Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 15 Ιουλίου 2023

Ερευνα του ΒΒC εντείνει τα ερωτήματα για την τραγωδία


 «Μας πίεσαν να σιωπήσουμε», μαρτυρούν διασωθέντες στο βρετανικό μέσο

Νέα πολύ σοβαρά ερωτήματα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το πολύνεκρο ναυάγιο με τους εκατοντάδες νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες στα ανοιχτά της Πύλου προσθέτει έρευνα που παρουσίασε χτες το BBC.

Θυμίζουμε ότι στο προδιαγεγραμμένο αυτό έγκλημα της 14ης Ιούνη, απόρροια της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεών της, είχαν διασωθεί 104 άνθρωποι από τους περίπου 750 κατατρεγμένους που είχαν στοιβαχτεί στο υπερφορτωμένο σαπιοκάραβο και ταξίδευαν από τη Λιβύη προς την Ιταλία.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το βρετανικό μέσο, το Λιμενικό πίεσε τους επιζώντες του ναυαγίου να κατηγορήσουν του Αιγύπτιους που φέρονται ως διακινητές. Συγκεκριμένα, το BBC αναφέρει ότι «λίγο μετά το ναυάγιο της 14ης Ιουνίου, εννέα Αιγύπτιοι άνδρες συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για ανθρωποκτονία και λαθρεμπόριο ανθρώπων. Ωστόσο, δύο επιζώντες της καταστροφής λένε ότι μετανάστες φιμώθηκαν και φοβερίστηκαν από τις ελληνικές αρχές, όταν υποστήριξαν ότι το Λιμενικό μπορεί να ευθύνεται για την τραγωδία».

Επίσης, η έρευνα αμφισβητεί τους ισχυρισμούς του Λιμενικού Σώματος που έδειξε βίντεο για να τεκμηριώσει ότι το πλοιάριο δεν χρειαζόταν βοήθεια και βρισκόταν σε σταθερή πορεία. Το οπτικό υλικό που έχει στη διάθεσή του το μέσο δείχνει ότι το σαπιοκάραβο ήταν ακυβέρνητο πολλές ώρες πριν βυθιστεί.

Επίσης το BBC αναφέρεται στις καταγγελίες ότι το Λιμενικό χρησιμοποίησε σχοινί για να ρυμουλκήσει το αλιευτικό, με αποτέλεσμα να βυθιστεί και σημειώνει πως «οι δύο επιζώντες με τους οποίους μιλήσαμε στην Αθήνα - τους οποίους αποκαλούμε Ahmad και Musaab για να προστατεύσουν την ταυτότητά τους - λένε ότι αυτό συνέβη». «Εδεσαν ένα σχοινί από τα αριστερά. Ολοι κινήθηκαν στη δεξιά πλευρά του σκάφους μας για να το ισορροπήσουν», λέει ο Musaab. «Το ελληνικό σκάφος αποχώρησε γρήγορα προκαλώντας την ανατροπή του σκάφους μας. Συνέχισαν να το σέρνουν για αρκετή απόσταση», αναφέρεται.

Σύμφωνα με το BBC μόλις έφτασαν στη στεριά, στην Καλαμάτα, ισχυρίζονται ότι η ακτοφυλακή είπε στους επιζώντες να «σιωπήσουν», όταν άρχισαν να μιλούν για το πώς οι ελληνικές αρχές προκάλεσαν την καταστροφή. «Οταν οι άνθρωποι απάντησαν λέγοντας ότι η ελληνική ακτοφυλακή ήταν η αιτία, ο αξιωματούχος που ήταν υπεύθυνος για την ανάκριση ζήτησε από τον διερμηνέα να πει στον ερωτώμενο να σταματήσει να μιλάει», λέει ο Ahmad.

«Η νομική υπόθεση κατέρρευσε πριν φτάσει σε δίκη», υποστηρίζει το μέσο και τονίζει ότι «οι αποκαλύψεις εγείρουν νέα ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι ελληνικές αρχές χειρίζονται τέτοιες τραγωδίες», επισημαίνοντας ότι, τόσο το Λιμενικό, όσο και η ελληνική κυβέρνηση, απέρριψαν τα αιτήματα του μέσου για σχολιασμό.

Ολα αυτά λοιπόν δημιουργούν πολλά ερωτήματα για τις πραγματικές συνθήκες της τραγωδίες, ζήτημα που από την πρώτη στιγμή έθεσε το ΚΚΕ, ωστόσο ακόμα δεν έχουν δοθεί επίσημες απαντήσεις από την κυβέρνηση και το Λιμενικό.

 Νέο βίντεο δείχνει ότι το σαπιοκάραβο έγερνε επικίνδυνα ώρες πριν την βύθιση

 Ερωτήματα που ζητούν σαφείς απαντήσεις για το πολύνεκρο ναυάγιο

 «Κάναν τη Μεσόγειο θάλασσα νεκρών, ναυάγησε το σύστημα της φτώχειας, των κερδών»

 Αλλο ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα με γνωστούς ενόχους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου