Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023

Μέσα στα σκοτάδια που πυκνώνουν, με το Φεστιβάλ κρατάμε τη σπίθα αναμμένη

«Φέτος, το 49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Μετατρέπεται σε μια μεγάλη, μαχητική συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πλημμυροπαθείς και διεκδίκησης των σύγχρονων δικαιωμάτων μας, μια βαθιά "ανάσα" ψυχαγωγίας απέναντι στη μαυρίλα που μας περιβάλλει», τονίζει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αναφερόμενος στο σύνθημα του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή «Με το ΚΚΕ για τον σοσιαλισμό, "για να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη", ο Θ. Κωτσαντής τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «μέσα στα σκοτάδια που πυκνώνουν γύρω μας ως αποτέλεσμα της εγκληματικής κρατικής πολιτικής που γεννά τραγωδίες και χειροτερεύει όλο και περισσότερο τους όρους και τις συνθήκες που ζει η νέα γενιά επιμένουμε να κρατάμε τη σπίθα αναμμένη, πιστεύουμε ότι ο αγώνας μας να έρθουν καλύτερες μέρες για τον λαό μας και τα παιδιά του θα είναι νικηφόρος, γιατί είναι ανάγκη των καιρών. Αυτή η διέξοδος είναι ο σοσιαλισμός, η κοινωνία που οι ανάγκες και οι ζωές μας δε θα "θυσιάζονται" για τα κέρδη των λίγων, η κοινωνία που οι ανάγκες των πολλών θα είναι στο προσκήνιο».

Σημειώνει πως στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή ανά την Ελλάδα ήταν, συγκινητική η υλική βοήθεια που συγκεντρώθηκε, αφού σε όλα τα Φεστιβάλ υπήρχε ειδικός χώρος συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς.

Ο Θ. Κωτσαντής στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενόψει και των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου, τονίζει πως «το βήμα που έγινε με την ενίσχυση του ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές να συνεχιστεί με το δυνάμωμα των ψηφοδελτίων της "Λαϊκής Συσπείρωσης", που στηρίζει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, ώστε να εκλεγούν πολύ περισσότεροι αγωνιστές στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, που θα είναι στήριγμα στους αγώνες του λαού, θα είναι σύμμαχοί του στις διεκδικήσεις του και θα βάζουν σε προτεραιότητα τις ανάγκες των πολλών, όχι τα κέρδη των λίγων».

Τέλος, αναφέρεται στο αναβαθμισμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων, ομιλιών και συζητήσεων του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, ενώ οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Σάββατο 23 Σεπτέμβρη, με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση του Φεστιβάλ, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ακολουθεί η συνέντευξη στον δημοσιογράφο Γ. Μηλιώνη:

Ερ: «Με το ΚΚΕ για τον σοσιαλισμό, "για να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη" είναι το σύνθημα του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, οι εκδηλώσεις του οποίου κορυφώνονται το τριήμερο 21-22-23 Σεπτεμβρίου στο Πάρκο Τρίτση. Γιατί επιλέξατε αυτό το σύνθημα;

Απ: Γιατί δείχνει πως στα σκοτάδια που πυκνώνουν γύρω μας, ως αποτέλεσμα της εγκληματικής κρατικής πολιτικής που αφήνει τον λαό απροστάτευτο και αβοήθητο, της πολιτικής που γεννά τραγωδίες και χειροτερεύει όλο και περισσότερο τους όρους και τις συνθήκες που ζει η νέα γενιά, λάμπει η δύναμη της αλληλεγγύης, της οργανωμένης πάλης, πάντα με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ στην πρώτη γραμμή. Ξεχωρίζει ο αγώνας εκείνων που δε συμβιβάζονται με τα σκοτάδια.

Μέσα σε αυτά τα σκοτάδια επιμένουμε να κρατάμε τη σπίθα αναμμένη, πιστεύουμε ότι ο αγώνας μας να έρθουν καλύτερες μέρες για τον λαό μας και τα παιδιά του θα είναι νικηφόρος, γιατί είναι ανάγκη των καιρών. Αυτή η διέξοδος είναι ο σοσιαλισμός, η κοινωνία που οι ανάγκες και οι ζωές μας δε θα "θυσιάζονται" για τα κέρδη των λίγων, η κοινωνία που οι ανάγκες των πολλών θα είναι στο προσκήνιο.

Ερ: Το Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή πριν την κορύφωση των εκδηλώσεών του στο Πάρκο Τρίτση στο Ίλιον, «ταξιδεύει», όπως κάθε χρόνο, προηγουμένως σε όλη την Ελλάδα. Ειδικά φέτος το ταξίδι αυτό πραγματοποιήθηκε εν μέσω καταστροφικών πυρκαγιών και της πλημμύρας που κυριολεκτικά «έπνιξε» τη Θεσσαλία. Ποιο ήταν το μήνυμα και το περιεχόμενο των εκδηλώσεων ιδιαίτερα σε αυτές τις περιοχές;

Απ: Τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή" ανά την Ελλάδα στις φετινές, ιδιαίτερες συνθήκες, μετατράπηκαν σε μεγάλες συγκεντρώσεις αλληλεγγύης και διεκδίκησης. Αυτό αποτυπώθηκε και από τη συσσωρευμένη οργή του κόσμου που πλημμύρισε τα Φεστιβάλ απέναντι σε ένα εχθρικό κράτος και τις κυβερνήσεις του, που αφήνουν τον λαό έρμαιο σε κάθε είδους τραγωδίες. Ήταν, επίσης, συγκινητική η υλική βοήθεια που συγκεντρώθηκε, αφού σε όλα τα Φεστιβάλ υπήρχε ειδικός χώρος συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς. Στη Θεσσαλία αποφασίσαμε οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ να μην πραγματοποιηθούν, αφού τα μέλη της ΚΝΕ νυχθημερόν δίνουν τη μάχη της στήριξης των πληγέντων κόντρα στην προκλητική απουσία και την επιλεκτική ανικανότητα του κράτους, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών. Εκεί, βέβαια, που ο κρατικός μηχανισμός επιλέγει να είναι απών, αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η λαϊκή αλληλεγγύη που ξελασπώνει τους ανθρώπους που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται. Σε αυτές τις πιο δύσκολες στιγμές, που έχει σημασία ποιος είναι δίπλα σου, όταν τον έχεις περισσότερο ανάγκη, γίνεται απολύτως κατανοητό, μπολιάζει στις συνειδήσεις όλο και περισσότερων και μετατρέπεται από σύνθημα σε πράξη ότι «μόνο ο λαός σώζει τον λαό»!

Ερ: Το 49ο Φεστιβάλ ολοκληρώνεται λίγες ημέρες πριν τις εκλογές για τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Τι διακυβεύεται στις εκλογές αυτές; Ποιό είναι το μήνυμα της ΚΝΕ στη νέα γενιά ενόψει της κάλπης του Οκτώβρη;

Απ: Υπάρχει σήμερα αρκετός κόσμος, ειδικά νέοι άνθρωποι, που απέναντι στα αδιέξοδα που υψώνει το σύστημα αντιλαμβάνονται ότι κάτι πρέπει να αλλάξει, ότι έχει έρθει η ώρα να το πάμε αλλιώς. Το βήμα που έγινε με την ενίσχυση του ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές να συνεχιστεί με το δυνάμωμα των ψηφοδελτίων της "Λαϊκής Συσπείρωσης", που στηρίζει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, ώστε να εκλεγούν πολύ περισσότεροι αγωνιστές στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, που θα είναι στήριγμα στους αγώνες του λαού, θα είναι σύμμαχοί του στις διεκδικήσεις του και θα βάζουν σε προτεραιότητα τις ανάγκες των πολλών, όχι τα κέρδη των λίγων. Στις εκλογές της 8ης Οκτώβρη μπορεί να δυναμώσει το ρεύμα αμφισβήτησης απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική, στην κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του συστήματος, ειδικά κόντρα σε όλους αυτούς που εμφανίζονται στις τοπικές εκλογές ως "ακομμάτιστοι" και "αχρωμάτιστοι", αλλά εφαρμόζουν κατά γράμμα σε τοπικό επίπεδο τις πολιτικές που σφίγγουν ακόμα περισσότερο τη θηλιά στον λαιμό του λαού. Άλλωστε, αν στη Βουλή η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ συγκλίνουν, στις Περιφέρειες και τους Δήμους οι παρατάξεις τους τελικά ταυτίζονται πλήρως στην εξυπηρέτηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Οι νέοι και οι νέες ξεπερνώντας οικονομικά ή άλλα εμπόδια να φτάσουν στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στο χέρι. Έτσι μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Ερ: Ποιες εκδηλώσεις, ομιλίες ή συζητήσεις θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν οι επισκέπτες του 49ου Φεστιβάλ;

Απ: Φέτος, το Φεστιβάλ μας έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Μετατρέπεται σε μια μεγάλη, μαχητική συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πλημμυροπαθείς και διεκδίκησης των σύγχρονων δικαιωμάτων μας, μια βαθιά «ανάσα» ψυχαγωγίας απέναντι στη μαυρίλα που μας περιβάλλει. Ειδικά σήμερα, πρώτη μέρα του Φεστιβάλ, καλούμε όλους τους νέους και τις νέες το πρωί να δώσουν δυναμικό «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα της κυβέρνησης που έρχεται να νομιμοποιήσει τον εργασιακό μεσαίωνα και το βράδυ μαζικά να «βουλιάξουμε» το Πάρκο Τρίτση, αφήνοντας ισχυρό αποτύπωμα μαχητικής αισιοδοξίας, αλληλεγγύης και αγώνα.

Στο Πάρκο Τρίτση έχει στηθεί και φέτος μία κόκκινη πολιτεία που σε τρεις μέρες θα φιλοξενήσει πάνω από 300 καλλιτέχνες σε πέντε σκηνές. Η δίψα του κόσμου για μία ανάσα πολιτισμού και η αθρόα και αυξανόμενη κάθε χρόνο συμμετοχή στο Φεστιβάλ ομολογούν ότι είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός και πολιτιστικός σταθμός της χώρας, που οδεύοντας στα 50 του χρόνια θα συνεχίζει να εντυπωσιάζει και να μας δίνει μια «γεύση» από το όμορφο μέλλον για το οποίο παλεύουμε.

Το πρόγραμμα φέτος ομολογουμένως είναι αναβαθμισμένο, με πολλές εκπλήξεις, κάτι που μας προδιαθέτει και για το τι πρόκειται να επακολουθήσει του χρόνου, στο 50ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή.

Αν μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε κάποια από αυτά είναι το αφιέρωμα στο αντιδικτατορικό τραγούδι, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, το αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, έναν καλλιτέχνη που τίμησε με την πολύχρονη παρουσία του τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ, αλλά και το αφιέρωμα στους «Ποιητές των δρόμων» Παύλο Σιδηρόπουλο, Νικόλα Άσιμο και Κατερίνα Γώγου. Η Παρασκευή στο Μαθητικό στέκι του Φεστιβάλ είναι μέρα αφιερωμένη στον αντιφασιστικό αγώνα, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τη δολοφονική επίθεση σε κομμουνιστές εργάτες στο Πέραμα. Το Σάββατο ξεχωρίζει το αφιέρωμα, με τίτλο «Είναι που ονειρεύεται πως φεύγει για ταξίδια» στα τραγούδια του Οδυσσέα Ιωάννου και το αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη.

Στο Φεστιβάλ θα λειτουργήσει -όπως κάθε χρόνο- η Διεθνούπολη, που αποτελεί πλέον ετήσιο «σταθμό» για δεκάδες Κομμουνιστικές Νεολαίες και Αντιιμπεριαλιστικές Οργανώσεις από διάφορες χώρες του κόσμου.

Δεν μπορούμε, όμως, να μην αναφέρουμε τις πολλές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις σε όλα τα στέκια του Φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων τη συζήτηση για τις επερχόμενες εκλογές με ομιλητές τον Γιάννη Πρωτούλη, υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και τον Νίκο Σοφιανό, υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Σάββατο 23 Σεπτέμβρη, με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση του Φεστιβάλ, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

 Να πλημμυρίσει σήμερα το «Αντ. Τρίτσης» μετά το τεράστιο συλλαλητήριο της Αθήνας

Να πλημμυρίσει σήμερα το πάρκο «Αντ. Τρίτσης» μετά το τεράστιο συλλαλητήριο της Αθήνας ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα και στην εγκληματική πολιτική τόνισε ο Θοδωρής Κωτσαντής Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ μιλώντας το μεσημέρι της Πέμπτης στο ραδιόφωνο «παραπολιτικά FM». 

Υπογράμμισε ότι το φεστιβάλ στέλνει μήνυμα αλληλεγγύης και αγώνα και δίνει μια ανάσα πολιτισμού με τις συναυλίες, τις συζητήσεις και τις παραστάσεις.

Σημείωσε ότι σήμερα είναι η μεγάλη συναυλία για τα 50 χρόνια του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, το αφιέρωμα στο αντιδικτατορικό αγώνα και θύμισε ότι το Σάββατο είναι η μεγάλη συγκέντρωση με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

 

Λεωφορεία για το Πάρκο Τρίτση και το 49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» δρομολογούν Οργανώσεις της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Αναλυτικά:

Την Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη:

  • Αγ. Παρασκευή: 7.30 μ.μ. από την κεντρική πλατεία της Αγ. Παρασκευής
  • Άγιος Δημήτριος: 6.30 μ.μ. από μετρό (ρεύμα προς Αθήνα)
  • Άνω Γλυφάδα: 6 μ.μ. από πλατεία Αγίου Τρύφωνα
  • Αργυρούπολη: 6.10 μ.μ. από Δημαρχείο
  • Ζωγράφου: 6.15 μ.μ. από Ούλωφ Πάλμε και Παπάγου
  • Ηλιούπολη: 6.30 μ.μ. από μουσείο Εθνικής Αντίστασης 
  • Καισαριανή: 6.30 μ.μ. από πλατεία Δημάρχου Π. Μακρή 
  • Καλλιθέα: 6.30 μ.μ. από πλατεία Δαβάκη

Το Σάββατο 23 Σεπτέμβρη:

  • Χολαργός: 5 μ.μ. από Δημαρχείο Χολαργού
  • Αγ. Παρασκευή: 5.30 μ.μ. από κεντρική πλατεία Αγ. Παρασκευής
  • Χαλάνδρι: 5.30 μ.μ. από Παπανικολή και Εθν. Αντιστάσεως
  • Μαρούσι: 6 μ.μ. από Κλειστό Γυμναστήριο «Σπύρος Λούης»
  • Πέραμα: αναχώρηση στις 6 μ.μ. από Λ. Ειρήνης 73
  • Κερατσίνι: αναχώρηση στις 6 μ.μ. από Πλατεία Χαραυγής με στάσεις σε Πλατεία Κοσκινά (πρώην φαρμακείο Ευφραιμίδη
  • Δραπετσώνα: στην πλατεία Λαού (Ταμπούρια) και Λ. Λαμπράκη και Π. Φύσσα (πρώην Τσαλδάρη)
  • Νίκαια: αναχώρηση στις 6 μ.μ. από πλατεία Κουμπάκη (Σπάθα), με στάσεις: Χαλκηδόνα, Περιβολάκι, Κρατικό
  • Κορυδαλλός: αναχώρηση στις 6 μ.μ. από Πνευματικό Κέντρο Κορυδαλλού (Πλειάδες), Λ. Λαμπράκη και Λ. Λαμπράκη (μετά το γήπεδο της Προοδευτικής στο βενζινάδικο της ΒΡ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου