Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Η Ρωσία κατηγορεί ΗΠΑ και Βρετανία για εμπλοκή σε προβοκάτσιες και επιθέσεις

Ανεβάζει τους τόνους η Ρωσία, καταγγέλλοντας ΗΠΑ και Βρετανία για ενεργή συμμετοχή στον πόλεμο στην Ουκρανία, στη σκηνοθεσία προκλήσεων και την ανατίναξη των δύο αγωγών φυσικού αερίου «Nord Stream».

Το Κρεμλίνο ανέφερε χτες ότι οι υποθαλάσσιες εκρήξεις στους αγωγούς «Nord Stream» στη Βαλτική Θάλασσα οργανώθηκαν από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία και ότι «εμπλέκονται, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, σε αυτή την τρομοκρατική επίθεση».

Σε απανωτές καταγγελίες προχώρησε χτες και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Για την επίθεση στο αρχηγείο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη, την περασμένη βδομάδα, η εκπρόσωπος του υπουργείου είπε ότι την πραγματοποίησε η Ουκρανία σε στενό συντονισμό με τις αμερικανικές και βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

«Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι αυτή η επίθεση ήταν προσχεδιασμένη με τη χρήση δυτικών μέσων πληροφοριών και δορυφορικού εξοπλισμού του ΝΑΤΟ και κατασκοπευτικών αεροπλάνων και εφαρμόστηκε κατόπιν αιτήματος, σε στενό συντονισμό με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα.

«Ο προφανής στόχος τέτοιων τρομοκρατικών ενεργειών είναι να αποσπάσουν την προσοχή από τις αποτυχημένες προσπάθειες της ουκρανικής αντεπίθεσης, να εκφοβίσουν τον κόσμο και να προκαλέσουν πανικό στην κοινωνία μας», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, η Μόσχα ερευνά τον ρόλο που έπαιξε η Βρετανία στη διοργάνωση της «προβοκάτσιας», όπως την χαρακτηρίζει, στην πόλη Μπούτσα πέρσι τον Μάρτη. Υπενθυμίζεται ότι το Κίεβο και οι «Δυτικοί» σύμμαχοί του κατηγορούν τις ρωσικές δυνάμεις για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου κατά το διάστημα που έλεγχαν την πόλη στα περίχωρα του Κιέβου.

Οι ρωσικές αρχές διεξάγουν μια «έρευνα για την εμπλοκή του Λονδίνου και των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών, ειδικότερα, στην οργάνωση του γεγονότος ψευδούς σημαίας στην πόλη Μπούτσα», ενώ ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, έχει επανειλημμένα ζητήσει από τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, «να χρησιμοποιήσει την εξουσία του για να λάβει μια λίστα με τα άτομα που εμφανίστηκαν σε βίντεο στην πόλη Μπούτσα».

Ενώ είχε την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Απρίλη του 2022, η Βρετανία αρνήθηκε να συγκαλέσει συνεδρίαση για τα γεγονότα της Μπούτσα, σύμφωνα πάντα με το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Εξάλλου, «η Ρωσία γνωρίζει καλά τον ενεργό ρόλο που διαδραματίζουν οι βρετανικές δεξαμενές σκέψης, οι υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων καθώς και οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών στις εκστρατείες συνεχούς παραπληροφόρησης του καθεστώτος του Κιέβου», υπογράμμισε η Ζαχάροβα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου