Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023

Νέες ρωσοκινεζικές περιπολίες


 ΙΝΔΟ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ

Με φόντο την πρώτη Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ - Ιαπωνίας - Νότιας Κορέας

 Πάνω από 6.400 ναυτικά μίλια είχαν διανύσει την Παρασκευή πλοία του ρωσικού και του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού στον Ειρηνικό, όπου συνέχιζαν νέες κοινές περιπολίες, αυτήν τη φορά στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ).

Οπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, «μέλη του Πολεμικού Ναυτικού των δύο χωρών πραγματοποίησαν ανθυποβρυχιακές ασκήσεις, απώθησαν αεροπορική επίθεση υποθετικού εχθρού, πραγματοποίησαν ασκήσεις διάσωσης στη θάλασσα και τελειοποίησαν τις τεχνικές απογείωσης και προσγείωσης ελικοπτέρων στη γέφυρα πολεμικών πλοίων».

Η νέα κοινή περιπολία εκπέμπει νέα σήματα για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο πλευρών, την ώρα που οι ΗΠΑ εντείνουν προσπάθειες να αναβαθμίσουν συμμαχίες που θα ωφελήσουν τον δικό τους σχεδιασμό. Την Παρασκευή ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμενόταν να υποδεχτεί τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα και τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γέολ στην προεδρική θερινή κατοικία Καμπ Ντέιβιντ, επιδιώκοντας (μπροστά και στις προθέσεις της Σεούλ και του Τόκιο να διαπραγματευτούν σημαντικές διμερείς διαφορές) να στερεώσει την τριμερή συνεργασία στην άμυνα αλλά και στην οικονομία, ενώ προτάσσει και κοινά σχέδια σε κρίσιμους τομείς, όπως αυτός των ημιαγωγών.

Αμερικανοί διπλωμάτες που θήτευσαν για χρόνια στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνιζαν στο «Reuters» ότι «ενώ η Πιονγιάνγκ μπορεί να αποτελεί την πιο επείγουσα απειλή, η Κίνα αποτελεί αναμφίβολα τη μεγαλύτερη στρατηγική πρόκληση την οποία αντιμετωπίζουν Ουάσιγκτον, Τόκιο και Σεούλ μακροπρόθεσμα».

Πριν τη συνάντηση, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι η τριμερής συνεργασία θα επεκταθεί και θα «θεσμοθετηθεί περαιτέρω», μέσω τακτικών συναντήσεων σε ανώτερα επίπεδα.

Την ίδια στιγμή, Αμερικανοί ακαδημαϊκοί εκτιμούσαν ότι η θεσμοθέτηση του τριμερούς διαλόγου είναι σημαντικός στόχος της Συνόδου, ώστε οι δεσμοί «να μπορούν να αντέξουν οποιαδήποτε περαιτέρω αναταραχή στις σχέσεις μεταξύ Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας».

Ολα αυτά ενώ την «τεταμένη ατμόσφαιρα» στην περιοχή επιβεβαιώνουν καθημερινά επεισόδια: Το ιαπωνικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι δύο μαχητικά αεροσκάφη απογειώθηκαν για να παρακολουθήσουν δύο ρωσικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη συλλογής πληροφοριών τύπου IL-38, που πετούσαν ανάμεσα στη ΝΚΘ, στη Θάλασσα της Ιαπωνίας και στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα.

Περαιτέρω, την επόμενη βδομάδα (23/8) αναμένονται στη ΝΚΘ και κοινές ασκήσεις ΗΠΑ - Ιαπωνίας - Αυστραλίας.

Ιαπωνικά ΜΜΕ έκαναν λόγο μάλιστα και για διμερείς ασκήσεις που ετοιμάζουν Ιαπωνία - Αυστραλία, αυτοτελώς, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι αρχές Σεπτέμβρη και στο πλαίσιό τους το Τόκιο για πρώτη φορά στέλνει εκτός συνόρων μαχητικά F-35...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου