Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 6 Αυγούστου 2023

Ανησυχία για το τι έπεται - μονόδρομος η οργάνωση της διεκδίκησης

ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ

Για άλλο ένα καλοκαίρι οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής είδαν χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων να γίνονται στάχτη, σπίτια και περιούσιες να παραδίνονται στις φλόγες. Η «επόμενη μέρα» της μεγάλης πυρκαγιάς, που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια στις 17 Ιούλη, πέρασε από τους οικισμούς της Μάνδρας και έφτασε μέχρι την Ν. Πέραμο καίγοντας ασταμάτητα για μέρες, περιλαμβάνει εκτός από αποκαΐδια και ανησυχία για μόνιμες απειλές που γυροφέρνουν την πολύπαθη Δυτική Αττική (πέρσι κάηκε μεγάλη έκταση στα Βίλια), όντας ανυπεράσπιστη εξαιτίας της παντελούς έλλειψης μέτρων πρόληψης και προστασίας.

Σύμφωνα με εκτίμηση του Αστεροσκοπείου Αθηνών κάηκαν 117.000 στρέμματα. Μεγάλες είναι οι καταστροφές σπιτιών και άλλων κτιρίων με βάση τις επίσημες καταγραφές που τώρα ολοκληρώθηκαν. Στους δήμους Μεγαρέων και Μάνδρας 26 κτίρια έχουν κόκκινη επισήμανση, δηλαδή είναι ακατάλληλα για χρήση. Αλλα 13 κίτρινη, που σημαίνει προσωρινά ακατάλληλα για χρήση μέχρι να επισκευαστούν και επίσης 13 με πράσινη που χρειάζονται επισκευές. Ακόμη ζημιές έχουν καταγραφεί σε επαγγελματικούς χώρους σε Ελευσίνα και Τανάγρα. Εξάλλου, και πέρα από τα νούμερα, νωπές είναι οι εικόνες με πληγέντες να κοιμούνται στις ταράτσες των κατεστραμμένων τους σπιτιών, όπως αυτές στην περιοχή Νέος Πόντος.

Σε ασίγαστο και μόνιμο κίνδυνο

Και μπορεί η φωτιά να έσβησε, αυτό όμως που δεν σβήνει με τίποτα είναι οι δίκαιες ανησυχίες των κατοίκων για μια σειρά ζητήματα που θέτουν την υγεία και τη ζωή τους σε μόνιμο κίνδυνο.

Αρχικά μεγάλη ανησυχία προκαλούν αναφορές που κάνουν λόγο για διαρροή επικίνδυνων αποβλήτων λόγω της πυρκαγιάς και αφορά υγρά και στερεά απόβλητα στον Σαρανταπόταμο από βιομηχανική μονάδα, οι εγκαταστάσεις της οποίας κάηκαν. Πρόκειται για υδρογονάνθρακες, λιπαντικά έλαια, ορυκτέλαια και πίσσα. Αυτές οι ποσότητες όταν βρέξει θα καταλήξουν στον κόλπο της Ελευσίνας. Μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκαθαρίσει πόσα ήταν στην πραγματικότητα τα επικίνδυνα υλικά που υπήρχαν σε αυτό, αλλά και σε άλλα εργοστάσια στην περιοχή Καμάρι, δύο από τα οποία σιγοκαίνε μέχρι τις τελευταίες μέρες.

Επιπρόσθετα η γειτνίαση, στην ευρύτερη περιοχή, σπιτιών με βιομηχανικές εγκαταστάσεις, η άναρχη ρυμοτόμηση και τα ελλιπή μέτρα πρόληψης διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για ένα Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Εκτασης, που μεταξύ άλλων μπορεί να προκληθεί από μια φυσική καταστροφή. Τον κώδωνα αυτού του κίνδυνου έκρουσε και η πρόσφατη πυρκαγιά που κατευθύνθηκε και προς βιομηχανική περιοχή της Μαγούλας όπως και στα εργοστάσια «ΤΙΤΑΝ» και «ΧΑΛΥΨ» στα Δερβενοχώρια.

Τέλος, φόβος επικρατεί και για το τι θα επακολουθήσει τον χειμώνα, αφού η Δυτική Αττική είναι στο έλεος και των πλημμυρών, όπως έγινε το 2017 με τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα. Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια των κατοίκων, «το καλοκαίρι καιγόμαστε και τον χειμώνα πνιγόμαστε», «αν πλημμυρίζαμε πριν, φαντάσου τι θα γίνει τώρα με τόσο καμένο δάσος».

Στο πλευρό των κατοίκων το ΚΚΕ και την επόμενη μέρα

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά και καθ' όλη τη διάρκεια της μάχης στήριξε έμπρακτα τους κατοίκους στην προσπάθεια να σώσουν την περιουσία τους, όλους όσοι συνέδραμαν στην κατάσβεση. Στην περιοχή βρέθηκαν καθημερινά εθελοντικές δυνάμεις του Κόμματος, κλιμάκια με εκλεγμένους, τον βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστο Τσοκάνη μεταφέροντας παράλληλα την ανησυχία των κατοίκων, την ανάγκη να ριχτούν πρόσθετες δυνάμεις και μέσα στη μάχη. Ετσι και τις επόμενες μέρες το ΚΚΕ επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές, συναντήθηκε με πυρόπληκτους ακούγοντας τα προβλήματά τους και μεταφέροντας πολλά από αυτά στη Βουλή.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει ήδη καταθέσει δυο σχετικές Ερωτήσεις που αφορούν ειδικά τη Δυτική Αττική.

Στην πρώτη ζήτησε την άμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων από την καταστροφική πυρκαγιά στη Δυτική Αττική, στο 100% της καταστροφής που υπέστησαν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Επίσης επιτακτικά απαίτησε από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την ασφαλή και ανθρώπινη διαμονή των πληγέντων για όσο χρόνο απαιτηθεί για την αποκατάσταση των ζημιών, καθώς και την προστασία όσων απέμειναν από την περιουσία τους. Στη δεύτερη ζήτησε να ληφθούν όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά μέτρα στις πυρόπληκτες περιοχές της Δυτικής και Ανατολικής Αττικής ενόψει του ερχόμενου χειμώνα. Οπως σημειώνεται σε αυτήν, «η αντιπλημμυρική θωράκιση της Δυτικής και Ανατολικής Αττικής και όλων των δήμων που βρίσκονται κοντά στους ορεινούς όγκους που κάηκαν είναι επιτακτική και πρέπει να ξεκινήσει χωρίς καμία καθυστέρηση. Αλλιώς είναι προδιαγεγραμμένο ότι θα οδηγηθούμε σε μια νέα καταστροφή με θύματα πάλι τον λαό αυτών των περιοχών».

Τείχος προστασίας η αλληλεγγύη και η διεκδίκηση

Επί ποδός βρέθηκαν, όπως θα κάνουν και το επόμενο διάστημα, τα εργατικά σωματεία και οι μαζικοί φορείς όλης της Αττικής. Το αγωνιστικό στίγμα δόθηκε με τη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε έξω από το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας υπό το σύνθημα «ΩΣ ΕΔΩ! Εκαναν την Αττική "κρανίου τόπο" για τους πολλούς και Ριβιέρα για τα κέρδη των λίγων». Οπως διατράνωσαν τα σωματεία, δεν θα δεχτούν τα κροκοδείλια δάκρυα της κυβέρνησης, ούτε θα ξεχάσουν τα νέα εγκλήματα, αλλά θα δυναμώσουν τη δράση τους, θα δυναμώσουν την αλληλεγγύη διεκδικώντας άμεσα μέτρα πρόληψης, δασοπροστασίας όπως και αποκατάστασης των καμένων.

 


ΡΟΔΟΣ

Στον αγώνα κάτοικοι και εργαζόμενοι
 
 Στη Ρόδο, όπου η καταστροφική πυρκαγιά έκαιγε 11 μέρες, με αποτέλεσμα πάνω από 176.000 στρέμματα να γίνουν στάχτη και να χαθεί μια σπάνιας ομορφιάς χλωρίδα και πανίδα, να υπάρχουν ζημιές σε καλλιέργειες, σε υποδομές και κατοικίες, οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι μετράνε τις «πληγές» τους. Ωστόσο δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια. Ηδη την περασμένη Τρίτη έγινε μια πρώτη μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Εργαζόμενοι, νεολαία, ολόκληρες οικογένειες που έδωσαν τις προηγούμενες μέρες τη μάχη με τις φλόγες, διαδήλωσαν με κυρίαρχα συνθήματα κατά της επιχειρηματικής δράσης, που αποτελεί τον πραγματικό «εμπρηστή» του φυσικού περιβάλλοντος, όπως «Τα δάση της Ρόδου ανήκουν στον λαό, δεν είναι για μπίζνες και πάρκο αιολικό» και «Τις φωτιές τις έσβησαν οι εθελοντές, κράτος και κυβέρνηση οι μόνοι εμπρηστές».

Την Κυριακή ανοιχτή συνέλευση στο Ασκληπιείο

Την Κυριακή δίνεται συνέχεια με την ανοικτή συνέλευση στην οποία καλεί η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Νότιας Ρόδου στις 10.30 π.μ. στο Ασκληπιείο, στο καφενείο πάνω από την πλατεία του χωριού. Το κάλεσμα απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους και τους φορείς της Νότιας Ρόδου, των Λαέρμων, της Λάρδου και των Απολλώνων.

Τα προβλήματα που έχουν προκύψει στο νησί είναι πολλά: Ο κίνδυνος για χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους αλλά και άλλους βιοπαλαιστές να χάσουν την τουριστική σεζόν και να μη βγάλουν το εισόδημα που προσδοκούν για να βγει ένας δύσκολος χειμώνας. Σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, χωρίς να είναι επίσημα, περίπου 4.000 είναι οι εποχικοί εργαζόμενοι που μπήκαν σε αναστολή με το πενιχρό επίδομα των 534 ευρώ. Η κατάσταση αυτή δείχνει πως πρέπει να στηριχτεί ο κόσμος που θα δεχτεί πλήγμα από τις συνέπειες στον τουρισμό. Να καλύψουν το κράτος και η εργοδοσία τις απώλειες στο εργατικό - λαϊκό εισόδημα. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που δεν θα δουλέψουν να αποζημιωθούν στο ύψος της σύμβασής τους και να ασφαλιστούν κανονικά. Να μη χαθεί το επίδομα ανεργίας για κανέναν εργαζόμενο, ενώ με την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων και εστιατορίων να επανενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι.

Ταυτόχρονα πρέπει να αποκατασταθούν και να αποζημιωθούν στο 100% όσοι έχασαν καλλιέργειες ή ζωικό κεφάλαιο.

Το ΚΚΕ στο πλευρό των κατοίκων

Την πρώτη λαϊκή κινητοποίηση χαιρέτισε η ΤΕ Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ, καλώντας τους εργαζόμενους και τον λαό του νησιού να οργανωθούν στα σωματεία, στους συλλόγους, να συγκροτήσουν Επιτροπές Αγώνα και Επιτροπές Πυρόπληκτων, για να προβάλλουν τα δίκαια αιτήματά τους, μέχρι να δικαιωθούν. Σε σχετική ανακοίνωση η ΚΟ Ρόδου του ΚΚΕ σημειώνει ότι «σε αυτόν τον αγώνα θα είναι παρούσα!» και τονίζει:

«Τη φωτιά την έσβησε ο λαός της Ρόδου. Τώρα, που είμαστε ήδη στην επόμενη μέρα, είναι ανάγκη να δυναμώσει η φωνή της οργάνωσης και της διεκδίκησης για να μπουν στην ημερήσια διάταξη:

-- Αποζημίωση όσων από τα λαϊκά στρώματα έχουν υποστεί ζημιές, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Εξασφάλιση εισοδήματος και στήριξης σε εργαζόμενους και επαγγελματίες που έχουν πληγεί. Αντιπλημμυρικά έργα εδώ και τώρα για να μην πνιγούν τα χωριά με τις πρώτες βροχές. Να προστατευτεί ό,τι έχει απομείνει από τα δάση με αντιπυρικές ζώνες και έργα, όπως και έργα προστασίας χωριών, οικισμών, καθώς είμαστε ακόμη στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου.

-- Καμία αλλαγή χρήσης της γης στα καμένα, ούτε ανεμογεννήτριες ούτε ξενοδοχεία ούτε καμιά άλλη μορφή επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι δασικές εκτάσεις να παραμείνουν δασικές. Πλήρης στελέχωση Πυροσβεστικής και Δασικής Υπηρεσίας, με προσωπικό, σύγχρονο εξοπλισμό και μέσα με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου