Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023

Η απεργία αφετηρία νέων αγώνων ενάντια στα σχέδια που μας θέλουν σύγχρονους σκλάβους


Οι χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα που διαδήλωσαν κάτω από τα μπλοκ των Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και πρωτοβάθμιων σωματείων σε κλάδους και χώρους δουλειάς, έδωσαν αποστομωτική απάντηση στην κυβέρνηση και τους επιχειρηματικούς ομίλους, στους μηχανισμούς τους.

Οι μεταφορές νέκρωσαν. Παρά τη λυσσασμένη επίθεση από την κυβέρνηση, την εργοδοσία και τους μηχανισμούς τους, που από χθες έκαναν τα πάντα για να βγάλουν παράνομη την απεργία, οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με τον αγώνα και την αδιάλλακτη στάση τους έκαναν κουρελόχαρτο τις αποφάσεις και τους σχεδιασμούς τους.

Χαιρετίζουμε τους συμβασιούχους πυροσβέστες που με τη μαζική τους παρουσία στην απεργιακή συγκέντρωση του Συντάγματος βροντοφώναξαν πως "οι ανάγκες της πυροσβεστικής δεν είναι εποχιακές".

Η σημερινή απεργία είναι αφετηρία νέων, αγωνιστικών κινητοποιήσεων ώστε να ακυρωθεί στην πράξη ο σχεδιασμός την κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων που μας θέλουν σύγχρονους σκλάβους, να ξεχάσουμε το 8ωρο και να ζούμε για να δουλεύουμε μέσα σε ευέλικτες-εργασιακές σχέσεις ομηρίας.


 Θεσσαλονίκη: Μεγάλη απεργιακή απάντηση στο αντεργατικό έκτρωμα

Με μια μεγάλη, μαχητική πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, εργαζόμενοι από δεκάδες σωματεία, Ομοσπονδίες, αυτοαπασχολούμενοι, έχοντας στο πλευρό τους και τους φοιτητές έδωσαν μαχητική απάντηση στην κυβέρνηση και το αντεργατικό νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή.

Συνθήματα όπως «Η ανάπτυξή σας τσακίζει τη ζωή μας, αγώνας και αντεπίθεση η επιλογή μας», αλλά και «8ωρο - Ασφάλιση - σύνταξη - Υγεία, δεν θα τα χαρίσουμε στην εργοδοσία» ακούστηκαν στο κέντρο της πόλης.

 Μπροστά στο αμερικανικό προξενείο άπλωσαν ένα τεράστιο πανό και τραγούδησαν το «Which side are you on», εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους απεργούς στις αυτοκινητοβιομηχανίες στις ΗΠΑ.


Οι εργαζόμενοι έδωσαν απάντηση σε κυβέρνηση και εργοδοσία, ενώ παράλληλα ξεμπρόστιασαν και τον υπονομευτικό ρόλο της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης που με όλες τις δυνάμεις τους έβαζαν εμπόδια στην απεργία.

Απεργοί διαδηλωτές έγραψαν την λέξη «Απεργοσπάστες» στα γραφεία του προέδρου και του γενικού γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης για να καταδείξουν τον υπονομευτικό τους ρόλο.

 
Χιλιάδες εργαζόμενοι από πάρα πολλούς χώρους δουλειάς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στο Άγαλμα Βενιζέλου όπου πραγματοποιήθηκε η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση.

Χιλιάδες εργαζόμενοι από πάρα πολλούς χώρους δουλειάς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στο Άγαλμα Βενιζέλου όπου πραγματοποιήθηκε η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση.

«Να, η απάντησή μας στη δουλειά 13 ώρες την ημέρα και 7 μέρες την εβδομάδα. Στην κατάργηση του 5ήμερου και στις συμβάσεις μηδενικών ωρών. Στις φυλακές και τα πρόστιμα για την περιφρούρηση της απεργίας.

Χιλιάδες σήμερα, σε όλη την Ελλάδα, και εδώ στη Θεσσαλονίκη κάνουμε πράξη αυτό που από την αρχή προειδοποιήσαμε σε κράτος και εργοδοσία.

Το νέο νομοσχέδιο-έκτρωμα είναι αιτία πολέμου! Και θα πολεμήσουμε, συνάδελφοι! Η σημερινή απεργία είναι ένα ακόμα βήμα από τα πολλά που θα γίνουν ώστε αυτός ο νόμος να μείνει στα χαρτιά, να μην εφαρμοστεί», σημείωσε ο Θανάσης Κουτσουράς, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης.

Αναφερόμενος στη στάση της πλειοψηφίας στο ΕΚ Θεσσαλονίκης, ο Θ. Κουτσουράς επισήμανε: «Ήρθε επιτέλους η ώρα να τους πετάξουμε έξω από το εργατικό κίνημα, να τους στείλουμε με τους συναδέλφους τους λομπίστες στις Βρυξέλλες!

Το επόμενο διάστημα στις αρχαιρεσίες των σωματείων να στηρίξουν οι εργαζόμενοι τις υγιείς δυνάμεις, τα ταξικά σωματεία και ψηφοδέλτια για να ξεβρωμίσει επιτέλους το εργατικό κίνημα, για να πάρει ζωή το ΕΚΘ και να παίξει επιτέλους τον ρόλο του».

«Στον πόλεμο που μαίνεται και που μας έχουν κηρύξει κυβέρνηση - εργοδοσία - ΕΕ απαντάμε με πόλεμο. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ακόμα και αν κάνουν το λάθος και το ψηφίσουν.

Έχουμε πείρα, τα σωματεία μας και εργατικό ταξικό κίνημα μέσα από τους αγώνες του θα τον καταστήσει ανενεργό!», ανέφερε.

Πηγή: Eurokinissi/Motionteam

Στη συγκέντρωση επίσης χαιρέτισαν οι: Γιάννης Νιβορλής, πρόεδρος ΠΟΕΕΠ, Λία Μελισσίδου, πρόεδρος του Σωματείου Ιματισμού Κεντρικής Μακεδονίας, Χρήστος Ζαγανίδης πρόεδρος της Ε' ΕΛΜΕ, Κατερίνα Βλαντώνη πρόεδρος ΣΕΦΙΕ, απολυμένη από το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο «Φρυγανιώτη» και Παύλος Γρηγόρης, γραμματέας της ΕΔΟΘ.

Πηγή: Eurokinissi/Motionteam

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης τα εργατικά σωματεία συγκέντρωσαν δεκάδες συμμετοχές για την αποστολή αλληλεγγύης που θα μεταβεί το Σάββατο στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.

 ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

3 σχόλια:

  1. Η επιτυχία της απεργίας προκάλεσε μεγάλο πανικό στον Υπουργό Εργασίας όπου με ένα κρεσέντο απειλών, ψεμάτων και συκοφαντιών από το βήμα της Βουλής προσπάθησε να απολογηθεί στα αφεντικά του που μάλλον του τράβηξαν το αυτί για το σημερινό φιάσκο που έπαθε η κυβέρνηση και επιχείρησε να αντιστρέψει την πραγματικότητα.

    Ο Υπουργός Εργασίας είπε ψέματα ότι σήμερα δεν απέργησαν οι εργαζόμενοι και ότι απέργησαν μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι. Η ΑΔΕΔΥ σωστά συμμετείχε στην απεργία αφού το νομοσχέδιο αφορά άμεσα τους δημοσίους υπαλλήλους. Στον ιδιωτικό τομέα οι απεργιακές αποφάσεις προέρχονταν από 31 Εργατικά Κέντρα, 18 Ομοσπονδίες και εκατοντάδες επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία. Για την ακρίβεια επί της σύντομης θητείας του κ. Γεωργιάδη στο υπουργείο εργασίας καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός απεργιακών αποφάσεων συνδικαλιστικών οργανώσεων που έχουν οργανώσει απεργία χωρίς τη συμμετοχή των κλακαδόρων της κυβέρνησης, της ηγεσίας ΓΣΕΕ.

    Το νομοσχέδιο καταδίκασαν τα δεκάδες επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία της Βιομηχανίας και όχι μόνο. Σε δεκάδες εργοστάσια που τα σωματεία οργάνωσαν τον αγώνα απέργησε η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων.

    Ενδεικτικά: ΜΙΜΙΚΟΣ, ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ, ΔΕΛΤΑ, ΦΑΓΕ, EMFI (ΕΒΓΑ), TASTY, PEPSICO, AVRAMAR, COCA COLA 3E, ΚΑΝΑΚΙ, MONDELEZ ΠΑΥΛΙΔΗ, MONDELEZ CHIPITA, ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ, ΧΗΤΟΣ, ΖΑΓΟΡΙ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΜΙΝΕΡΒΑ, ΕΛΑΙΣ, ELCO, JOHNSON, DEMO, FAMAR, BOEHRINGER, FARMATHEN, Πρακτορεία Τύπου, ΒΛΑΧΟΣ, ΣΜΥΡΝΙΩΤΑΚΗΣ, ΛΑΡΚΟ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ και πολλά άλλα. Ειδικά για την COCACOLA που ψευδώς ο υπουργός αναφέρθηκε ότι δεν έγινε απεργία, συμμετείχε η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων.

    Καθολική ήταν η συμμετοχή στα μεγάλα εργοτάξια και στις συμβατικές οικοδομές σε όλη τη χώρα. Καθολική ήταν η συμμετοχή στο λιμάνι του Πειραιά, στους ναυτεργάτες, στους λιμενεργάτες της COSCO, στους λιμενεργάτες του ΟΛΠ, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, στο ναυπηγείο ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ. Ακόμα και στο ναυπηγείο της Ελευσίνας, που ο υπουργός έχει ως «πρότυπο ανάπτυξης» και που το σωματείο δεν πήρε απόφαση η συμμετοχή των εργολαβικών εργαζομένων στην απεργία ήταν σχεδόν καθολική ενώ δε δούλεψαν και δεκάδες μόνιμοι εργαζόμενοι.

    Σχεδόν καθολική ήταν η συμμετοχή στις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής που αψήφησαν τις δικαστικές αποφάσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία.

    Εκεί που ο υπουργός έδωσε ρεσιτάλ υποκρισίας, ήταν όταν έδειξε τους δρόμους της Αθήνας μετά το τέλος της διαδήλωσης, για να πει ότι δεν έγιναν συγκεντρώσεις!!! Καλά γιατί δεν ήλθε στην πλατεία Συντάγματος την ώρα της εργατικής συγκέντρωσης να τραβήξει μια σέλφι «στους άδειους δρόμους»; Να έχει και κάνα αποδεικτικό στοιχείο βρε αδελφέ…. Είναι σίγουρο ότι ο κος υπουργός δε βλέπει όσους διαμαρτύρονται γιατί σίγουρα δεν είδε και τους εκατοντάδες συμβασιούχους πυροσβέστες που διεκδικούν τη μονιμοποίηση τους, όταν μόνο φέτος κάηκαν 1.5 εκ. στρέμματα σε όλη τη χώρα και πνίγηκαν πάνω από 750 χιλ. στρέμματα στη Θεσσαλία.

    Το ότι συμπεριφέρεται, ο ίδιος και όλη η κυβέρνηση του, ως Μαρία Αντουανέτα, χλευάζοντας τους εργαζόμενους, τα βάσανα και τις κινητοποιήσεις τους δεν μας εκπλήσσει. Τέτοια όραση έχει διαμορφώσει στα σαλόνια της αριστοκρατίας και των βιομηχάνων, τέτοιες «εικόνες» βλέπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Εκεί όμως που δίνει ρέστα ο υπουργός εργασίας της κυβέρνησης της ΝΔ, είναι όταν μέσα στον πανικό του ξεστομίζει απειλές ενάντια στο ΠΑΜΕ, στα συνδικάτα, στους εργαζόμενους που αγωνίζονται, απειλεί με φυλακίσεις, διώξεις κ.α. Είναι φανερό ότι στην ιστορία έχει ήδη μείνει μετεξεταστέος. Τον πληροφορούμε ότι προσπάθησαν πολλοί υπουργοί πριν από αυτόν να καταργήσουν την ταξική πάλη με νόμους και διατάγματα, όμως δεν τα κατάφεραν. Έμειναν στην ιστορία ως γραφικές φιγούρες που νόμισαν ότι με την καταστολή και τις απειλές θα φιμώσουν τους εργαζόμενους, θα βάλουν τα συνδικάτα στον γύψο, θα σταματήσουν τον τροχό της ιστορίας να κυλάει προς τα εμπρός.

      Σήμερα ο υπουργός εργασίας και η κυβέρνηση της ΝΔ πήραν το μάθημα τους. Παρά τις κυβερνητικές απειλές, την εργοδοτική τρομοκρατία, τις δικαστικές αποφάσεις, η απεργία έγινε και ήταν μεγάλη, ήταν πετυχημένη. Σήμερα λοιπόν και ο κος Γεωργιάδης έβαλε τον εαυτό του στον κατάλογο εκείνων των γραφικών υπουργών και άλλων σφουγκοκωλάριων που νόμιζαν οι δυστυχείς ότι θα καταργήσουν την ταξική πάλη.

      Συνεχίζουμε!!! Οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα θα συνεχίσουν με μεγαλύτερη ορμή. Όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν ότι η δύναμη τους βρίσκεται στην οργάνωση στα συνδικάτα, στην πάλη για τα σύγχρονα δικαιώματα τους.
      ΠΑΜΕ

      Διαγραφή


  2. «Οι παπαγάλοι δεν κάνουν ποτέ απεργία» έγραφε στο ποιήμα του «Αιώνας εμπορίου» ο σπουδαίος ποιητής Τάσος Λειβαδίτης.

    Μας ήρθε στο μυαλό αυτός ο στίχος, με αφορμή τα γύρω-γύρω από το νομοσχέδιο-έκτρωμα της κυβέρνησης και τα ανθρωπάκια-παπαγαλάκια που έχουν μπερδέψει το «εκτόπισμα» τους με τη σκιά τους…

    Ολόκληρο το ποιήμα του Τάσου Λειβαδίτη:

    H προσφορά κι η ζήτηση ρυθμίζουνε την κοινωνία
    έλεγε ο μεγάλος αδερφός μου Mαρξ. Ένα μικρό, ανήθικο
    εμπόριο
    κάθε χειρονομία, κάθε λέξη, κι η πιο κρυφή σου σκέψη ακόμα,
    μεγάλα λόγια στις γωνιές των δρόμων, οι ρήτορες σαν τους
    λαχειοπώλες
    διαφημίζοντας όνειρα για μελλοντικές κληρώσεις
    τα αισθήματα στο Xρηματιστήριο, στα λογιστικά βιβλία
    δούναι και λαβείν, πίστωση, χρέωση,
    ισολογισμοί, εκπρόθεσμες συναλλαγματικές, μετοχές,
    χρεώγραφα
    κι ας κλαίει αυτή η γυναίκα στο δρόμο, τί σημασία έχει;
    «ζούμε σε μια μεγάλη εποχή», οι παπαγάλοι δεν κάνουν
    ποτέ απεργία
    μικροί, ανάπηροι μισθοί αγορασμένοι με νεκρές
    περηφάνειες
    γνώση αβέβαιη, πληρωμένη μ’ όλη τη βέβαιη νειότη σου,
    βρέχει νομίσματα, οι άνθρωποι τρέχουν σαν τρελλοί να τα
    μαζέψουν
    νομίσματα όλων των εποχών, ελληνικά, ρωμαϊκά, της Bαβυλώνας,
    δολλάρια ασημένια
    η βροχή είναι πυκνή, ανελέητη, πολλοί σκοτώνονται
    πλανόδιοι έμποροι αγοράζουνε τα πτώματα ― θα χρειαστούν
    μεθαύριο
    σαν ανεξόφλητες αποδείξεις της «μεγάλης μας εποχής»,
    κι αυτούς τους λίγους στίχους χρειάστηκε ένα ολόκληρο
    θησαυροφυλάκιο πόνου, για να τους αποσπάσω
    απ’ τη φιλάργυρη αιωνιότητα, σαν τοκογλύφοι οι μέρες μας
    μάς κλέβουν τη ζωή, τί ζέστη, θε μου, κι όμως βρέχει,
    τί καιρός, μα δε θα μου τη σκάσετε εμένα, κύριοι,
    είμαι ιδιοφυία στο είδος σας, πίστωση, χρέωση,
    ο Pοκφέλλερ άρχισε
    πουλώντας καρφίτσες. Θα χτίσω, λοιπόν, κι εγώ ένα μεγάλο
    προστατευτικό σπίτι
    με τις πέτρες που μου ρίξατε
    σ’ όλη τη ζωή μου.

    ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου