Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

Ευθυγραμμισμένοι με την πολιτική που οδηγεί σε εγκλήματα

Η Γκουέρνικα της Μεσογείου*

 ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ

Στον απόηχο του ναυαγίου ο Κυρ. Μητσοτάκης επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ι. Σαρμά, προκειμένου να ενημερωθεί για τις συνθήκες του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου και για την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που ακολούθησε.

«Λόγω του τραγικού ναυαγίου», όπως έλεγαν από τη ΝΔ, ανέβαλε κατόπιν την προγραμματισμένη για χθες το βράδυ προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στην Πάτρα, ενώ ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε πως το «περιστατικό» αναδεικνύει ότι «το Μεταναστευτικό παραμένει πρόβλημα το οποίο απαιτεί συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική», αυτή που ανοιγοκλείνει την κάνουλα εισόδου ανάλογα με τις ανάγκες των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, εξωθώντας απελπισμένους ανθρώπους στον Καιάδα. Διόλου τυχαία, άλλωστε, ο Κυρ. Μητσοτάκης επαίρεται όλο αυτό το διάστημα της προεκλογικής εκστρατείας, π.χ. τη Δευτέρα στους Λειψούς, ότι «μειώσαμε στο ελάχιστο τις προσφυγικές - μεταναστευτικές ροές, με πολύ σημαντικό αποτύπωμα σε όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου» και μπούσουλα την πολιτική της ΕΕ, της καταστολής και των γεωπολιτικών παιχνιδιών στις πλάτες των ξεριζωμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, που γιγαντώνει τη δράση των κυκλωμάτων διακινητών και σπρώχνει τους μετανάστες και πρόσφυγες στα ταξίδια του τρόμου.

Την ίδια ακριβώς ώρα, άλλωστε, κλιμάκιο αποτελούμενο από τους πρώην υπουργούς Εξωτερικών, Ν. Δένδια, και Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλο, καθώς και άλλα στελέχη, περιδιάβαινε χθες τον Εβρο, με πρώτο σταθμό το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φερών. «Εχουμε τη δυνατότητα καταρχήν να συζητήσουμε με τις στρατιωτικές και τις αστυνομικές αρχές, να ενημερωθούμε για την εξέλιξη της αντιμετώπισης τόσο του φαινομένου της παράτυπης - παράνομης μετανάστευσης όσο και των γενικών συνθηκών που αντιμετωπίζετε εδώ στον Εβρο», είπε σχετικά ο Ν. Δένδιας, στον απόηχο προηγούμενων εξαγγελιών Μητσοτάκη για επέκταση του φράχτη, της κοκορομαχίας με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος μπορεί να «φυλάξει καλύτερα» τα σύνορα κ.λπ.

Εξίσου υποκριτικά, άλλωστε, ο Αλ. Τσίπρας, που έχει βάλει κι αυτός φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στην αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, όπως με την κατάπτυστη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, και πρόσφατα τόνιζε στην «Καθημερινή» για τον φράχτη ότι «προφανώς και θα τον διατηρήσουμε», υπηρετώντας ταυτόχρονα τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς που καταδικάζουν τους λαούς στη φτώχεια και στη μετανάστευση, είπε χθες ότι «η στιγμή απαιτεί να προτάξουμε την ανθρωπιά και να σταθούμε δίπλα στους επιζήσαντες του ναυαγίου, εντείνοντας παράλληλα κάθε προσπάθεια εντοπισμού των αγνοουμένων». Στο ίδιο μήκος κύματος, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αποσιωπώντας όσα έκαναν ως κυβέρνηση, όσα ψήφισαν σε Βουλή και Ευρωβουλή ως αντιπολίτευση και τη στήριξη τους στα παζάρια της ΕΕ γύρω από το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, ανέφερε ότι «το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με ευκολίες, κραυγές και δημαγωγία. Δεν υπάρχουν απλές λύσεις για ένα από τα πιο σύνθετα διεθνή ζητήματα», πέταξε δηλαδή την μπάλα στην εξέδρα.

Τέλος, ο Ν. Ανδρουλάκης δήλωσε χθες «βαθιά συγκλονισμένος», επιμένοντας ότι «η ΕΕ και η χώρα μας πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους, διότι συνεχίζουμε να έχουμε τραγικά αποτελέσματα». Στο μεταξύ ο ίδιος, τέλη Μάρτη, στην έξαρση τότε της τρικομματικής κοκορομαχίας για τα πρωτεία στο ανθρωποκυνηγητό, τόνιζε ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτή που ξεκίνησε να οικοδομεί τον φράχτη».


*Εδώ  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου