Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 20 Αυγούστου 2023

Επικίνδυνοι σχεδιασμοί για μακροπρόθεσμη στρατιωτική κλιμάκωση


 Η ένταση στη Μαύρη Θάλασσα αυξάνει τον κίνδυνο άμεσης σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας

 Με τις αιματηρές μάχες στην ανατολική και νότια Ουκρανία και τους εκατέρωθεν βομβαρδισμούς να συνεχίζονται με ιδιαίτερη ένταση, χωρίς κανένα από τα δύο στρατόπεδα να ενισχύει σημαντικά τη θέση του, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ προετοιμάζονται για την παραπέρα κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης με τη Ρωσία και το 2024, στην Ουκρανία και ευρύτερα στην Ανατολική Ευρώπη.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο και με φόντο τα πενιχρά αποτελέσματα της ουκρανικής αντεπίθεσης, το ευρωατλαντικό μπλοκ δρομολογεί νέα τεράστια πακέτα εξοπλισμών, παράδοση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και σύγχρονων ΝΑΤΟικών μαχητικών αεροσκαφών, πολύμηνες στρατιωτικές εκπαιδεύσεις σε αυτά τα συστήματα και άλλες αντίστοιχες κινήσεις που «κουμπώνουν» με την τεράστια συγκέντρωση ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, ως άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος, διάφορες τοποθετήσεις τις προηγούμενες μέρες υπενθύμισαν ότι στο τραπέζι των εντεινόμενων παζαριών βρίσκονται διάφορα «σενάρια» και «εναλλακτικές» για τους όρους και τις προϋποθέσεις ενός ενδεχόμενου προσωρινού συμβιβασμού στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία. Ενός συμβιβασμού που, όπως και όλοι οι αντίστοιχοι προηγούμενοι, σαν τις περιβόητες «συμφωνίες του Μινσκ», αν και όταν επιτευχθεί, θα διατηρεί στο ακέραιο όλους τους παράγοντες για μια νέα πολεμική κλιμάκωση, πόσο μάλλον που μέσα από τον ίδιο τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο η συγκέντρωση μπαρουτιού στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη η Μαύρη Θάλασσα - με ιδιαίτερα πυκνές εξελίξεις μετά την κατάρρευση της συμφωνίας για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών - έχει μετατραπεί σε πεδίο επικίνδυνης κλιμάκωσης που μπορεί να οδηγήσει σε απευθείας στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.

ΗΠΑ: Η ουκρανική αντεπίθεση δεν πετυχαίνει τον στόχο της

Εκθεση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Washington Post», εκτιμά ότι η ουκρανική αντεπίθεση δεν θα καταφέρει να πετύχει τον βασικό της στόχο, που ήταν να φτάσει στην Μελιτόπολη (στην περιφέρεια της Ζαπορίζια) και να αποκόψει τη «χερσαία γέφυρα» που ενώνει την Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας, μέσω των εδαφών που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η εκτίμηση βασίζεται στην ικανότητα της Ρωσίας να υπερασπιστεί τα εδάφη που έχει καταλάβει και «είναι πιθανό να οδηγήσει σε αλληλοκατηγορίες στο Κίεβο και σε δυτικές πρωτεύουσες για το γιατί μία αντεπίθεση που στηρίχθηκε με δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια δυτικών όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού δεν πέτυχε τους στόχους της».

Από την πρώτη βδομάδα της αντεπίθεσης, οι ουκρανικές δυνάμεις «υπέστησαν μεγάλες απώλειες ενάντια στις καλά προετοιμασμένες άμυνες της Ρωσίας», αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει χαρακτηριστικά:

«Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που διεξήγαγαν στρατιωτικοί των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ουκρανίας ανέμεναν τέτοιες απώλειες» αλλά προέβλεπαν «ότι το Κίεβο θα δεχτεί τις απώλειες ως το κόστος της διάτρησης της κύριας αμυντικής γραμμής της Ρωσίας, δήλωσαν Αμερικανοί και Δυτικοί αξιωματούχοι».

Ωστόσο, «η Ουκρανία επέλεξε να μειώσει τις απώλειες στο πεδίο της μάχης και να μεταβεί σε μια τακτική που βασιζόταν σε μικρότερες μονάδες για να προωθηθεί σε διαφορετικές περιοχές του μετώπου», κάτι που οδήγησε σε οριακά κέρδη, χωρίς να διασπάσει τις ρωσικές αμυντικές γραμμές.

«Είπα πριν από μερικούς μήνες ότι αυτή η επίθεση θα ήταν μεγάλη, θα είναι αιματηρή ότι θα είναι αργή», δήλωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, Μ. Μίλεϊ. «Και αυτό είναι ακριβώς αυτό που είναι: μακρύς, αιματηρός και αργός, και είναι ένας πολύ, πολύ δύσκολος αγώνας», εστιάζοντας παράλληλα στις «τεράστιες απώλειες» και των ρωσικών δυνάμεων.

Δημοσίευμα των «New York Times», επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, επιβεβαιώνει το «σφαγείο» του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, αναφέροντας ότι στους 18 μήνες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής ο συνολικός αριθμός των Ουκρανών και Ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν πλησιάζει τους 500.000, εκ των οποίων περίπου 300.000 είναι Ρώσοι.

Προετοιμασίες για μακροπρόθεσμη στρατιωτική κλιμάκωση

Σε ένα τέτοιο φόντο, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ προετοιμάζουν ήδη σχέδια, όπλα και στρατιωτική εκπαίδευση για τον «νέο γύρο» του πολέμου και το 2024.

«Με τα μεγάλα κέρδη να είναι άπιαστα από την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης φέτος, στρατιωτικοί ηγέτες και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξετάζουν πώς η εκπαίδευση και ο νέος εξοπλισμός θα μπορούσαν να ανατρέψουν την ισορροπία την άνοιξη», γράφει η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στρατιωτικοί και πολιτικοί στη «Δύση» έχουν ήδη αρχίσει να σκέφτονται μια πιθανή νέα ουκρανική αντεπίθεση την άνοιξη του 2024.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο εντάσσεται και το νέο τεράστιο πακέτο πρόσθετης χρηματοδότησης των ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία - ύψους 24 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 13 δισ. δολάρια αφορούν σε πρόσθετη στρατιωτική στήριξη - το οποίο δρομολογεί η κυβέρνηση Μπάιντεν με αίτημα που κατέθεσε στο Κογκρέσο.

Στην ίδια προετοιμασία για μακρόχρονη αντιπαράθεση με την Ρωσία εντάσσεται και η απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να εγκρίνει την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τη Δανία και την Ολλανδία στην Ουκρανία, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων σε αυτά, όπως επισημαίνεται σε σχετική επιστολή του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν.

Στα τέλη της προηγούμενης βδομάδας, ο συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, είχε δηλώσει επίσης ότι ότι οι ΗΠΑ είναι ανοιχτές στο ενδεχόμενο να εκπαιδεύσουν στο έδαφός τους Ουκρανούς πιλότους στα F-16, εφόσον ξεπεραστούν οι δυνατότητες των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν δηλώσει ήδη πρόθυμες.

Σε ό,τι αφορά στα χρονοδιαγράμματα, την περασμένη Πέμπτη ο εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας Γ. Ιχνάτ επιβεβαίωσε ότι η Ουκρανία δεν αναμένει να εντάξει φέτος στο οπλοστάσιό της τα F-16, ενώ δημοσίευμα της «Washington Post» αναφέρει ότι οι πρώτοι 6 Ουκρανοί πιλότοι αναμένεται να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους το επόμενο καλοκαίρι.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι εκπαιδεύσεις Ουκρανών στρατιωτικών σε άλλους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, όπως και η συνεχής ροή οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών.

Την Πέμπτη, ο γερμανικός στρατός εκπαίδευσε ουκρανικούς στρατιώτες σε άρματα μάχης Leopard 1 σε πόλη κοντά στο Βερολίνο, με τον Γερμανός υποστράτηγο Α. Μάρλοου, να δηλώνει ότι ο ουκρανικός στρατός πρέπει να εκπαιδεύσει περισσότερους στρατιώτες αφού πολλοί είτε τραυματίστηκαν είτε σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής.

Στο μεταξύ, στο τραπέζι βρίσκεται η παράδοση στο Κίεβο πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από τις ΗΠΑ (ATACMS) και τη Γερμανία (Taurus), ενώ Βρετανία και Γαλλία έχουν ήδη παραδώσει τους αντίστοιχους γαλλο-βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow (SCALP-EG).

Σε δημοσκόπηση για λογαριασμό του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου ARD στη Γερμανία, το 52% των ερωτηθέντων διαφωνεί με την παράδοση πυραύλων Taurus στο Κίεβο, ενώ μόλις το 36% υποστηρίζει την κίνηση.

Κίνδυνος σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα

Η παράδοση τέτοιων πυραύλων (όπως άλλωστε και των σύγχρονων ΝΑΤΟικών αεροσκαφών) αυξάνει τους κινδύνους για απευθείας σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Τους κινδύνους αυτούς έρχεται να υπογραμμίσει και η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Μαύρη Θάλασσα, ιδιαίτερα μετά την κατάρρευση της συμφωνίας για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω θαλάσσης.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από την αποχώρηση της Μόσχας από τη συμφωνία, Ρωσία και Ουκρανία έχουν δηλώσει ότι τα πλοία που κατευθύνονται σε λιμάνια του αντίπαλου στρατοπέδου στη Μαύρη Θάλασσα θα θεωρούνται εν δυνάμει «νόμιμοι» στόχοι για το ενδεχόμενο μεταφοράς στρατιωτικού υλικού.

Τα ουκρανικά λιμάνια στον Δούναβη - πολύ κοντά στα σύνορα με τη ΝΑΤΟική Ρουμανία - έχουν γίνει έκτοτε η κύρια εξαγωγική οδός για τα ουκρανικά σιτηρά, ενώ η Ρωσία έχει εξαπολύσει ένα μπαράζ βομβαρδισμών εναντίον ουκρανικών λιμενικών εγκαταστάσεων και αποθηκών σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα και τον Δούναβη.

Η δε Ουκρανία εντείνει τις επιθέσεις εναντίον ρωσικών στόχων στην Κριμαία και στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ κήρυξε τα ύδατα γύρω από τα ρωσικά λιμάνια «περιοχή κινδύνου πολέμου».

Στα παραπάνω, τη βδομάδα που πέρασε προστέθηκαν νέες επικίνδυνες εξελίξεις, με πιο χαρακτηριστική τη ρίψη προειδοποιητικών πυρών και τη νηοψία από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στο εμπορικό πλοίο «Sukru Okan» (τουρκικών συμφερόντων, με σημαία Παλάου) που κινούνταν στη Μαύρη Θάλασσα, προς το ουκρανικό λιμάνι Ιζμαήλ στον Δούναβη.

Σχολιάζοντας την παραπάνω εξέλιξη, ο πρώην ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη Τζέιμς Σταυρίδης δήλωσε στο «Politico» ότι «οι ενέργειες της Ρωσίας στα διεθνή ύδατα της Μαύρης Θάλασσας δημιουργούν πραγματικό κίνδυνο κλιμάκωσης σε πόλεμο στη θάλασσα μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Το ΝΑΤΟ, πρόσθεσε χαρακτηριστικά, «δεν πρόκειται να παράσχει όλα τα όπλα και τα χρήματα για την Ουκρανία μόνο για να παρακολουθήσει τη Ρωσία να στραγγαλίζει την ουκρανική οικονομία με έναν παράνομο αποκλεισμό».

Και συνέχισε: «Αν η Ρωσία αρχίσει να καταλαμβάνει πλοία ή επιδιώξει να τα τρομάξει, νομίζω ότι πιθανότατα το ΝΑΤΟ θα απαντήσει υποστηρίζοντας έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τη ναυτιλία», διευκρινίζοντας ότι θα μπορούσε να «προστατεύσει» τα πλοία που πηγαίνουν προς και από το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού «με μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ από πάνω και πιθανώς πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ σε συνοδεία».

Αντίστοιχα, δημοσίευμα της «Wall Street Journal» αναφέρει ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν όλες τις πιθανές επιλογές, «συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών λύσεων», για την προστασία πλοίων που επιχειρούν σε ουκρανικά λιμάνια.

Προειδοποίηση για το περιστατικό με το «Sukru Okan» απηύθυνε και οι Τουρκία, καλώντας τη Ρωσία «να αποφύγει αυτού του είδους τις προσπάθειες που θα κλιμακώσουν τις εντάσεις στη Μαύρη Θάλασσα».

Παράλληλα με τα παραπάνω, το Κίεβο ανακήρυξε μονομερώς έναν νέο «προσωρινό» διάδρομο στη Μαύρη Θάλασσα, αρχικά για τα πλοία που έχουν αποκλειστεί σε ουκρανικά λιμάνια. Ο διάδρομος «εγκαινιάστηκε» με τον απόπλου φορτηγού πλοίου με σημαία Χονγκ Κονγκ, από την Οδησσό, που έφτασε στον Βόσπορο. Για την ώρα δεν υπάρχει επίσημη ρωσική αντίδραση.

Σενάρια και παζάρια για προσωρινούς συμβιβασμούς

Σε ένα τέτοιο φόντο στο μεταξύ, καταγράφηκαν την περασμένη Τρίτη οι δηλώσεις του Στιαν Γιένσεν, διευθυντή του γραφείου του γγ του ΝΑΤΟ, για έναν ενδεχόμενο μελλοντικό συμβιβασμό στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μιλώντας σε συζήτηση στη Νορβηγία δήλωσε ότι «νομίζω ότι η λύση θα μπορούσε να είναι να παραχωρήσει η Ουκρανία εδάφη και να λάβει ως αντάλλαγμα την ένταξη στο ΝΑΤΟ».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Γιένσεν επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν σχετικές συζητήσεις και δήλωσε: «Δεν λέω ότι πρέπει να γίνει με αυτόν τον τρόπο. Αλλά θα μπορούσε να είναι μια πιθανή λύση».

Μία μέρα μετά επανήλθε «μαζεύοντας» τις δηλώσεις του, λέγοντας ότι αυτές «ήταν μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης για πιθανά μελλοντικά σενάρια στην Ουκρανία και δεν έπρεπε να το πω έτσι», ενώ αντίστοιχο «μάζεμα» επιχείρησε στη συνέχεια με δηλώσεις του και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ.

Σε αυτήν την συγκυρία πάντως, επιβεβαιώνοντας τον «καπνό» των διαφόρων παζαριών για το μέλλον της αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας, όπως και τις διαφοροποιήσεις εντός ΝΑΤΟ, ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Ν. Σαρκοζί, σε συνέντευξή του στη «Le Figaro» κάλεσε σε συμβιβασμούς, μεταξύ άλλων με τη διενέργεια «δημοψηφισμάτων υπό την αυστηρή επίβλεψη της διεθνούς κοινότητας» για τα ουκρανικά εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία πρέπει να παραμείνει «ουδέτερη», εκτός ΕΕ και ΝΑΤΟ, με την παροχή «ισχυρών εγγυήσεων ασφαλείας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου