Αυτές λοιπόν τις μέρες το τρομερό δυστύχημα στα Τέμπη μας συγκλόνισε όλους. Στοίχειωσε τις ζωές και τα όνειρα μας. Εγιναν πολλές συζητήσεις, τηλεδικαστήρια, πορίσματα. Μία όμως η αλήθεια: Οι νεκροί συνάνθρωποί μας, που η συγκυρία των ημερών τους ήθελε νέους, κάτι που έκανε δυσβάσταχτο το πένθος. Μαζί με αυτούς πολλοί τραυματίες και τραύματα, σωματικά και ψυχικά.
Την ίδια ακριβώς χρονική στιγμή που οι δρόμοι της Αθήνας και πολλών άλλων ελληνικών πόλεων γέμισαν από κόσμο που διαμαρτύρεται για την έλλειψη ασφάλειας στις μετακινήσεις, που διεκδικεί βελτίωση και εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου, που υπόσχεται στη μνήμη των θυμάτων να μην ξεχαστεί και παραγραφεί το έγκλημα, την ίδια χρονική περίοδο ψηφίστηκε στο ελληνικό Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του νερού, αλλά και της μετατροπής των ογκολογικών κλινικών του ΓΝΠ Αθηνών «Η Αγία Σοφία» καθώς και της ογκολογικής κλινικής του ΓΝΑ «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού» σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, δηλαδή η ιδιωτικοποίησή τους.
Στόχος αυτής της πράξης λέγεται ότι είναι η «αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας», ό,τι ακριβώς είχε ειπωθεί και κατά τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων. Αναρωτιόμαστε: Ποια είναι ακριβώς η αναβάθμιση όταν στο τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής, διοίκηση και κυβερνήσεις έχουν βάλει το χέρι τους ώστε να διαλυθεί.
Ενα κραυγαλέο παράδειγμα
Ενα λοιπόν από τα πιο κραυγαλέα παραδείγματα είναι το εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής του Νοσοκομείου «Αγία Σοφία», που στεγάζεται στο κτίριο «Ελπίδα». Διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό που έχει αγοραστεί μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ και καλύπτει τις ανάγκες του παιδιατρικού πληθυσμού σε εξετάσεις της κλασικής πυρηνικής ιατρικής καθώς και τις εξετάσεις PET/CT. Το εργαστήριο κάνει εξετάσεις όπως σπινθηρογραφήματα για έλεγχο νεφρικής λειτουργίας, κυστεογραφίες για έλεγχο παλινδρόμησης ούρων, σπινθηρογραφήματα για καλοήθεις και κακοήθεις βλάβες οστών, διερεύνηση αιμορραγίας πεπτικού (π.χ. από μεκέλειο απόφυση - πολύ συχνό αίτιο στα παιδιά), σταδιοποίηση και παρακολούθηση νευροβλαστώματος.
Οι εξετάσεις PET/CT καλύπτουν στο μεγαλύτερο μέρος τους ογκολογικούς ασθενείς του Παιδιατρικού Νοσοκομείου. Αυτές είναι απαραίτητες τόσο στη διάγνωση όσο και στην παρακολούθηση της νόσου, δίνοντας σημαντικές πληροφορίες στους θεράποντες ιατρούς, τόσο στο στάδιο της αρχικής σταδιοποίησης για την έκταση και τον βαθμό της μεταβολικής δραστηριότητας των βλαβών της νόσου όσο και στο στάδιο ελέγχου και επανασταδιοποίησης. Πρόκειται για πληροφορίες σημαντικές για την επιλογή της θεραπείας και την πορεία της νόσου.
Ταυτόχρονα, το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» είναι το μοναδικό νοσοκομείο στη χώρα που διαθέτει την κατάλληλη υποδομή και τους κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους για να καλύψει θεραπείες με ραδιενεργό ιώδιο σε παιδιά και εφήβους με διαφοροποιημένο καρκίνο θυρεοειδούς, καθώς επίσης και θεραπείες σε παιδιά με ανθεκτικό νευροβλάστωμα (2ος σε συχνότητα κοιλιακός όγκος στα παιδιά), οι οποίες πριν ξεκινήσει η λειτουργία του τμήματος πραγματοποιούνταν στο εξωτερικό.
Το τμήμα λοιπόν ξεκίνησε να λειτουργεί από το 2016 με την πρόσληψη δύο συμβασιούχων ιατρών με ετήσια σύμβαση και τη μετακίνηση μιας μόνιμης ιατρού του ΕΣΥ από άλλο νοσοκομείο. Οι συμβασιούχοι γιατροί συνεχώς απολύονταν όταν έληγε η σύμβασή τους και είτε επαναπροσλαμβάνονταν με νέα σύμβαση είτε έφευγαν. Από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του εργαστηρίου υπήρξαν διαστήματα όπου ένας και μόνο γιατρός έπρεπε να καλύπτει τις ανάγκες των διαγνωστικών εξετάσεων και τις θεραπείες! Η λειτουργία του βασίστηκε στον προσωπικό αγώνα και τις φιλότιμες προσπάθειες των γιατρών και του λοιπού προσωπικού, που εργάστηκαν πέραν του ωραρίου τους ακόμα και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής του ΓΝΑ Παίδων «Αγία Σοφία» δεν υπάρχει καν στο Οργανόγραμμα του Νοσοκομείου με ευθύνη της διοίκησης και του υπουργείου, δηλαδή δεν είναι τμήμα οργανικά ενταγμένο στο Νοσοκομείο.
Ολα αυτά τα χρόνια δεν έλειψαν οι παρεμβάσεις στη διοίκηση του Νοσοκομείου, προκειμένου το Εργαστήριο να στελεχωθεί από προσωπικό, επομένως γνώριζε και νομιμοποιούσε την πραγματοποίηση θεραπειών και εξετάσεων με ελλιπές προσωπικό, καθώς τα πρώτα χρόνια λειτουργούσε με μία μόνο νοσηλεύτρια, η οποία ήταν αδύνατο να καλύψει και τις τρεις βάρδιες που απαιτεί η παραμονή του παιδιού στον θάλαμο νοσηλείας. Εφτασε να λειτουργεί χωρίς καν μόνιμους ιατρούς. Η διοίκηση γνώριζε επίσης ότι οι γιατροί του τμήματος εργάζονταν χωρίς άδειες και ρεπό, παρά την παραμονή τους σε αυτό 6 συνεχόμενα εικοσιτετράωρα (!), χρόνος απαραίτητος για την ολοκλήρωση της θεραπείας, κατά την οποία το παιδί παραμένει στον θάλαμο και έχει την ανάγκη ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας.
Οικογένειες στέλνονται «πελατεία» σε ιδιωτικά εργαστήρια
Μετά από 6 χρόνια λειτουργίας του εργαστηρίου, τα προβλήματα διογκώθηκαν πέρυσι με την αποχώρησή μου λόγω μόνιμης πρόσληψής μου στο ΓΝΑ «Λαϊκό». Το Εργαστήριο παρέμεινε υποστελεχωμένο, με έναν καινούργιο συμβασιούχο ιατρό με εμπειρία μόνο στην κλασική πυρηνική, με αποτέλεσμα τον τελευταίο χρόνο να μην γίνονται εξετάσεις ή θεραπείες στην PET/CT και να οδηγούνται τα παιδιά σε ιδιωτικά εργαστήρια, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τον απαιτούμενο έλεγχο!
Τα προηγούμενα χρόνια η λειτουργία της PET/CT κάμερας έδωσε τη δυνατότητα να πραγματοποιούνται οι εξετάσεις στον ίδιο χώρο του νοσοκομείου. Αυτό επέτρεπε την παραμονή των ασθενών και των οικογενειών τους στον ίδιο χώρο νοσηλείας, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν, κάτι που με τη σειρά του εξασφαλίζει την παραμονή τους σε ασφαλή, φιλικό και οικείο χώρο για τα παιδιά και τους οικείους τους, όπου ταυτόχρονα διασφαλίζεται η σωστή διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των παιδιών και εφήβων σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο.
Τον τελευταίο λοιπόν χρόνο οι συγκεκριμένες εξετάσεις γίνονται σε ιδιωτικά εργαστήρια, γεγονός που συνεπάγεται την τεράστια οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών. Η διοίκηση και το υπουργείο Υγείας πάλι προσπάθησε με μπαλώματα να λύσει το θέμα, με «εντέλλεσθε» για μετακίνηση ιατρού κάποιες μέρες. Τα περιστατικά όμως απαιτούν συνέχεια, χρόνο και σταθερότητα ιατρού, να γνωρίζει σε βάθος το ιστορικό ώστε να προχωρήσει στην απαραίτητη εξέταση ή θεραπεία.
Σημαντική είναι επίσης η επαφή με τον ασθενή και τους γονείς του, κατά την οποία ενημερώνονται για την αναγκαιότητα της θεραπείας. Συχνά αυτή η συνάντηση αποτελεί το δυσκολότερο ίσως σημείο της θεραπείας για τους ασθενείς που τρομάζουν στο άκουσμα της χρήσης ραδιενέργειας, αλλά και για τον γιατρό, ο οποίος πρέπει να υποδεχτεί και να απαλύνει τον φόβο και την αγωνία τους.
Μεθόδευση ιδιωτικοποίησης
Χωρίς έκπληξη τελικά είδαμε ότι στις πρόσφατες προκηρύξεις για μόνιμες θέσεις ΕΣΥ δεν υπάρχει θέση πυρηνικού ιατρού! Η διοίκηση και το υπουργείο αποφασίζουν την πρόσληψη ενός ιδιώτη ιατρού με αδιευκρίνιστο καθεστώς, που θα πραγματοποιεί κάποιες εξετάσεις και ίσως και θεραπείες. Ενα τόσο σημαντικό, κρίσιμο και ευαίσθητο τμήμα όπως το Παιδοογκολογικό απαιτεί εκτός από επιστημονική γνώση, καθημερινή και διαρκή επαφή με τα παιδιά και τις οικογένειές τους και ένα περιβάλλον που εξασφαλίζει τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη στη φροντίδα τους, κάτι που δεν μπορεί να καλύψει ένας ιδιώτης με μερικές επισκέψεις τη βδομάδα.
Η λύση αυτή στα μάτια των γονιών μπορεί να φαντάζει ίσως σωτήρια. Και αυτό γιατί σήμερα ο διαγνωστικός και ο τακτικός έλεγχος των παιδιών τους είναι μετέωρος και στα χέρια των ιδιωτικών εργαστηρίων. Ετσι ακόμα και αυτή η λύση με ιδιώτη γιατρό φαίνεται σαν να προσφέρει μια ανάσα στους γονείς που βιώνουν με αγωνία την εξέλιξη της υγείας του παιδιού τους, καθώς βρίσκονται σε αναμονή της θεραπείας. Ομως έτσι δουλεύει ο καπιταλισμός, σου προσφέρει την ψευδαίσθηση ότι ανασαίνεις, αλλά σου κόβει τον αέρα, σε πνίγει.
Τελικά εκεί που μια υποψία γεννιέται στο πίσω μέρος του μυαλού μας και μας αφυπνίζει κάθε φορά που κάτι «δεν πάει καλά», εκεί έρχεται και γίνεται από υποψία πραγματικότητα. Αλλωστε, δεν πέφτουμε από τα σύννεφα. Τίποτα στον καπιταλισμό δεν γίνεται τυχαία.
Ολα λοιπόν έγιναν σκόπιμα, η υποστελέχωση και υπολειτουργία του Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», η άρνηση να συμπεριληφθεί στο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου, η μη προκήρυξη θέσης μόνιμου ιατρού ΕΣΥ, η εύρεση προσωρινών λύσεων αναδεικνύει τον έντεχνο τρόπο με τον οποίο μεθοδεύεται η ιδιωτικοποίηση. Η ίδια σειρά αλλαγών, η ίδια αλληλουχία καταστάσεων με πρόσχημα την «εξυγίανση» της κρατικής κακοδιαχείρισης, τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, την ευελιξία στην εύρεση πόρων κ.τ.λ. Ολα αυτά με στόχο την ιδιωτικοποίηση.
Στον αγώνα λοιπόν που διεξάγει χρόνια το ΚΚΕ για ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας με αναβαθμισμένες υπηρεσίες για όλους, στελεχωμένο με μόνιμο προσωπικό, για να μην αποτελεί η υγεία μας εμπόρευμα αλλά λαϊκό αγαθό, για να απολαμβάνουμε όλοι χωρίς περιορισμούς τα επιτεύγματα της επιστήμης, σε αυτόν τον αγώνα συμπορεύομαι χρόνια και θα συνεχίσω να παλεύω. Για εμάς και για τα παιδιά μας!
Ιωάννα ΣΕΒΑΣΛΙΔΟΥ
Επιμελήτρια πυρηνική ιατρός στο ΓΝΑ «Λαϊκό»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου