Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

Αναδείχτηκε η σημασία της οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων σε κάθε χώρα και χώρο δουλειάς


 «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά»: Με το σύνθημα αυτό υποδέχθηκαν δεκάδες εργαζόμενοι την αντιπροσωπεία του Συνδικάτου εργαζομένων στην επιχείρηση «Amazon» στις ΗΠΑ, το απόγευμα της Τετάρτης 14 Ιούνη, στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στην Αθήνα, ο πρόεδρος, Chris Smalls, και ο αντιπρόεδρος, Derrick Palmer, του «Amazon Labor Union», μίλησαν σε εκδήλωση του ΠΑΜΕ με θέμα «Οργανώνουμε την πάλη των εργαζομένων σε κάθε χώρα, σε κάθε χώρο δουλειάς».


Την εκδήλωση άνοιξε, εκ μέρους της γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ). Κατήγγειλε στους συγκεντρωμένους τα προδιαγεγραμμένα εγκλήματα στα οποία οδήγησε μέσα σε μια μέρα η βαρβαρότητα του συστήματος της εκμετάλλευσης: Τον θάνατο ενός εργαζόμενου δύτη κατά την εκτέλεση εργασιών σε πλοίο στο Λαύριο, αλλά και το πολύνεκρο ναυάγιο με πρόσφυγες και μετανάστες ανοιχτά της Πύλου, τα θύματα του οποίου δεν είχαν ακόμα οριστικοποιηθεί. Μπροστά στα τραγικά αυτά συμβάντα, η εκδήλωση ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής, αλλά και με την υπόσχεση των εργαζομένων να μετατρέψουν την οργή και τη θλίψη σε οργανωμένο αγώνα. Στο πλαίσιο αυτό, έγινε κάλεσμα στο συλλαλητήριο που οργανώνουν σωματεία και φορείς την Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στο Σύνταγμα. 

Με τη σημερινή μας εκδήλωση, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι από δεκάδες σωματεία και εργαζόμενοι από πολλούς κλάδους, δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να εκφραστεί η αλληλεγγύη της εργατικής τάξης στην Ελλάδα στη μεγάλη προσπάθεια που κάνετε. Σας καλούμε, λοιπόν, στο βήμα για να μεταφέρετε αυτή την πείρα, να στείλουμε από κοινού το μήνυμά μας προς την "ΑΜΑΖΟΝ", το δικό μας μήνυμα. Εμείς παράγουμε, εμείς έχουμε τη δύναμη», τόνισε στην ομιλία του ο Αλέκος Περράκης, μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ Ν. Αττικής.

Τους όρους αμοιβής και εργασίας στις επιχειρήσεις logistics σκιαγράφησε ο Γιάννης Παπαδάς, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής. Οι χαμηλοί μισθοί και τα συχνά εργατικά ατυχήματα αποτελούν, όπως εξήγησε, την καθημερινότητα, ενώ στο Σωματείο φτάνουν καταγγελίες για αλλαγές βαρδιών για τις οποίες οι εργαζόμενοι ενημερώνονται την τελευταία στιγμή, εξαντλητικές υπερωρίες και δουλειά επτά μέρες την εβδομάδα.

«Γνωρίζουμε καλά ότι για τα αφεντικά είμαστε ένας αριθμός που πρέπει να εξυπηρετεί τα κέρδη του», σημείωσε, προσθέτοντας ότι τα κέρδη αυτά βγαίνουν με τον ιδρώτα και μερικές φορές με το αίμα των εργαζομένων.

 

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο Chris Smalls, πρόεδρος του Συνδικάτου, δεν παρέλειψε να εκφράσει τα συλλυπητήριά του για τις τραγικές απώλειες, σημειώνοντας ότι αυτές αποτελούν μέρος των απωλειών που μετρά η εργατική τάξη. Τα περιστατικά αυτά «μου θυμίζουν γιατί πήραμε την απόφαση που πήραμε πριν τρία χρόνια» σχολίασε και ξεδίπλωσε το νήμα της προσπάθειας που οδήγησε στην ίδρυση συνδικαλιστικής οργάνωσης σε έναν επιχειρηματικό κολοσσό. Αφετηρία στάθηκε η ανάγκη για προστασία της υγείας, της ασφάλειας, της ζωής των εργαζομένων μέσα στις συνθήκες της πανδημίας.

«Τρία χρόνια πριν δεν ήμουν συνδικαλιστής. Δεν ήμουν ακτιβιστής ούτε οργανωτής (...) Τρία χρόνια πριν, αν μου έλεγε κάποιος ότι θα στεκόμουν εδώ και θα σας μιλούσα, θα τον περνούσα για τρελό», σχολίασε. Ωστόσο, σήμερα είναι πρόεδρος ενός Συνδικάτου που εκπροσωπεί 8.300 εργαζόμενους.

Όπως εξήγησε, τα βήματα και οι νίκες που έχουν πετύχει δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή του αγώνα. Η εταιρεία αποτελεί ένα μεγαθήριο και, σύμφωνα με υπολογισμούς, τα επόμενα χρόνια 1 στους 4 εργαζόμενους στις ΗΠΑ θα δουλεύει ή θα έχει δουλέψει για αυτή. «Δεν έχουμε απέναντί μας μόνο την εταιρεία, έχουμε την κυβέρνηση, την αστυνομία», εξήγησε.

«Χτίζοντας τη διεθνή αλληλεγγύη θα νικήσουμε», είπε και τόνισε πως κανένα χρηματικό ποσό, όπως τα υπέρογκα κονδύλια που έχει επιστρατεύσει η «Amazon», δεν μπορεί να νικήσει τη δύναμη των εργαζομένων, όταν είναι ενωμένοι. «Κοιτάξτε αριστερά σας, κοιτάξτε δεξιά σας. Και με όλη σάς τη δύναμη φωνάξτε: Σε στηρίζω», κατέληξε μέσα σε δυνατό χειροκρότημα.

Τη μετατροπή της πανδημίας σε σημείο καμπής για τη συλλογική οργάνωση, ανέδειξε ο Derrick Palmer, αντιπρόεδρος του Σωματείου. Έτσι, το 2020 8.000 εργαζόμενοι βρέθηκαν να δουλεύουν στην αποθήκη, στο Στάτεν Άιλαντ της Νέας Υόρκης, χωρίς το παραμικρό μέτρο προστασίας, ο ένας δίπλα στον άλλο, με συναδέλφους τους να έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό και την εργοδοσία να μην λαμβάνει το παραμικρό μέτρο.

«Κατάλαβα πως η "Amazon" δεν νοιάζεται για εμένα και αποφάσισα να πάρω θέση», εξήγησε. Μάλιστα, η απάντηση της εταιρείας στην παρέμβαση που έκαναν διεκδικώντας μέτρα ήταν να απολύσει τον Chris Smalls! «Δεν φτάνει μόνο ο αγώνας στην Amazon, θα χρειαστεί όλοι οι εργαζόμενοι να παλέψουμε», διαμήνυσε.

Οι παρεμβάσεις των συνδικαλιστών έδωσαν το έναυσμα για πλήθος ερωτήσεων και συζήτηση.

Αίσθηση προκάλεσαν οι λεπτομέρειες για τη σταυροφορία της εργοδοσίας ενάντια στο Συνδικάτο. Όπως ανέφεραν οι συνδικαλιστές, μέσα σε μια χρονιά η «Amazon» διέθεσε 14,2 εκατομμύρια δολάρια, για να χρηματοδοτήσει τέτοιες δράσεις. Προσέλαβε εξειδικευμένες εταιρείες, οργάνωσε 3.300 ώρες «σεμιναρίων» ενάντια στον συνδικαλισμό, επιδόθηκε σε κανονική καμπάνια, γέμισε τον χώρο με αφίσες, έδωσε πραγματικά μάχη για να πνίξει το Σωματείο.

Κόντρα στα παραπάνω, αναδείχθηκε η δύναμη της αλληλεγγύης, της εμπιστοσύνης, της ενότητας, που έδωσε σάρκα και οστά στη συλλογική δράση και τη συνδικαλιστική οργάνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου