Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 1 Απριλίου 2023

Νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής από τη Ρωσία για την αντιμετώπιση των «υπαρξιακών απειλών»


Νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας και επικύρωσε με προεδρικό διάταγμα ο Βλ. Πούτιν την Παρασκευή, εκθέτοντας αναλυτικά τους όρους και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η Μόσχα θα λαμβάνει «συμμετρικά και ασύμμετρα μέτρα σε απάντηση μη φιλικών πράξεων ενάντια στη Ρωσία».

Οπως επισήμανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, η Ρωσία αντιμετωπίζει πλέον «υπαρξιακές απειλές» για την ασφάλεια και την ανάπτυξή της από «μη φιλικές χώρες». Εκανε λόγο για «πρωτόγνωρη πίεση» που ασκείται αυτή τη στιγμή στη Ρωσία από τους δυτικούς ανταγωνιστές της.

Σύμφωνα με το νέο δόγμα, οι ΗΠΑ κατονομάζονται ρητά ως ο βασικός «υποκινητής» της «αντιρωσικής γραμμής» παγκοσμίως, ενώ αντανακλάται η αλλαγή του πλαισίου άσκησης της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας, μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία. Στις μη φιλικές χώρες έχουν συμπεριληφθεί ήδη όσες είναι στην πρώτη γραμμή των κυρώσεων, όπως τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, της G7 κ.ά.

Σύμφωνα με το νέο δόγμα, η Ρωσία σκοπεύει «να παρέχει βοήθεια στους συμμάχους και εταίρους» σε ασφάλεια και ανάπτυξη, «ανεξάρτητα αν λαμβάνουν διεθνή αναγνώριση ή συμμετέχουν σε διεθνή οργανισμό».  Η Ρωσία σκοπεύει επίσης να επικεντρωθεί στην υποστήριξη διαδικασιών «ολοκλήρωσης» με Ασία - Ειρηνικό, Λατινική Αμερική, Αφρική, Μέση Ανατολή.

Την ίδια στιγμή το ΝΑΤΟ συνεχίζει τη διεύρυνσή του ενισχύοντάς τις θέσεις του απέναντι στη Μόσχα: Η Φινλανδία, με εκατοντάδες χιλιόμετρα σύνορα με τη Ρωσία, αναμένεται να ενταχθεί τις επόμενες μέρες στη λυκοσυμμαχία, αφού η τουρκική βουλή κύρωσε το βράδυ της Πέμπτης το σχετικό πρωτόκολλο και έτσι η ένταξη έχει εγκριθεί και από τα 30 κράτη - μέλη.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαιρέτισε την κύρωση από το τουρκικό κοινοβούλιο, κρίνοντας πως η εισδοχή της Φινλανδίας θα καταστήσει «την οικογένεια του NATO πιο ισχυρή και πιο ασφαλή».

«Ανοιχτά» παραμένουν τα παζάρια του ευρωατλαντικού μπλοκ με την Άγκυρα για την ένταξη και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Για συμφωνία Μόσχας και Πιονγκγιάνγκ κάνει λόγο η Ουάσιγκτον

Πηγή: Associated Press

Για υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας, η οποία προβλέπει την ανταλλαγή τροφίμων και άλλων αγαθών που χρειάζεται η Βόρεια Κορέα με όπλα που χρειάζεται η Ρωσία, κάνει λόγο η Ουάσιγκτον.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, υποστήριξε ότι «ως μέρος αυτής της προτεινόμενης συμφωνίας, η Ρωσία θα λάβει πάνω από 20 είδη όπλων και πυρομαχικών από την Πιονγιάνγκ».

Παράλληλα, η υπηρεσία Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε κυρώσεις εναντίον του Σλοβάκου Ασότ Μκρτίτσεφ, ο οποίος κατηγορείται ότι προσπάθησε να διευκολύνει συμφωνίες όπλων μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP, BBC)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου