Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 1 Μαΐου 2023

«Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου μπορούν να νικήσουν»


 Απεργιακή συγκέντρωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς 2023 - μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών - στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, όπου κατέφθασαν νωρίτερα οι προυσυγκεντρώσεις από διάφορα σημεία της πόλης. 

Στη συγκέντρωση μίλησαν η Χριστίνα Σταμούλη, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών  Χημικού ΑΠΘ, ο Γιάννης Φραγγίδης, πρόεδρος εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» και πρόεδρος ΠΟΕΕΠ, η Βαρβάρα Δουλγερίδου, απολυμένη της Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης ΑΠΘ και μέλος του επιχειρησιακού σωματείου και ο Νίκος Θανάκος, πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων ιδιωτικών κλινικών και εργαστηρίων Β. Ελλάδας και ο Λεωνίδας Στολτίδης από την Πανελλαδική Γραμματεία ΠΑΜΕ.   

Στη συγκέντρωση παραβρίσκεται πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την Θεανώ Καπέτη μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος. 

Στην ομιλία του ο Λ. Στολτίδης, (δείτε πάνω βίντεο), σημείωσε ξεκινώντας την ομιλία του: «Δυναμώνουμε και ενώνουμε τη φωνή μας μαζί με τους αδελφούς-εργάτες των άλλων χωρών που βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Στη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο, τη Σρι Λάνκα και σε άλλες χώρες, εκατομμύρια εργαζόμενοι βγαίνουν στους δρόμους. Απεργούν, διαδηλώνουν απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Ορθά κοφτά το λέμε: οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου, θα νικήσουν!».

Δε θα θυσιάσουμε τη ζωή την δική μας και των παιδιών μας για τα κέρδη τους!

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Λ. Στολτίδης, επισήμανε «To ταξικό εργατικό κίνημα, με μπροστάρη το ΠΑΜΕ θα μπουν μπροστά σε αυτή την μάχη, όπως στις 6 του περασμένου Απρίλη. Τότε που παρά την άγρια καταστολή, κάποια πραγματικά παλικάρια από τα συνδικάτα μας μπήκαν στο λιμάνι, έγραψαν πάνω στις Νατοϊκές μηχανές θανάτου, ΔΕΝ ΣΑΣ ΘΕΛΕΙ Ο ΛΑΟΣ.

Στον νόμο του κέρδους βασίζεται η καπιταλιστική «ανάπτυξη», που εξασφαλίζει μόνο τα κεφάλαια των επιχειρήσεων και όχι να ζει καλύτερα ο λαός. Για το κέρδος μπούκωσαν με εκατομμύρια επιδοτήσεις τους μεγαλοξενοδόχους της Χαλκιδικής, την ίδια ώρα που σε όλο το νομό υπάρχει ένα ασθενοφόρο!

Για όλα αυτά θα έπρεπε να ντρέπονται οι επίδοξοι «σωτήρες». Που διεκδικούν την ψήφο στις εκλογές μιλώντας για ένα δικαιότερο εκμεταλλευτικό σύστημα και ότι τα κέρδη δε θα είναι πάνω από τη ζωή».

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό!

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να σηκώσουν κεφάλι, να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους.

Η μόνη πραγματική ελπίδα βρίσκεται στα σωματεία, στην οργάνωση και τον αγώνα των εργαζόμενων. Η ζωή μας το αποδεικνύει πως αυτός είναι ο μόνος δρόμος που έχει αποτελέσματα.

Ο δρόμος της οργάνωσης και δράσης μέσα από τα συνδικάτα μας είναι που μπορεί να μας εξασφαλίσει κατακτήσεις, δικαιώματα. Η μαζικοποίησή τους με νέα μέλη, η δημιουργία καινούργιων σε κλάδους και επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν.

Φάνηκε στις συγκλονιστικές και μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη των χώρα, με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη! Συγκεντρώσεις που συντάραξαν και έδειξαν ότι οι εργαζόμενοι και οι νέοι έχουν τη δύναμη να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους!

Είναι η μόνη ανησυχία που έχουν οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις τους. Μην τυχόν και εκφραστεί, στους χώρους δουλειάς και στις εκλογές, η οργή και η αγανάκτηση του λαού και της νεολαίας! Μη τυχόν και πληγεί η κερδοφορία του κεφαλαίου και μπουν στο στόχαστρο οι πραγματικοί ένοχοι!

Απάντηση, οδηγός και ελπίδα στην λαίλαπα που αντιμετωπίζουμε είναι οι εργατικοί αγώνες σε κάθε κλάδο. Αγώνες που χρειάζεται να δυναμώσουν, σε Ιδιωτικό και Δημόσιο για το δικαίωμα στην εργασία, για καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας και ζωής, για τις σύγχρονες ανάγκες μας».

 Κατάθεση στεφάνων στο χώρο θυσίας των εργατών του Μάη ' 36

Με την κατάθεση στεφάνων στο χώρο θυσίας των εργατών του Μάη του '36, όπου έφθασε η μεγάλη απεργιακή πορεία στη Θεσσαλονίκη, ολοκληρώθηκε ο εορτασμός της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς, που ήταν ο μεγαλύτερος των τελευταίων ετών. 

Στο χώρο στεφάνια κατέθεσαν αντιπροσωπείες του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, του ΠΑΜΕ κι Εργατικών Σωματείων ενώ η εκδήλωση έκλεισε με το «Επέσατε Θύματα».

 Γ. Πέρρος: Η εργατική τάξη μπορεί να καταργήσει την καπιταλιστική σκλαβιά και να κτίσει μια νέα κοινωνία

 Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου, θα νικήσουν!


Οι μήνες που προηγήθηκαν, έχουν τη σφραγίδα των μεγάλων απεργιακών αγώνων στη χώρα μας αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου. Το σύστημα που γεννά την εκμετάλλευση, τους πολέμους, την αδικία, δέχεται τα εργατικά πυρά από εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες και νεολαία που με αφοβία, με αντοχή και με διάρκεια στον αγώνα τους, διεκδικούν ζωή και δουλειά με δικαιώματα.

Στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας, μας τίμησε με την παρουσία της μεγάλη αντιπροσωπία Γάλλων εργατών, που το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις για να αποκρουστεί το αντεργατικό-αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μακρόν, απαντώντας αγωνιστικά στην κρατική και εργοδοτική βία, στην καταστολή.

Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου στέλνουν ελπιδοφόρα μηνύματα αγωνιστικής ανάτασης, αντίστασης και ευθείας σύγκρουσης με τη γραμμή της προστασίας των επιχειρηματικών κερδών. Με αφορμή το πρόσφατο έγκλημα στις ράγες των Τεμπών, φανερώθηκε ακόμα πιο έντονα στα μάτια του εργαζόμενου λαού πως η αιτία που αντιμετωπίζει την ανθρώπινη ζωή ως καύσιμο, έχει όνομα και λέγεται "κέρδος". Τα κέρδη είναι η αιτία των ανύπαρκτων μέτρων ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους, με αποτέλεσμα αυτές τις μέρες να μετράμε νεκρούς συναδέλφους μας εν ώρα εργασίας, σε εργοστάσια και μεγάλους χώρους δουλειάς.

Τα κέρδη είναι η αιτία που η ανεργία και τα part time καταδικάζουν τους εργαζόμενους στα ψίχουλα, να ψάχνουν την ανακούφιση σε pass της παρηγοριάς και στα καλάθια της κοροϊδίας. Το καπιταλιστικό κέρδος είναι το εύφλεκτο υλικό που φουντώνει τη φωτιά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, με υπαρκτό τον κίνδυνο μεγαλύτερης κλιμάκωσης και γενίκευσης του πολέμου.

Ο λαός μας δεν έχει τίποτα να κερδίσει περιμένοντας καλύτερες μέρες από τα ψέματα αυτών που κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα. Υπάρχει σημαντική πείρα για να μην οδηγηθούμε σε αυταπάτες και λαθεμένες επιλογές. Η σημερινή αρνητική κατάσταση δεν αλλάζει βάζοντας ξανά πλάτη, κάνοντας νέες θυσίες και τρώγοντας τα νέα παραμύθια τους. Οι λύσεις έρχονται από την οργανωμένη δράση, μακριά και πέρα από τον καπιταλιστικό μονόδρομο της ΕΕ και των κυβερνήσεών της.

Οι αγώνες των εργατών στη χώρα μας και σε όλον τον κόσμο μπορούν να νικήσουν! Είναι αυτοί που σε κάθε χρονική περίοδο ήταν αυτοί που έφεραν σε δύσκολη θέση τους εκμεταλλευτές, που αμφισβήτησαν την κυριαρχία και την εξουσία τους. Η εργατική τάξη μπορεί να καταργήσει την καπιταλιστική σκλαβιά και να κτίσει μια νέα κοινωνία χωρίς αυτούς και τον παρασιτικό ρόλο τους. Αυτό τρέμουν οι εκμεταλλευτές του πλούτου μας σε όλον τον κόσμο!

Ο τρόμος τους να γίνει υπόσχεσή μας!

Νόμος είναι το δίκιο μας! Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη!

Ζήτω η ΕΡΓΑΤΙΚΗ - ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!

Ζήτω η παγκόσμια εργατική τάξη!

Την 1η Μάη, μέρα που οι εργάτες όλου του κόσμου, αυτοί που κρατούν τους κινητήριους ιμάντες του σύμπαντος, σηκώνουν ψηλά τις γροθιές τους τίμησαν αγωνιστικά χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα.

3 σχόλια:

  1. Πολύ μεγάλη η σημερινή απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Μάλλον η μεγαλύτερη από όσες θυμάμαι μεταπολιτευτικά.
    Θλιβερή αντίστοιχα η "πανκινητοποίηση" των γκρουπούσκουλων (ΓΣΕΕ, εξωκοινοβούλιο). Τον τΣύριζα δεν πήρε το μάτι μου! Τι έγινε αυτοί δεν κατέβηκαν ή έχουν φύγει τριήμερο;.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ...και είναι και λίγο κωμικό να βλέπεις, στο ίδιο τσουβάλι μόνοι τους να μπαίνουν π.χ. τροτσκιστές (ΟΚΔΕ, ΣΕΚ κ.λ.π.) μαζί με ...πούρους "σταλινικούς" (μουλάδες)!
      Δε 'μπα να λένε! Ο αντικουκουεδισμός (μασκαρεμένος αντικομμουνισμός) τους ενώνει.... Μικροαστ(εί)οι.

      Διαγραφή
  2. Στην Θεσσαλονίκη συγκέντρωση έξω από το ΕΚΘ
    Τουρίστες λόγο Αρχαία Αγορά, περίπου στα 200 άτομα
    ΓΣΣΕ ΕΚΘ ΑΔΕΔΥ ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ Γκουποσκηλα δήμαρχοι κλπ 150 άτομα, οι περισσότεροι υποψήφιοι για φωτογραφίες και μετά για πρασινοχόρταρα, δεν υπήρχαν άτομα για τα στεφάνια Ξεφτίλα

    ΔΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου