Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 20 Αυγούστου 2023

Ωρολογιακή... βόμβα


 Ωρολογιακή...

Η πρόσφατη πυρκαγιά στο Νοσοκομείο της Νίκαιας φανερώνει τους κίνδυνους που παραμονεύουν στις γερασμένες υποδομές, απειλώντας υγειονομικούς και ασθενείς. Εκτός από τον κίνδυνο πυρκαγιάς, θυμίζουμε ότι τα νοσοκομεία, μαζί με την πλειοψηφία των σχολείων, είναι ανάμεσα στα 20.000 δημόσια κτίρια που δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ για την αντισεισμική τους αντοχή. 

Η εικόνα αυτή είναι αντιπροσωπευτική για το χάλι στην Υγεία, με ευθύνη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, που υπηρετούν την υποχρηματοδότηση, την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας, για τα συμφέροντα συνολικά του κεφαλαίου και ειδικότερα των ομίλων που επενδύουν εκεί. 

Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, ότι οι τεχνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων είναι εγκληματικά υποστελεχωμένες, παρά τις μεγάλες ανάγκες των γηρασμένων κτιρίων, ενώ αλλού οι ιδιώτες κάνουν πάρτι.

... βόμβα

Το ζήτημα των υποδομών της Υγείας είναι «ωρολογιακή βόμβα» και αυτό το ξέρουν καλά οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. 

Γι' αυτό αντιμετωπίζουν σαν ...ανέκδοτο και κοροϊδία τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, ότι με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα βελτιωθούν τάχα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. 

Θυμίζουμε ότι από τα 31 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, μόλις 1,4 δισ. προβλέπεται για την Υγεία και μόλις το 1/5 απ' αυτά, δηλαδή 317 εκατ. ευρώ, προορίζονται για «ένα δείγμα» ανακαινίσεων και υποδομών σε ορισμένες μόνο πτέρυγες νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας! 

Ακόμα κι αυτά τα «μερεμέτια» αφορούν κυρίως ενεργειακές αναβαθμίσεις και «πρασίνισμα» των κτιρίων, χωρίς καμιά ουσιαστική ενίσχυση της στατικότητας των κτιρίων, της αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας, που είναι ευθύνη του κράτους. 

Με άλλα λόγια, «παρηγοριά στον άρρωστο», με «εργαλεία» της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που ευθύνεται για το πρόβλημα.

 Νέα πυρκαγιά, το βράδυ - Παντελής έλλειψη μέτρων πυρασφάλειας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου