Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 14 Απριλίου 2023

Εντεινόμενες «ανησυχίες» για «χρηματοπιστωτική αστάθεια»


 Τις εντεινόμενες «ανησυχίες» για την πορεία της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας επισημαίνουν με νέες δηλώσεις τους στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), μία μόλις μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της επικαιροποιημένης έκθεσης του Ταμείου, που δείχνει ιδιαίτερα αναιμική ανάπτυξη ή και συρρίκνωση στις «προηγμένες οικονομίες», ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι «για μια ακόμα φορά οι καθοδικοί κίνδυνοι κυριαρχούν».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Πιερ Ολιβερ Γκουρίνσα, υπογράμμισε ότι οι αντιδράσεις των τραπεζών μπροστά στις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων αναδεικνύουν τα ευάλωτα σημεία τους και δημιουργείται μεγάλη επισφάλεια για την παγκόσμια ανάπτυξη.

«Ανησυχούμε για όσα έχουμε δει στον τραπεζικό τομέα, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες χώρες, και τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη το 2023», υπογράμμισε μιλώντας στο CNBC, με φόντο την κατάρρευση δύο τραπεζών στις ΗΠΑ (SVB, Signature Bank) και τις μεγάλες πιέσεις που ασκήθηκαν σε άλλες, όπως και την κατάρρευση του ελβετικού κολοσσού Credit Suisse.

Οι αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες έχουν διογκώσει το κόστος χρηματοδότησης για τις τράπεζες, ενώ τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν απολέσει περιουσιακά στοιχεία, κυρίως ομόλογα μακράς διαρκείας, επισήμανε ο Γκουρίνσα.

«Οι τράπεζες βρίσκονται σε μια πιο επισφαλή κατάσταση. Εχουν υγιή μαξιλάρια, αλλά η γενική κατάσταση θα τις αναγκάσει να είναι πιο προσεκτικές και ίσως να μειώσουν κάπως την παροχή δανείων», πρόσθεσε, προβλέποντας πως οι τράπεζες θα αυστηροποιήσουν κι άλλο τους όρους δανειοδότησης.

Το ΔΝΤ προχώρησε σε μια οριακή αρνητική αναθεώρηση της πρόβλεψης για την παγκόσμια οικονομία το 2023 (εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,8%, έναντι του 2,9% στην προηγούμενη πρόβλεψη), ωστόσο ο Γκουρίνσα ανέφερε επίσης πως τα μοντέλα του ΔΝΤ έχουν καταρτίσει και ένα πιο δυσμενές σενάριο χρηματοπιστωτικής αστάθειας, σύμφωνα με το οποίο η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυσσόταν μόνο με 1% για φέτος. Ο ίδιος χαρακτήρισε ωστόσο την πιθανότητα για κάτι τέτοιο συγκριτικά χαμηλή, περίπου στο 15%.

Παρά αυτούς τους κινδύνους για το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, επιβεβαιώνοντας τα όρια και τα αδιέξοδα της αστικής διαχείρισης, ο Γκουρίνσα επέμεινε ότι «η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει επικεντρωμένη στη μείωση του πληθωρισμού», επικαλούμενος τα εργαλεία που διαθέτουν οι κεντρικές τράπεζες και οι χρηματοπιστωτικές αρχές για να αντιμετωπίσουν εστίες αστάθειας.

Ταχεία αύξηση στο παγκόσμιο δημόσιο χρέος με «οδηγούς» ΗΠΑ και Κίνα

Την ίδια ώρα, ο διευθυντής Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Β. Γκασπάρ, αναφέρθηκε στην ταχεία αύξηση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους, κυρίως λόγω των ΗΠΑ και της Κίνας.

Οπως επισήμανε, το παγκόσμιο δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε σχεδόν στο 100% του ΑΕΠ το 2020 - στην περίοδο που εφαρμόστηκαν σχεδόν σε όλο τον κόσμο εκτεταμένα μέτρα επεκτατικής πολιτικής, για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που επιτάχυνε η πανδημία του κορονοϊού - πριν σημειώσει την πιο έντονη πτώση του τα τελευταία 70 χρόνια μέχρι το 2022, αν και παραμένει κατά περίπου 8% πάνω από το προ της πανδημίας επίπεδο.

Αντί ωστόσο να ομαλοποιηθεί, το ποσοστό του παγκόσμιου δημόσιου χρέους αναμένεται να αρχίσει να αυξάνεται και πάλι φέτος, φτάνοντας το 99,6% του ΑΕΠ το 2028, στο τελευταίο έτος του ορίζοντα των προβλέψεων του ΔΝΤ, είπε ο Γκασπάρ.

Πρόσθεσε ότι το 60% των χωρών αναμένεται να έχουν μείωση του λόγου του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ έως το 2028, ωστόσο αρκετές μεγάλες καπιταλιστικές οικονομίες όπως αυτές της Βραζιλίας, της Κίνας, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας, της Νότιας Αφρικής, θα δουν ταχεία αύξηση του λόγου του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ. «Και η ισχυρότερη επίδραση προέρχεται από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες», τις ΗΠΑ και την Κίνα, υπογράμμισε.

Κινεζική παρουσία σε μεγάλο κοίτασμα του Κατάρ

Σε ένα τέτοιο φόντο, η Κίνα εντείνει κινήσεις στη σκακιέρα των ενεργειακών ανταγωνισμών.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η αύξηση της παρουσίας της σε σημαντικά ενεργειακά κοιτάσματα του Περσικού, έπειτα και από την αγορά του 5% των μετοχών του καταριανού τεράστιου υποθαλάσσιου κοιτάσματος North Field East από την κρατική κινεζική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, «Sinopec».

Τον περασμένο Νοέμβριο η «Sinopec» υπέγραψε συμφωνία με την εταιρεία «QatarEnergy» για την ετήσια αγορά 4 εκατ. τόνων LNG επί 27 χρόνια. Το συμβόλαιο αυτό είναι το πιο πολυετές που έχει υπογράψει ποτέ το Κατάρ.

Το καταριανό υποθαλάσσιο κοίτασμα North Field, που είναι κοντά σε άλλο μεγάλο κοίτασμα που ανήκει στο Ιράν (και το οποίο ονομάζεται South Pars), είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

Επιπλέον, η Κίνα προγραμματίζει να φτιάξει έναν μεγάλο αγωγό υδρογόνου 400 χιλιομέτρων με στόχο τη διευκόλυνση της μεταφοράς «καθαρής» Ενέργειας από τις πλούσιες σε «καθαρά» καύσιμα δυτικές κινεζικές περιοχές, προς τις περιοχές της ανατολικής Κίνας που έχουν μεγάλες ενεργειακές ανάγκες.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του προγράμματος αυτού βρίσκεται η μεταφορά υδρογόνου από την περιοχή Ουλάνκαμπ, που βρίσκεται στα βόρεια της Αυτόνομης Περιφέρειας της Εσωτερικής Μογγολίας προς το Πεκίνο. Πρόκειται για τον πρώτο αγωγό υδρογόνου μεγάλων αποστάσεων στην Κίνα, που θα διασχίζει διαφορετικές επαρχίες και περιοχές.

Ο αγωγός αυτός στο πρώτο στάδιο της λειτουργίας του θα μπορεί να διαχειριστεί 100.000 τόνους υδρογόνου κάθε χρόνο, ενώ υπάρχει μακροπρόθεσμα η δυνατότητα αύξησης της μεταφορικής του ικανότητας στους 500.000 τόνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου