Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 25 Απριλίου 2023

Στην τελική ευθεία με πολύμορφη δράση από συνδικάτα και φορείς


«Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου θα νικήσουν»: Με το σύνθημα αυτό, το ΠΑΜΕ μαζί με εκατοντάδες εργατικά συνδικάτα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα προετοιμάζουν τη μαζική συμμετοχή στις Πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τις πρωτοφανείς αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με τις δύο μεγάλες απεργίες μέσα στον Μάρτη, με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη, η φετινή 1η Μάη αποτελεί σταθμό έντασης της δράσης για το εργατικό κίνημα. Με τις εργατικές κινητοποιήσεις να συγκλονίζουν ολόκληρη την Ευρώπη, με απεργίες να γίνονται για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες σε μια σειρά από χώρες παραλύοντας την παραγωγή και δείχνοντας τη δύναμη της εργατικής τάξης, η Πρωτομαγιά δείχνει ξανά τον δρόμο της πάλης των εργαζομένων.

Ο αγωνιστικός βηματισμός των σωματείων μπροστά στη μεγάλη αυτή μέρα του εργατικού κινήματος περιλαμβάνει πλήθος από πολύμορφες πρωτοβουλίες που θα κορυφωθούν τη Δευτέρα 1η Μάη, με τις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Πλούσια δράση και πρωτοβουλίες

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα. Στη Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα, στο Άγαλμα Βενιζέλου. Απεργιακές συγκεντρώσεις οργανώνονται σε μια σειρά από πόλεις σε όλη τη χώρα. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ).

Μαζί με τους εργαζόμενους ετοιμάζονται να διαδηλώσουν την 1η Μάη και οι συνταξιούχοι. «Είμαστε και θα είμαστε στον δρόμο του αγώνα», ξεκαθαρίζει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ

Οι προσυγκεντρώσεις για τη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα έχουν οριστεί για τις 10 π.μ. στα εξής σημεία:

  • Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.
  • Ομόνοια: Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων, μαζικοί φορείς του Δήμου Αθήνας, των Νοτιοδυτικών, Δυτικών, Βορειοδυτικών και Βόρειων Συνοικιών της Αθήνας.
  • Προπύλαια: Σωματεία Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Σωματεία Εργαζομένων σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα, Σύλλογοι Φοιτητών, Συντονιστικά Μαθητών.
  • Στύλοι του Ολυμπίου Διός: Σωματεία Υγειονομικών και Ειδικής Αγωγής, Σωματεία υπουργείων, της Αποκεντρωμένης και Περιφερειακής Διοίκησης, Σωματεία δήμων, μαζικοί φορείς των Ανατολικών και Νότιων Συνοικιών της Αθήνας.

Επίσης, στις 10.30 π.μ.: Συμβολή λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας: Διανομείς στον επισιτιστικό κλάδο και στις ταχυμεταφορές.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη οι προσυγκεντρώσεις για την συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου έχουν οριστεί στις 10.30 π.μ., στα εξής σημεία:

  • Συμβολή Τσιμισκή - Αριστοτέλους: Σωματεία στους κλάδους του Εμπορίου, του Επισιτισμού, του Τουρισμού και των Υπηρεσιών.
  • Πλατεία  Άθωνος: Σωματεία στους κλάδους των Κατασκευών, των Μεταφορών, των Τροφίμων, της Χημικής Βιομηχανίας, της Ενέργειας και λοιπά σωματεία του ιδιωτικού τομέα.
  • Καρόλου Ντηλ και Ερμού: Σωματεία στον κλάδο της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών.
  • Πλατεία Αγίας Σοφίας: Σωματεία στους κλάδους της Υγείας, των εκπαιδευτικών, του Δημοσίου, Φοιτητικοί Σύλλογοι.

Πολύμορφη δραστηριότητα Σωματείων

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, προετοιμάζοντας τη μαζική συμμετοχή προχωρά σε στάσεις εργασίας σε μεγάλα εργοτάξια, εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς. Πιο συγκεκριμένα, προγραμματίζονται: Την Τρίτη 25 Απρίλη σε εργοτάξια της «ΕΧΙΝΟΣ» στις 10 π.μ. (Ακαδημίας και Ομήρου) και στις 12 μ. (Σταδίου και Ομήρου). Την Τετάρτη 26 Απρίλη, στις 12 μ., στο εργοτάξιο της «ΤΕΜΕΣ» στο πρώην ξενοδοχείο «HILTON». Την Πέμπτη 27 Απρίλη, στις 12 μ., στο εργοτάξιο της «LAMDA» στο Ελληνικό. Την Παρασκευή 28 Απρίλη, στις 12 μ., στο εργοτάξιο της «ΕΘΝΟΚΑΤ» στη συμβολή Σταδίου και Εδουάρδου Λω.

Στην Αττική, οι διανομείς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «Wolt» έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε τριήμερη απεργία το Σάββατο 29, την Κυριακή 30 Απρίλη και τη Δευτέρα 1η Μάη, οργανώνοντας μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση την Πρωτομαγιά, μαζί και με τους συναδέλφους τους από άλλες εταιρείες.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει το Σάββατο 29 Απρίλη, στις 8.30 μ.μ., στα γραφεία του (Χρυσάφη 10, Ηλιούπολη) με θέμα: «Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου θα νικήσουν». Την Παρασκευή 28 Απρίλη, Παγκόσμια Μέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, προγραμματίζει εξορμήσεις - περιοδείες στα αμαξοστάσια των δήμων Αθήνας και Πειραιά.

Το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων καλεί τα σε εκδήλωση - συζήτηση την Πέμπτη 27 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1), με θέμα την προστασία της λαϊκής κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, θα πραγματοποιήσει εκδήλωση καλωσορίσματος των νέων μελών του την Τετάρτη 26 Απρίλη στις 7 μ.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, Αθήνα).

Πρωτοβουλίες σωματείων εκπαιδευτικών

Την Τετάρτη 27 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία του Ιλίου η Γ΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας μαζί με μαθητές και μαθήτριες της περιοχής θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση τιμής με ποιήματα, δρώμενα και εργατικά τραγούδια. Συμμετέχουν οι «DUDDETES» και οι «Υπεραστικοί».

Το Σάββατο 29 Απρίλη, στις 10 π.μ., ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη» οργανώνει ξενάγηση στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση «Ο Βύρων» οργανώνει συσκέψεις με οδηγούς λεωφορείων και περιοδείες σε φροντιστηριακούς ομίλους προκειμένου να συζητήσει με τους εργαζόμενους τα ζητήματα των συμβάσεων και του αγώνα που πρέπει να δυναμώσει για την υπογραφή τους. 

Εκδήλωση αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους της Γαλλίας

Εκδήλωση αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους της Γαλλίας και τον πολύμηνο αγώνα που δίνουν, με απεργίες, πολύμορφες δράσεις και κινητοποιήσεις, οργανώνει το ΠΑΜΕ το Σάββατο 29 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει πολυμελής αντιπροσωπεία συνδικαλιστών από τη Γαλλία. Θα χαιρετίσουν ο Ολιβιέ Ματό, γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας, ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, ο Ματιέ Μπολ Ρεντάτ, γενικός γραμματέας του Συνδικάτου Σιδηροδρομικών Βερσαλλιών και ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Ακόμα, η αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών από τη Γαλλία θα συμμετάσχει στη μεγάλη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά στην Αθήνα, στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα.

 Στην Κεντρική Μακεδονία

Στο πλαίσιο της πολύμορφης δραστηριότητας που ξεδιπλώνεται σε χώρους δουλειάς και γειτονιές εντάσσεται η προβολή της ταινίας «Το τελευταίο σημείωμα», που οργανώνουν ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ και το Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ, την Παρασκευή 28 Απρίλη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου. Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει ο Παντελής Βούλγαρης, σκηνοθέτης της ταινίας. Θα προλογίσουν ο Περικλής Χούρσογλου, καθηγητής του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ, σκηνοθέτης, και ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, ιστορικός.

Συσκέψεις σωματείων: Το Σωματείο Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Β. Ελλάδος προγραμματίζει σύσκεψη με εργαζόμενους από BODY, στις 29/4. Το ΣΕΤΕΠΕ προγραμματίζει σύσκεψη νέων μελών την Τρίτη 25/4, στις 7 μ.μ., στο ΕΚΘ. Το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ημαθίας - Πέλλας προγραμματίζει εκδήλωση με θέμα: «Εργατικά ατυχήματα και μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς», στις 30 Απρίλη.

Στην Πέλλα, σωματεία και φορείς προγραμματίζουν διήμερο δράσης το Σαββατοκύριακο 29 - 30 Απρίλη, σε όλες τις μεγάλες πόλεις του νομού. 

Την Τετάρτη 26 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στην Ελιά στη Βέροια, το Εργατικό Κέντρο Νάουσας προγραμματίζει εκδήλωση για την πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις και δικαιώματα.

Στην Πάτρα

Στην Πάτρα, το Εργατικό Κέντρο οργανώνει την Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. έξω από τα γραφεία του. Από το βήμα αυτό θα ανακοινωθεί και η πλατιά καμπάνια εγγραφής νέων μελών στα συνδικάτα.

Στην απεργιακή συγκέντρωση θα συμμετάσχουν και οι διανομείς της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Wolt» στην πόλη, οι οποίοι, μετά από Γενική Συνέλευση που έκαναν με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Διανομέων - Ντελιβεράδων Αχαΐας, πραγματοποίησαν απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 14 έως τις 16 Απρίλη και σχεδιάζουν νέες το Σαββατοκύριακο 29 - 30 Απρίλη και βέβαια την 1η Μάη, μαζί με όλο τον κλάδο (προσυγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Γεωργίου).

Το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Ν. Μεσσηνίας καλεί στην προβολή ταινίας που διοργανώνει για την Εργατική Πρωτομαγιά, στις 7:30 το απόγευμα στο "Brooklyn Live Stage"  (Ιθώμης 5 Ιστορικό Κέντρο).

Σε Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία 

Σε σύσκεψη καλεί το Εργατικό Κέντρο Θήβας την Τρίτη 25 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Θήβας.

Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας στηρίζει την πρωτοβουλία των Φοιτητικών Συλλόγων και της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών να διοργανώσουν διήμερο φεστιβάλ στις 27 και 28 Απρίλη με σύνθημα «Όχι άλλα Τέμπη, οι ζωές μας έχουν αξία, δεν είναι κόστος».

Στη Θεσσαλία

Στη Λάρισα, στο πλαίσιο της πολύμορφης δράσης, την Τετάρτη 26 Απρίλη, στις 7 μ.μ., θα γίνει παρέμβαση στη συνοικία του Αγ. Γεωργίου για το ζήτημα της ασφάλειας του πληθυσμού από τη διέλευση κεντρικών οδικών αξόνων (Βόλου, Καραμανλή) και σιδηροδρόμου (αφύλακτες διαβάσεις). Την Παρασκευή 28 Απρίλη, στις 12 το μεσημέρι, θα γίνει παρέμβαση από διοικήσεις των σωματείων στο ΣΕΠΕ για τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Στον Βόλο, από την Τετάρτη 26 Απρίλη θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας για την ιστορία του εργατικού κινήματος στην περιοχή, ενώ την ίδια μέρα θα γίνει εκδήλωση έξω από το σπίτι του κομμουνιστή συνδικαλιστή Μήτσου Παπαρήγα, ο οποίος δολοφονήθηκε από την Ασφάλεια το 1949.

Στα Τρίκαλα, θα γίνουν αυτές τις μέρες εξορμήσεις σε εργοστάσια τροφίμων, σούπερ μάρκετ και στο Γενικό Νοσοκομείο.

Απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

  • Αθήνα: Στις 11 π.μ., στο Σύνταγμα.
  • Πειραιάς: Στις 11 π.μ., στο Πασαλιμάνι.
  • Θεσσαλονίκη: Στις 11 π.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου.
  • Πάτρα: Στις 10.30 π.μ., έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου.
  • Αγρίνιο: Στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία.
  • Αίγιο: Στις 10.30 π.μ. στην Τρίγωνη πλατεία.
  • Αλεξανδρούπολη: Στις 10.30 π.μ., στο Δημαρχείο.
  • Άμφισσα: Στις 11 π.μ. στην πλατεία Λαού.
  • Βόλος: Στις 10:30 π.μ., στην πλατεία Πανεπιστημίου.
  • Γιαννιτσά: Στις 11 π.μ., στην πλατεία ΕΠΟΝ - πεζόδρομος.
  • Έδεσσα: Στις 11 π.μ., στους Μικρούς Καταρράκτες.
  • Ελευσίνα: Στις 10:30 π.μ., στην πλατεία των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Νικολαΐδου.
  • Ζάκυνθος: Στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Αγίου Μάρκου.
  • Ηγουμενίτσα: Στις 11 π.μ., στην πλατεία Δημαρχείου.
  • Ηράκλειο: Στις 10 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.
  • Θάσος: Στις 10.30 π.μ., πλατεία Ηρώων, Λιμένας.
  • Ικαρία: Στις 10.30 π.μ., στο μνημείο εκτελεσμένων Καισαριανής και στις 12 μ., στην πλατεία Αγίου Κηρύκου.
  • Καβάλα: Στις 10.30 π.μ., στον Δημοτικό κήπο.
  • Καλαμάτα: Στις 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία.
  • Καρδίτσα: Στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία.
  • Κέρκυρα: Στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
  • Κεφαλονιά: Στις 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία του Αργοστολίου.
  • Κοζάνη: Στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία.
  • Κομοτηνή: Στις 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία.
  • Κόρινθος: Στις 11 π.μ., στα Περιβολάκια.
  • Κως: Στις 11 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.
  • Λαμία: Στις 10 π.μ., στην πλατεία Πάρκου.
  • Λάρισα: Στις 10:30 π.μ., στην κεντρική πλατεία.
  • Λέσβος: Στις 11 π.μ., στην πλατεία Σαπφούς.
  • Λευκάδα: Στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Αγ. Μηνά.
  • Μεσολόγγι: Στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία.
  • Νάουσα: Στις 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία.
  • Ναύπακτος: Στις 11 π.μ., στην πλατεία Κεφαλόβρυσου.
  • Ναύπλιο: Στις 11 π.μ., στην πλατεία Καποδίστρια.
  • Πτολεμαΐδα: Στις 10.30 π.μ. στο παλιό πάρκο.
  • Σάμος: Στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο στο Βαθύ.
  • Τρίκαλα: Στις 10 π.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.
  • Τρίπολη: Στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Πετρινού.
  • Τύρναβος: Στις 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία.
  • Φλώρινα: Στις 10 π.μ. στην κεντρική πλατεία (κανόνια).
  • Χαλκίδα: Στις 10:30 π.μ., μπροστά από το κτίριο του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας.
  • Χανιά: Στις 10 π.μ., στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου