Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Η στήριξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου και η «τρικυμία στο κρανίο»


Πρόσφατα στην ιστοσελίδα του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ) δημοσιεύτηκε συνέντευξη του Χαζ Αλ-Ντιν, Αμερικανού πολίτη αραβικής καταγωγής, ο οποίος μαζί με άλλους έχουν φτιάξει τη «διαδικτυακή κολεκτίβα» (ιστοσελίδα) «Infrared». Ο συγκεκριμένος δηλώνει «μαρξιστής - λενινιστής» και όπως μας ενημερώνει εισαγωγικά η ιστοσελίδα του ΚΕΚΡ, κάνει «εισοδισμό» στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα των ΗΠΑ, κάτι που το ΚΕΚΡ το βρίσκει ενδιαφέρον και αποφάσισε να παρουσιάσει τις απόψεις του στη Ρωσία.

Ο Χαζ Αλ-Ντιν, που δηλώνει πως έχει στόχο να φέρει τις κομμουνιστικές ιδέες στο υγιές κομμάτι των Ρεπουμπλικάνων, δηλώνει οπαδός του «πατριωτικού σοσιαλισμού» και ηγετική προσωπικότητα του κινήματος των «MAGA κομμουνιστών» στις ΗΠΑ, εκ του «Make America Great Again» («Κάντε την Αμερική Ξανά Μεγάλη»), που είναι το βασικό σύνθημα του Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με την «τρικυμία στο κρανίο», που κυριαρχεί στις δηλώσεις του συγκεκριμένου, «με διαφορά, το πιο σημαντικό κίνημα της εργατικής τάξης τις τελευταίες τρεις δεκαετίες στις ΗΠΑ ήταν το κίνημα MAGA του Τραμπ» και επομένως «οι Αμερικανοί κομμουνιστές θα πρέπει να "κατέβουν στον λαό" αντί να παραμείνουν άνετα στις φούσκες τους (...)», κι αυτό γιατί «οι Ρεπουμπλικάνοι του MAGA είναι η πραγματική διαφωνούσα και αντι-ηγεμονική δύναμη. Αντιτίθενται στο status quo και έχουν αυθεντική βάση στον λαό».

Να θυμίσουμε πως το ΚΕΚΡ προσχώρησε στη γραμμή στήριξης του ιμπεριαλιστικού πολέμου, με το πρόσχημα του «αντιφασισμού» και της δήθεν «σωτηρίας του λαού του Ντονμπάς». Αυτό οδήγησε στην αποχώρηση πολλών στελεχών του, όπως και της νεολαίας του. Μετά από αυτές τις εξελίξεις, το ΚΕΚΡ πραγματοποίησε συναντήσεις με Ρώσους ακροδεξιούς, της φασίζουσας οργάνωσης των «εθνικο-μπολσεβίκων» και αστούς πολιτικούς, που στηρίζουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με στόχο την κοινή κάθοδο στις προσεχείς εκλογές.

Φαίνεται, λοιπόν, πως αυτή η ...«μέντα», της συμπόρευσης με ακροδεξιές δυνάμεις, με στόχο τη «διαφώτισή» τους και την κοινή πάλη ενάντια στον «φασισμό» της άλλης πλευράς, έχει και υπερατλαντικές προεκτάσεις. Έτσι, είναι χαρακτηριστικό πως ο Χαζ Αλ-Ντιν, την ώρα που υμνεί τον Τραμπ, χαρακτηρίζει «χιτλερική» την ατζέντα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Είναι, βέβαια, γνωστό πως το ΚΚ ΗΠΑ εδώ και χρόνια ακολουθεί πολιτική «ουράς» πίσω από το Δημοκρατικό Κόμμα, που είναι ο άλλος «πυλώνας» του αστικού πολιτικού συστήματος των ΗΠΑ. Ωστόσο, το ζητούμενο δεν μπορεί να είναι η επιλογή ανάμεσα στις δύο μορφές διαχείρισης του καπιταλισμού στις ΗΠΑ (Ρεπουμπλικάνοι ή Δημοκρατικοί), ούτε βέβαια η επιλογή της μιας ή της άλλης πλευράς του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Το ζητούμενο είναι η αυτοτελής γραμμή του Κομμουνιστικού Κινήματος ενάντια στα μονοπώλια, στον καπιταλισμό, στις αστικές τάξεις, για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας.

Οι εξελίξεις δείχνουν πως η στήριξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου από ορισμένα Κομμουνιστικά Κόμματα, με τα διάφορα προσχήματα που αξιοποιούν οι αστικές τάξεις, δεν είναι απλώς μια λαθεμένη απόφαση, αλλά μια στάση που επιφέρει συνολικές ανισορροπίες και μετάλλαξη της πολιτικής γραμμής και των θεωρητικών τους θέσεων.

 

2 σχόλια:

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου