Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 30 Ιουλίου 2023

Ηταν έγκλημα εργοδοτικό και όχι η κακιά στιγμή!

 
ΦΟΝΙΚΗ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΓΕΦΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Κυριακή μεσημέρι, καύσωνας. Αφύλαχτο εργοτάξιο, παραβίαση όλων των κανόνων και μέτρων ασφάλειας σε ένα έργο που σαν το «γεφύρι της Αρτας» έχει γίνει εδώ και χρόνια το ...«γεφύρι της Πάτρας». Εργαζόμενοι που η εργοδοσία τούς βάζει «το μαχαίρι στον λαιμό» για να πάνε κυριακάτικα για δουλειά, εργαζόμενοι Ρομά, που με ανοχή αν όχι προτροπή των αναδόχων του έργου παλεύουν ανασφάλιστοι με τα παλιοσίδερα για ένα μεροκάματο.

Μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας αποκαλύφθηκε για μια ακόμα φορά το εγκληματικό πρόσωπο της εργοδοσίας και του κράτους της. Με την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας όλη τη βδομάδα να λιβανίζουν τα «υποχρεωτικά» μέτρα προστασίας από τον καύσωνα, τη διακοπή εργασιών σε χώρους όπως εργοτάξια, διανομές κ.λπ., η κατάρρευση της περιμετρικής γέφυρας στην Πάτρα ήρθε να βγάλει στην επιφάνεια όλη την «ασυλία» που απολαμβάνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Υπενθυμίζεται ότι την ώρα που κατεδαφιζόταν τμήμα της γέφυρας, και με βαριά μηχανήματα να χτυπάνε το «κατάστρωμά» της χωρίς να υπάρχουν προληπτικά μέτρα ασφαλείας, από κάτω ομάδες Ρομά συγκέντρωναν παλιοσίδερα. Η κατάρρευση άφησε πίσω της έναν νεκρό και πάνω από 10 τραυματίες, προκαλώντας από την πρώτη στιγμή μεγάλο κύμα αντιδράσεων.

Για την επόμενη κιόλας μέρα, τη Δευτέρα, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και σωματεία που βρέθηκαν άμεσα στο σημείο προκηρύσσουν παμπατραϊκή απεργία, ενώ την Τρίτη πραγματοποιείται νέο συλλαλητήριο καταδίκης του εργοδοτικού εγκλήματος. Μια άμεση αντίδραση που έφερε στο επίκεντρο τις διεκδικήσεις των εργαζομένων για να μην πεθαίνουν στο μεροκάματο.

Κέρδη βουτηγμένα στων εργατών το αίμα...

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά για το νέο αυτό έγκλημα με τον Δημήτρη Μαρμούτα, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας.

Ηταν η κακιά στιγμή λοιπόν; Ο συνδικαλιστής ξεκαθαρίζει: «Οχι! Ηταν ένα ακόμη προδιαγεγραμμένο έγκλημα κράτους και εργοδοσίας», και εξηγεί:

«Η "κακιά στιγμή" έφταιγε που πάνω από 20 εργάτες δούλευαν στο λιοπύρι, ενώ ήταν σε ισχύ υπουργική απόφαση για παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00-17.00; Εφταιγε η "κακιά στιγμή" που δεν τηρήθηκε κανένα μέτρο ασφαλείας, ούτε τα στοιχειώδη; 'Η ήταν η κακιά στιγμή που έφταιγε για την ανυπαρξία ελέγχων από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές σε ένα τόσο μεγάλο και σημαντικό έργο, όπως η κατεδάφιση μιας γέφυρας;

Δεν υπάρχει κακιά στιγμή! Το μόνο που υπάρχει είναι εργοδοτική ασυδοσία και ένα κράτος που εγκληματεί σε βάρος των εργαζομένων και του λαού συνολικότερα. Το μόνο που υπάρχει είναι η ευθύνη και αντιλαϊκή πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) που μετέτρεψαν τους χώρους δουλειάς σε κρεματόρια, που "απελευθέρωσαν" τους εργοδότες απ' το περιττό "κόστος" των μέτρων υγείας και ασφάλειας».


«Η οργή μας ξεχειλίζει!», σημειώνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας. Και αναδεικνύει ότι «η διοίκησή του μαζί με τα πρωτοβάθμια σωματεία θα συνεχίσει τις καθημερινές παρεμβάσεις σε εργοστάσια, εργοτάξια και επιχειρήσεις για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Θα συνεχίσουμε να απαιτούμε καθημερινούς ελέγχους από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Δεν κάνουμε πίσω! Θέλουμε κάθε μέρα να πηγαίνουμε στη δουλειά και να γυρνάμε πίσω στην οικογένειά μας ασφαλείς και ζωντανοί».

 Μιλάει στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, Δημήτρης Μαρμούτας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου