Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

Οι φοιτητές κάναμε το βήμα - τολμάμε το άλμα!


Στον αγώνα για πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα!

Δεξιότητες, διαπιστευτήρια, προσόντα, εφόδια, soft skills... Είναι μονάχα λίγες από τις λέξεις που έχουν χρησιμοποιήσει κατά καιρούς ο πρωθυπουργός, η υπουργός Παιδείας, άλλοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, των άλλων κομμάτων, στην προσπάθειά τους να περιγράψουν ποια τελικά είναι η αξία, το αντίκρισμα των πτυχίων των αποφοίτων των πανεπιστημίων.

Η ...ευρηματικότητά τους θα ήταν πραγματικά εντυπωσιακή αν δεν ήταν επικίνδυνη για τις ανάγκες, τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα των φοιτητών. Με τις παραπάνω - ομολογουμένως εύηχες - λέξεις επιδιώκουν να περιγράψουν το σημερινό τοπίο της υποβάθμισης στο αντίκρισμα των πτυχίων μας, που έχει διαμορφωθεί από τη διαχρονική πολιτική αποσύνδεσης των πτυχίων από το επάγγελμα, μετατροπής τους σε ένα «προσόν» ανάμεσα σε άλλα.

Θα μπορούσαμε να σχολιάσουμε πολλά. Ωστόσο μάλλον αρκεί να ρωτήσουμε τους φοιτητές των 60 Τμημάτων πανελλαδικά τα οποία πανεπιστημιοποιήθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και, πέντε χρόνια μετά, ακόμα δεν έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα στα πτυχία τους. Αρκεί να ακούσουμε την απάντηση χιλιάδων φοιτητών σε Τμήματα της Φιλοσοφικής, της ΣΘΕ, Τμημάτων Ειδικής Αγωγής, άλλων καθηγητικών σχολών, που με τον νόμο - πλαίσιο που ψήφισε η κυβέρνηση το προηγούμενο καλοκαίρι θα έχαναν (εάν δεν υπήρχε η αποφασιστική παρέμβαση των φοιτητικών συλλόγων) «εν μία νυκτί» την παιδαγωγική επάρκεια από τα πτυχία τους. Αρκεί να απευθυνθούμε στους φοιτητές - μελλοντικούς αποφοίτους του Πολυτεχνείου, τους μηχανικούς που βλέπουν πέντε χρόνια σπουδών να εξασφαλίζουν πτυχίο ...«δόκιμου» μηχανικού, αφού καλούνται να «ξαναπιστοποιήσουν» (!) τα πτυχία τους μέσα από την «αρένα» των «εξετάσεων πιστοποίησης» του ΤΕΕ. Αρκεί να κοιτάξουμε τους χιλιάδες φοιτητές όλων των αντικειμένων που κυνηγούν ...«ένα ακόμα σεμινάριο», «ένα ακόμα συνέδριο», καθώς η γνώση προσφέρεται στα «χίλια κομμάτια» των διαφόρων - επί πληρωμή - πιστοποιήσεων.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, που αν και υπόσχονται «σύνδεση με την εργασία», φέρνουν μεγαλύτερη αποσύνδεση των πτυχίων από το επάγγελμα, όπως αποδεικνύεται και από τα δικά τους στοιχεία: 1 στους 4 κατόχους πτυχίου ΑΕΙ είναι άνεργος, σχεδόν 1 στους 2 από όσους εργάζονται δουλεύει σε αντικείμενο άσχετο με το αντικείμενο σπουδών του.

Μόνοι τους, στην εφαρμογή αντιεκπαιδευτικών νόμων - Ολοι μας, στον αγώνα για πτυχία με αξία

Κοινός παρονομαστής των παραπάνω, στα οποία συναινούν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και οι δυνάμεις τους στα πανεπιστήμια, παρά τα επιμέρους «καβγαδάκια», δεν είναι άλλος από το πλαίσιο κατευθύνσεων της ΕΕ για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Δηλαδή η προσαρμογή της γνώσης, των πτυχίων, των εργασιακών δικαιωμάτων των αποφοίτων στον «Προκρούστη» των «ορέξεων» της αγοράς. Αυτό εννοεί η Ν. Κεραμέως όταν λέει «όχι μόνο παροχή γνώσεων αλλά καλλιέργεια δεξιοτήτων», αυτά εννοούσε ο πρώην υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Γαβρόγλου, προσπαθώντας να δικαιολογηθεί για την ισοτίμηση των πτυχίων των κολεγίων με τα πανεπιστήμια, λέγοντας ότι «αναγνωρίζουμε πτυχία από κρατικά πανεπιστήμια του εξωτερικού (...) άρα δεν μπορούμε να μη λέμε ναι στα επαγγελματικά δικαιώματα (σ.σ. των κολεγίων)».

Οι φοιτητές έχουμε πείρα. Ξέρουμε καλά ότι η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα θα μεγαλώνουν όσο το πανεπιστήμιο παραμένει υποταγμένο στον μοναδικό «νόμο» που δεν αμφισβητεί κανένας τους, τον νόμο του κέρδους των λίγων κόντρα στις ανάγκες των πολλών, όσο λειτουργεί και αυτό στο πλαίσιο της λογικής κόστους - οφέλους.

Γι' αυτό άλλωστε, στο πανεπιστήμιο αυτό, οι μεγάλες δυνατότητες για ανάπτυξη της επιστήμης και της έρευνας με επίκεντρο τη λαϊκή ευημερία, την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων και της νεολαίας, «σκοντάφτουν» για παράδειγμα στα βιομηχανικά διδακτορικά κατά παραγγελία μεγάλων επιχειρήσεων. Οι μορφωτικές ανάγκες των φοιτητών, η ανάγκη και η δυνατότητα για σύνδεση θεωρίας και πράξης «σκοντάφτουν» στα «κλειστά» για τους φοιτητές, αλλά «ανοιχτά» για τις ανάγκες των επιχειρήσεων εργαστήρια, όπως το εργαστήριο Στερεάς Κατάστασης στο Φυσικό του ΑΠΘ και Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής στους Μηχανολόγους Μηχανικούς του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ. Τα περί «σύγχρονου», «αναβαθμισμένου» πανεπιστημίου που διαφημίζει η κυβέρνηση «σκοντάφτουν» στα ...άλλα «Τέμπη» μέσα στις σχολές, στις απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις, στα πεσμένα ταβάνια, στους φοιτητές που πέφτουν από τα παράθυρα του 3ου ορόφου επειδή δεν έβρισκαν θέση να κάτσουν, όπως στη Νομική του ΑΠΘ.

Το πανεπιστήμιο αυτό οι φοιτητές το έχουμε απορρίψει με τους αγώνες μας, με τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ πάντα στην πρώτη γραμμή!

Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών των Γεωπονικών Σχολών που ιδρύθηκαν κατά τις «πανεπιστημιοποιήσεις», καταφέρνοντας την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους το απέδειξαν: Μαζί είμαστε πιο δυνατοί, μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στα σχέδιά τους, να διεκδικήσουμε ουσιαστικά αναβαθμισμένες σπουδές και πτυχία με αξία!

Η πείρα τους είναι πολύτιμη γιατί φώτισαν ένα πολύ σημαντικό συμπέρασμα για όλους τους φοιτητές: Τη σημασία της συλλογικής διεκδίκησης, της αλληλεγγύης, εν τέλει τη μεγάλη σημασία της οργάνωσης, με ζωντανούς, αγωνιστικούς, δραστήριους φοιτητικούς συλλόγους. Ο αγώνας των φοιτητών των Γεωπονικών Σχολών επιβεβαίωσε για ακόμα μία φορά στη ζωή ότι είμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΣ και ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ!

Πρώτη δύναμη ξανά η «Πανσπουδαστική ΚΣ»! Για τις σπουδές που μας αξίζουν!

Στις φοιτητικές εκλογές στις 10 Μάη, την πρώτη πανελλαδική κάλπη της νεολαίας, οι φοιτητές σε όλη την Ελλάδα έχουν μία επιλογή: Να στείλουν πανελλαδικό, ενιαίο, ηχηρό μήνυμα με τα ψηφοδέλτια με το γαρύφαλλο, για πιο πολλούς αγωνιστικούς, ζωντανούς φοιτητικούς συλλόγους, για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών και πτυχία με αξία!

Ψήφος στην «Πανσπουδαστική ΚΣ» σημαίνει περισσότεροι σύλλογοι να δρουν από κοινού, να παίρνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες, να δυναμώνει η επαφή, η αλληλεγγύη, η κοινή δράση φοιτητών! Ψήφος στην «Πανσπουδαστική ΚΣ» σημαίνει πιο πολλοί εκλεγμένοι στα ΔΣ αγωνιστές που θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.

Ψήφος διεκδίκησης για αναβάθμιση των σπουδών μας, για να είναι το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα, για να μην αποσπαστεί η παιδαγωγική επάρκεια από τα πτυχία μας, για να κατοχυρωθούν όλα τα πτυχία και τα επαγγελματικά μας δικαιώματα.

ΟΛΟΙ ΜΑΣ οι χιλιάδες απ' άκρη σ' άκρη σε όλη την Ελλάδα που καθόμαστε στα ίδια έδρανα, έχουμε κοινές ανάγκες και όνειρα για τις σπουδές και το μέλλον, θέλουμε να σπουδάζουμε δωρεάν και ολοκληρωμένα, αυτοί που με τον αγώνα μας αποδείξαμε ότι δεν μπορούν να σχεδιάζουν για εμάς χωρίς εμάς, ότι μπορούμε να παρέμβουμε και να καθορίσουμε στις εξελίξεις.

ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ οι κυβερνήσεις, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι δυνάμεις τους στα πανεπιστήμια, που επιδιώκουν είτε να βάλουν εμπόδια στην οργάνωση των φοιτητών, να μπλοκάρουν τις διεκδικήσεις τους, στη λογική της «αναμονής» και της «αποδοχής» της κατάστασης, είτε να αποπροσανατολίσουν τον αγώνα τους σε «βολικούς» αντιπάλους.

Γι' αυτό, απορρίπτουμε:

  • Τη ΔΑΠ, τη φωνή της κυβέρνησης στα πανεπιστήμια, την παράταξη που ανοιχτά στηρίζει την ισοτίμηση των πτυχίων με τα ιδιωτικά κολέγια, στηρίζει την αναθεώρηση του άρθρου 16 και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, επικροτούσε τον νόμο - πλαίσιο της κυβέρνησης ο οποίος περιλάμβανε την απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας, προσπαθούσε σταθερά να υπονομεύσει τις μεγάλες κινητοποιήσεις των φοιτητών για επαγγελματικά δικαιώματα, να διαλύσει τις διαδικασίες τους.
  • Το «Δίκτυο - BLOCO» του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν αμφισβητεί στο ελάχιστο τις κατευθύνσεις της ΕΕ για τα πανεπιστήμια και τα πτυχία, ενώ ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που επέκτεινε τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των κολεγίων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εργάζονται και στο Δημόσιο, επέκτεινε τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά κ.ο.κ.
  • Την ΠΑΣΠ του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, που συμφωνεί με τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την αντικατάσταση των επαγγελματικών δικαιωμάτων με προσόντα και πιστοποιήσεις από επιμελητήρια. Αυτά άλλωστε εφάρμοσε και επέκτεινε ως κυβέρνηση για πολλά χρόνια.
  • Τις διάφορες ομάδες των ΕΑΑΚ, που υπονομεύουν τον αγώνα για αναβάθμιση των σπουδών μας, δίνοντας άλλοθι στα σχέδια της κυβέρνησης για την αφαίρεση μαθημάτων και γνώσης από τα πτυχία, με τις προτάσεις τους για υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, στο όνομα της «εντατικοποίησης». Φυσικά δεν μας προκαλεί εντύπωση, αφού θυμίζουμε ότι το ΜέΡΑ25 (το κόμμα που στηρίζουν τα ΕΑΑΚ) στήριξε την απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία, και μάλιστα σε εκδήλωση μέσα στο ΑΠΘ ο Γ. Βαρουφάκης μάς ενημέρωσε ότι «φρίττει» όταν οι φοιτητικοί σύλλογοι διεκδικούν επαγγελματικά δικαιώματα!

Τις μέρες που απομένουν, τα παραπάνω χρειάζεται να γίνουν υπόθεση των χιλιάδων φοιτητών που έχουν βρεθεί, δράσει, συζητήσει, αγωνιστεί από κοινού με τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ, τους εκλεγμένους και τους υποψήφιους με την «Πανσπουδαστική» στα πανεπιστήμια!

Οι φοιτητές δυναμώνουμε το ΚΚΕ για να είμαστε πιο δυνατοί!

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ είναι εγγύηση στον αγώνα των φοιτητών για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας.

Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που έχει ξεκάθαρη θέση και πρόταση η οποία εξασφαλίζει ότι το πτυχίο αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα στο αντικείμενο σπουδών. Αυτήν εξυπηρετεί με τη δράση και τη στάση του μέσα και έξω από το κοινοβούλιο. Γι' αυτό είναι το μοναδικό κόμμα που μεταφέρει τα προβλήματα, τις ανάγκες των φοιτητών μέσα στη Βουλή, ήταν το μοναδικό κόμμα που κατέθεσε Ερωτήσεις για τα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών Γεωπονικών Σχολών και της Μαιευτικής των πρώην ΤΕΙ, ενάντια στην απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τις καθηγητικές σχολές.

Το ΚΚΕ έχει ολοκληρωμένη πρόταση για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας, πανεπιστήμιο αναβαθμισμένο, που να μορφώνει ολόπλευρα και ολοκληρωμένα γύρω από τα επιστημονικά αντικείμενα, συνδέοντας θεωρία και πράξη, εξασφαλίζοντας σε όλους τους απόφοιτους δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα. Ετσι, και ο ίδιος ο νέος θα μπορεί να επιλέγει πιο ελεύθερα, με βάση τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά του, το αντικείμενο των σπουδών του, χωρίς να σκέφτεται αν αυτό τον κάνει «πιο ανταγωνιστικό», πιο ελκυστικό στις επιχειρήσεις.

Αυτή η πρόταση προϋποθέτει σύγκρουση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων και τα κόμματα που τις υπηρετούν. Σε αυτόν τον αγώνα δίνουν όλες τους τις δυνάμεις το ΚΚΕ και τα μέλη της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια, γι' αυτό και η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μοναδική κερδισμένη ψήφος για τους φοιτητές!


Αννα Μαρία ΗΛΙΟΥ
Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της Περιφερειακής Οργάνωσης Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου