Για καταστροφή του 25% - 30% των ΝΑΤΟικών στρατιωτικών οχημάτων που έχει
λάβει το Κίεβο μιλά η Μόσχα - Νέο στρατιωτικό πακέτο ανακοινώνουν οι
ΗΠΑ
Για «υγειονομική ζώνη» ώστε να μη δέχεται η Ρωσία επιθέσεις από το ουκρανικό έδαφος μίλησε ο Πούτιν
Οι ενταξιακές προοπτικές της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και οι «εγγυήσεις ασφαλείας» που θα πρέπει να δοθούν στο Κίεβο από ισχυρά ΝΑΤΟικά κράτη μέχρι την πλήρη ένταξη στη λυκοσυμμαχία, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών μεταξύ του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν, του Γερμανού καγκελάριου, Ολ. Σολτς, και του Πολωνού Προέδρου, Αντρ. Ντούντα, τη Δευτέρα το βράδυ στο Παρίσι, στο πλαίσιο του σχήματος «Τρίγωνο της Βαϊμάρης».
Ειδικότερα η Πολωνία είναι ανάμεσα στα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης που ζητούν από το ΝΑΤΟ να στείλει από τη Σύνοδο Κορυφής του Ιούλη «σαφές μήνυμα» για «καθαρή προοπτική» ένταξης, ενώ η Μόσχα διαμηνύει ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ εξακολουθεί να αποτελεί «κόκκινο πανί».
Την ίδια στιγμή, ο Λευκορώσος Πρόεδρος, Αλ. Λουκασένκο, δήλωσε χτες ότι η ανάπτυξη ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, που θα ξεκινήσει στις 7 - 8 Ιούλη, θα χρησιμεύσει ως «παράγοντας αποτροπής» απέναντι σε έναν πιθανό επιτιθέμενο και ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει δισταγμός για τη χρησιμοποίησή τους αν χρειαστεί.
«Η Ουκρανία αναμένει αναμφισβήτητο μήνυμα σχετικά με την καθαρή προοπτική της ένταξής της στο NATO», είπε ο Α. Ντούντα μετά τη συνάντηση στο Παρίσι. Πρέπει να δοθεί «πράσινο φως» στο Κίεβο, επέμεινε, χωρίς πάντως να φθάσει στο σημείο να μιλήσει για άμεση εισδοχή της Ουκρανίας όσο η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο.
Τόνισε ωστόσο ότι ελπίζει πως τον επόμενο μήνα, στη Σύνοδο Κορυφής του NATO στο Βίλνιους, η Ουκρανία θα δει το «φως στην άκρη του τούνελ».
Αλλοι ηγέτες του ΝΑΤΟ όπως και ο γενικός γραμματέας του, Γενς Στόλτενμπεργκ, έχουν δηλώσει ότι η ένταξη της Ουκρανίας «δεν είναι στην ημερήσια διάταξη» κατά τη διάρκεια της πολεμικής σύγκρουσης.
Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, είχε καλέσει νωρίτερα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του NATO, να δοθούν «απτές» εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία, ώστε να αποτραπεί επανάληψη της επίθεσης της Ρωσίας. Σύμφωνα με τον Ντούντα, γίνονται διαπραγματεύσεις γι' αυτές «στο κορυφαίο επίπεδο».
Ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι ο Πούτιν θα πρέπει να αντιληφθεί πως το σχέδιό του απέτυχε και να βάλει τέλος στον πόλεμο.
Ο Πολωνός Πρόεδρος δήλωσε ότι για την ασφάλεια της Ευρώπης και το μέλλον της ΕΕ η Ρωσία δεν θα πρέπει να έχει τις στρατιωτικές δυνατότητες να επιτεθεί σε άλλη χώρα και ότι η Ουκρανία αναμένει μία καθαρή προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ.
Ο Ο. Σολτς είπε ότι το βασικό επί του παρόντος είναι «να βοηθήσουμε την Ουκρανία στον αμυντικό της πόλεμο εναντίον της Ρωσίας» και ότι «θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό για όσο διάστημα είναι απαραίτητο, είμαστε προετοιμασμένοι γι' αυτό».
Ωστόσο, ο Γερμανός καγκελάριος πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις για περαιτέρω εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία έχουν νόημα και θα πρέπει να συνεχιστούν. «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε εντατικά σε αυτό μέχρι να προκύψει μια ομόφωνη ιδέα από τις συζητήσεις. Αλλά είναι ξεκάθαρο, χρειαζόμαστε κάτι τέτοιο και το χρειαζόμαστε σε πολύ συγκεκριμένη μορφή», είπε.
«Εχουμε κάνει τα πάντα για να βοηθήσουμε» την αντεπίθεση της Ουκρανίας, είπε ο Μακρόν. «Εχουμε εντείνει την παράδοση πυρομαχικών, όπλων και τεθωρακισμένων... Θα συνεχίσουμε τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», πρόσθεσε και προέβλεψε ότι η αντεπίθεση θα διαρκέσει αρκετές βδομάδες, αν όχι μήνες.
«Θέλουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο επιτυχημένη, ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια να ξεκινήσουμε μια φάση διαπραγματεύσεων σε καλές συνθήκες», είπε ο Μακρόν για την αντεπίθεση.
Ο Γάλλος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία υπήρξε μια «στρατηγική και γεωπολιτική αποτυχία».
Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, δήλωσε ότι παρά τις σφοδρές μάχες, οι ουκρανικές δυνάμεις σημειώνουν πρόοδο στο πεδίο και «οι απώλειες του εχθρού είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε».
Ρωσικά πλήγματα στη βιομηχανική πόλη Κρεβί Ρι στην κεντρική Ουκρανία σημειώθηκαν χτες τα χαράματα με τουλάχιστον 10 νεκρούς και 28 τραυματίες. Οι ουκρανικές αρχές έκαναν λόγο για «μαζική πυραυλική επίθεση» και ανάμεσα στα κτίρια που επλήγησαν ήταν πενταώροφη πολυκατοικία, όπου «πιθανόν υπάρχουν παγιδευμένοι στα συντρίμμια».
Οι σειρήνες της αεράμυνας ηχούσαν σε σχεδόν όλη την Ουκρανία για ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στο Κίεβο ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης ανέφερε ότι η αεροπορική επιδρομή της Ρωσίας αποκρούστηκε και όλοι οι πύραυλοι που κατευθύνονταν στην πόλη καταστράφηκαν.
Από την άλλη πλευρά, η ουκρανική επίθεση νωρίς χτες το πρωί προκάλεσε ζημιές σε πολλά σπίτια και διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος σε δύο χωριά στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
Η Ουκρανία σχεδόν ποτέ δεν αναλαμβάνει δημόσια την ευθύνη για επιθέσεις εντός της Ρωσίας ή σε έδαφος που ελέγχεται από τη Ρωσία στην Ουκρανία.
Στο μεταξύ, κατασβέστηκε η πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί σε διυλιστήριο της ρωσικής περιφέρειας Κρασνοντάρ.
Ο ρωσικός στρατός υποστηρίζει ότι κατέλαβε για πρώτη φορά γερμανικά άρματα μάχης «Leopard» και αμερικανικά τεθωρακισμένα «Bradley», δίνοντας στη δημοσιότητα και σχετικό βίντεο που φέρεται να έχει τραβηχτεί στο μέτωπο της Ζαπορίζια.
Καθώς εξελίσσεται η ουκρανική αντεπίθεση, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χτες νέο πακέτο στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου, ύψους 325 εκατ. δολαρίων. Το πακέτο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πρόσθετα πυρομαχικά για το σύστημα αεράμυνας NASAMS και για τα συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS, βλήματα πυροβολικού, 15 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης «Bradley», αντιαρματικά όπλα κ.ά.
Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, «εκτίμησε» πάντως χτες ότι η Ουκρανία είχε χάσει το 25% - 30% των στρατιωτικών οχημάτων που έχουν στείλει οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις στο Κίεβο το διάστημα πριν από την έναρξη της αντεπίθεσης και ότι οι ανθρώπινες απώλειες της Ουκρανίας ήταν 10 φορές μεγαλύτερες από τις ρωσικές.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία έχασε 50 άρματα μάχης στις μάχες αυτού του διαστήματος, μερικά από τα οποία θα μπορούσαν να επισκευαστούν, ενώ η Ουκρανία έχασε περισσότερα από 160.
Ο Πούτιν αναφέρθηκε επίσης στο ενδεχόμενο δημιουργίας μιας «υγειονομικής ζώνης» μέσα στο έδαφος της Ουκρανίας, για να μη δέχεται η Ρωσία επιθέσεις από αυτό. Αναφερόμενος στους βομβαρδισμούς ρωσικών εδαφών από την Ουκρανία, ο Ρώσος Πρόεδρος υπογράμμισε: «Υπάρχουν διάφοροι τρόποι επίλυσής του: Πρώτον, αύξηση της αποτελεσματικότητας της αεράμυνας, αν και θα εξακολουθήσουν τα πλήγματα στην επικράτειά μας. Και αν συνεχιστεί αυτό, τότε προφανώς θα πρέπει να εξετάσουμε το θέμα - το λέω πολύ προσεκτικά - να δημιουργήσουμε ένα είδος "υγειονομικής ζώνης" στο έδαφος της Ουκρανίας σε τέτοια απόσταση από την οποία θα ήταν αδύνατο να δεχτούμε επιθέσεις στο έδαφός μας».
Στο μεταξύ, μια μέρα αφότου η ομάδα Αχμάτ των ειδικών δυνάμεων της Τσετσενίας υπέγραψε συμβόλαιο με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, κάτι που είχε αρνηθεί η μισθοφορική ομάδα «Wagner», ο επικεφαλής της τελευταίας, Γ. Πριγκόζιν, δήλωσε ότι δεν είναι «σίγουρος» αν η «Wagner» θα παραμείνει στην Ουκρανία μετά την κατάληψη της πόλης Μπαχμούτ (Αρτιόμοφσκ).
Ο Πρόεδρος του Κονγκό, Ντενί Σασού Νγκεσό, εκτίμησε ότι η Αφρική δεν μπορεί να «παραμένει σιωπηλή» μπροστά στον πόλεμο στην Ουκρανία, μερικές μέρες προτού ηγέτες έξι αφρικανικών κρατών (Νότια Αφρική, Σενεγάλη, Ουγκάντα, Ζάμπια, Αίγυπτος, Κομόρες) μεταβούν σε Κίεβο και Μόσχα προσφέροντας διαμεσολάβηση.
Η αποστολή θα συναντηθεί με τον Ουκρανό Πρόεδρο την Παρασκευή και με τον Ρώσο Πρόεδρο το Σάββατο.
Σύμφωνα με κονγκολέζικη διπλωματική πηγή, οι ηγέτες θα μεταφέρουν «μήνυμα ειρήνης» ή τουλάχιστον αποκλιμάκωσης της σύρραξης καθώς τα αφρικανικά κράτη «πλήττονται ιδιαίτερα» από τη σύγκρουση και την απειλή επισιτιστικής κρίσης.
Οπως ανακοίνωσε χτες ο ΟΗΕ, η καταστροφή του φράγματος της Νόβα Καχόβκα στον Δνείπερο θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών τροφίμων και θα προκαλέσει προβλήματα με το πόσιμο νερό για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.
Ενα μεγάλο μέρος από τα 18 κυβικά χιλιόμετρα νερού που συγκρατούσε έχει ξεχυθεί σε μια μεγάλη περιοχή της Χερσώνας.
«Είναι σιτοβολώνας ολόκληρη εκείνη η περιοχή προς τη Μαύρη Θάλασσα και την Κριμαία, όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Μ. Γκρίφιθς, επικεφαλής της Υπηρεσίας ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών.
«Είναι σχεδόν αναπόφευκτο ότι θα δούμε τεράστια προβλήματα στη συγκομιδή και τη σπορά για την επόμενη συγκομιδή. Και άρα αυτό που θα δούμε είναι ένας τεράστιος αντίκτυπος στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια», υπογράμμισε.
Ο ίδιος δήλωσε ότι έως και 700.000 άνθρωποι εξαρτώνται από τον ταμιευτήρα πίσω από το φράγμα για πόσιμο νερό. Χωρίς πόσιμο νερό, δήλωσε, οι άνθρωποι κινδυνεύουν από ασθένειες και τα παιδιά είναι τα πλέον ευάλωτα σε μια τέτοια κατάσταση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου