Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 1 Αυγούστου 2023

Τρελό πάρτι κερδών, την ώρα που ο κόσμος χάνει τα σπίτια του σε πλειστηριασμούς


 Αύξηση επιτοκίων και περικοπές σε δίκτυο και προσωπικό εκτοξεύουν τα κέρδη των τραπεζών το 2023, που βρίσκονται εδώ και χρόνια σε καθεστώς φοροασυλίας με τον «αναβαλλόμενο φόρο»

 Την ώρα που τα χρεωμένα νοικοκυριά χάνουν τα σπίτια τους το ένα μετά το άλλο από τους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις, οι τράπεζες έχουν στήσει έναν τρελό χορό κερδών.

Σύμφωνα με στοιχεία, η κερδοφορία των τραπεζών το πρώτο εξάμηνο του 2023 θα κινηθεί σε ακόμη υψηλότερα από τα περσινά επίπεδα. Κι αυτό τη στιγμή που τα χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά που προσπαθούν να σώσουν τα σπίτια τους από τα «αρπακτικά» των funds, έχουν επιβαρυνθεί με 3 και 4 δόσεις επιπλέον τον χρόνο από την αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επιπλέον, την ώρα που οι τράπεζες θησαυρίζουν, υπάρχει η πατέντα του «αναβαλλόμενου φόρου», δηλαδή κυριολεκτική φοροασυλία, αφού μπορούν να συμψηφίζουν για 30 χρόνια ζημιές και κέρδη, κάτι που ψήφισε το 2014 η κυβέρνηση της ΝΔ και το συνέχισε το 2017 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν οι τράπεζες μόνο το 2022 κατέγραψαν κέρδη 3,6 δισ. ευρώ!

Τα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοινώνονται αυτές τις μέρες από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι ενδεικτικά, αφού, για παράδειγμα, η Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χτες, εμφανίζει καθαρά κέρδη 238 εκατ. ευρώ το 2ο τρίμηνο του έτους έναντι 80 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των επιμέρους συστημικών τραπεζών, το πρώτο τρίμηνο του 2023, η Εθνική κατέγραψε καθαρά κέρδη 246 εκατ. ευρώ, η Eurobank 237 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς εξομαλυμένα καθαρά κέρδη 159 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 162 εκατ. ευρώ.

Πηγή για τα κέρδη των τραπεζών είναι η αύξηση των επιτοκίων κατά 4,25 ποσοστιαίες μονάδες το τελευταίο 12μηνο (αναμένεται και νέα αύξηση τον Σεπτέμβρη), δεδομένου ότι το πρώτο εξάμηνο του 2022 τα επιτόκια της ΕΚΤ ήταν ακόμη αρνητικά, ενώ, μετά και την τελευταία αύξηση, ανέρχονται σε 3,75%. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας της Ελλάδας, από το βήμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Εθνικής Τράπεζας ότι «τα επαναλαμβανόμενα κέρδη ξεπέρασαν πέρυσι τα 500 εκατ. ευρώ και τα 200 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο του 2023, γεγονός που αντιστοιχεί σε απόδοση ιδίων κεφαλαίων 15%».

Σημειώνεται ότι το 2022 τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών έφτασαν τα 3,6 δισ. ευρώ, έναντι ζημιών 4,8 δισ. ευρώ το 2021. Μάλιστα, όπως καταγράφει η Ελληνική Ενωση Τραπεζών στην πρόσφατη έκθεση «Greek Banking System Overview», η οργανική κερδοφορία του κλάδου ενισχύθηκε κατά 24,4% σε ετήσια βάση, με το καθαρό εισόδημα από τόκους να ενισχύεται κατά 6% και τα καθαρά έσοδα από προμήθειες και χρεώσεις να αυξάνονται κατά 13,2% το 2022.

Πάντως, πέρα από τα κέρδη που προκύπτουν από τα επιτόκια, πηγές αναφέρουν ότι η ισχυρή κερδοφορία των ελληνικών ιδρυμάτων οφείλεται και στη συρρίκνωση δικτύου και προσωπικού, μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα τρίμηνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου