη φυματίωση που έπασχαν. Επρόκειτο για τους:

    1. Τάσο Αναγνωστόπουλο, ναυτεργάτη από τον Πειραιά, που εκτελέστηκε λίγο αργότερα από τους Ναζί για τη διάπραξη σαμποτάζ σε γερμανικές εγκαταστάσεις και υπήρξε ένας από τους πρώτους εκτελεσμένους στη Θεσσαλονίκη.

    2. Ελπιδοφόρο Αντωνάτο από την Κεφαλονιά

    Βαγγέλης Βασβανάς

    3. Βαγγέλη Βασβανά, από την Τσαρίτσανη, στέλεχος της ΟΚΝΕ, γραμματέα αργότερα της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ καθ' όλη τη διάρκεια της Κατοχής.

    4. Θανάση Ζιώγα από τη Δυτική Μακεδονία, γραμματέα της Περιφερειακής Επιτροπής Σερβίων Κοζάνης του ΚΚΕ και στη συνέχεια μέλος της τριμελούς Ανώτερης Διοίκησης της ΠΟλιτοφυλακής Δυτικής Μακεδονίας

    5. Αλέκο Ιωαννίδη, δημοσιογράφο, παλαίμαχο συντάκτη του "Ριζοσπάστη"

    6. Γρηγόρη Κουτσουρέλη από τη Μυτιλήνη, παλιό στέλεχος του ΚΚΕ

    7. Σπύρο Κωτσάκη, που αργότερα έγινε καπετάνιος του εφεδρικού ΕΛΑΣ της Αθήνας στην περίοδο της Εθνικής Αντίστασης με το ψευδώνυμο "Νέστορας".

    8. Δημήτρη Παγώνη, τσαγκάρη από την Εύβοια.

    9. Στάθη Παπαγεωργίου, από τη Δεσφίνα της Φωκίδας, στέλεχος της ΟΚΝΕ, λογοτέχνη και δημοσιογράφο.

    10. Γιάννη Πολυχρονάκη, στέλεχος της ΟΚΝΕ

    Γιάννης Σαλάς

    11. Γιάννη Σαλά, στέλεχος του ΚΚΕ, καθοδηγητή των κιομματικών οργανώσεων στρατό, γραμματέα αργότερα της Αντιφασιστικής Στρατιωτικής Οργάνωσης (ΑΣΟ), από τους επικεφαλής του κινήματος της Μέσης Ανατολής

    12. Αλέκο Σιέμπη, από τη Φλώρινα, στέλεχος της ΟΚΝΕ και του ΚΚΕ στη Δυτική Μακεδονία 36

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 8 Απριλίου 1971, πραγματοποιείται στο Λονδίνο το Πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο των Ρομά, που έθεσε και τις βάσεις για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους από τη διεθνή κοινότητα.
    Η 8η Απριλίου είναι μέρα γιορτής για τους Ρομά όλου του κόσμου, με παρελάσεις, πορείες και συγκεντρώσεις, σε ανάμνηση του Πρώτου Παγκόσμιου Συνεδρίου.
    Οι Ρομά είναι η μεγαλύτερη μειονοτική κοινότητα της Ευρώπης, δεδομένου ότι 10 εκατομμύρια Ρομά ζουν στην Ευρώπη και την Τουρκία. Ωστόσο, αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν ανισότητες, κοινωνικό αποκλεισμό, διακρίσεις και περιθωριοποίηση. Οι Ρομά είναι συνολικά 15.000.000, με βαρύ φόρο αίματος στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και ρατσιστική αντιμετώπιση στα μέρη όπου ζούσαν (και ζουν).
    Το 1942, ο αρχηγός των SS Χάινριχ Χίμλερ διέταξε τον εκτοπισμό όλων των Ρομά από το αποκαλούμενο Γερμανικό Ράιχ και την μεταφορά των υπό εξόντωση Ρομά στο Άουσβιτς. Όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι ναζί υπέβαλαν τους Ρομά σε αυθαίρετους εγκλεισμούς, καταναγκαστική εργασία και μαζικές δολοφονίες. Εκτόπιζαν ακόμα και και στρατιώτες που υπηρετούσαν στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις (Βέρμαχτ) όταν βρίσκονταν σε άδεια στο σπίτι τους.
    Η γερμανική-ναζιστική αστυνομία τους έστειλε στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου, σε ειδικό κτιριακό συγκρότημα. 23.000 εκτοπίστηκαν. Ιατρικοί "ερευνητές"όπως ο λοχαγός των SS Δρ. Γιόζεφ Μένγκελε εξουσιοδοτήθηκαν να επιλέγουν άτομα μεταξύ των κρατουμένων για ψευδοεπιστημονικά πειράματα. Ο Μένγκελε επέλεγε δίδυμα και νάνους, ορισμένες φορές από το στρατόπεδο οικογενειών για Ρομά.
    Περίπου 3.500 ενήλικες και έφηβοι Ρομά ήταν φυλακισμένοι σε άλλα στρατόπεδα. Οι συνθήκες στο κτιριακό συγκρότημα των Ρομά στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου συνέβαλαν στη διάδοση μολυσματικών ασθενειών και επιδημιών(τύφος, ευλογιά κ.α) που μείωσαν σημαντικά τον πληθυσμό του στρατοπέδου. Αργότερα,τα SS δολοφόνησαν στους θαλάμους αερίων περίπου 1.700 Ρομά από την περιφέρεια Μπιάλιστοκ.
    Το Μάιο του 1944 η ηγεσία του ναζιστικού στρατοπέδου αποφάσισε να δολοφονήσει όσους διέμεναν στο κτιριακό συγκρότημα των Ρομά. Τα SS περικύκλωσαν το συγκρότημα. Όμως όταν τους διέταξαν να βγουν έξω, οι Ρομά αρνήθηκαν να υπακούσουν, καθώς είχαν προειδοποιηθεί και είχαν οπλίστεί με σιδερένιους σωλήνες, φτυάρια και άλλα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν για εργασία.
    Οι επικεφαλής των SS κατάλαβαν ότι θα είχαν πολλούς νεκρούς και αποχώρησαν. Μετά τη μεταφορά 3.000 Ρομά κατάλληλων για εργασία στα τέλη της άνοιξης και τις αρχές καλοκαιριού του 1944, τα SS κινήθηκαν εναντίον των εναπομεινάντων 2.898 κρατουμένων (2 Αυγούστου). Οι περισσότεροι ήταν άρρωστοι, ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά. Το προσωπικό του στρατοπέδου τους δολοφόνησε σχεδόν όλους στους θαλάμους αερίων του Μπίρκεναου.
    Τουλάχιστον 19.000 από τους 23.000 Ρομά που εστάλησαν στο Άουσβιτς πέθαναν εκεί. Σήμερα, που ο ρατσισμός και ο φασισμός είναι ξανά στο προσκήνιο, με την ανοχή και ενίσχυση κυβερνήσεων και ΝΑΤΟ-Ε.Ε, οι Ρομά συνεχίζουν να είναι στόχος ρατσιστικών επιθέσεων, διακρίσεων και κοινωνικού αποκλεισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πριν από 105 χρόνια, στις 8 Απριλίου 1918, σε μια συνεδρίαση του Προεδρείου της Πανρωσικής Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής των Σοβιετικών Εργαζομένων, Χωρικών, Στρατιωτών και Αντιπροσώπων Κοζάκων, ο Πρόεδρος του Προεδρείου της ,Γιάκοβ Μιχαήλοβιτς Σβερντλόφ (Я́ков Миха́йлович Свердло́в) ζήτησε να δηλωθεί η κόκκινη σημαία ως η σημαία της Σοβιετικής Δημοκρατίας: «Για εμάς δεν υπάρχει αμφιβολία: η μόνη σημαία της Ρωσικής Σοβιετικής Δημοκρατίας είναι η σημαία με την οποία πήγαμε να πολεμήσουμε την αυτοκρατορία και την αστική τάξη ... η σημαία με την οποία πήγαμε να πολεμήσουμε θα παραμείνει η εθνική σημαία ».
    Η πρόταση εγκρίθηκε ομόφωνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου