Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Π.Α.ΜΕ: πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 28 Νοέμβρη

Ολοι στον απεργιακό αγώνα», με σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες - Οχι τα κέρδη των λίγων», ήταν η κατακλείδα της μαζικής σύσκεψης που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης 7 Νοέμβρη στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, με τη συμμετοχή Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και Σωματείων που έχουν πάρει αποφάσεις για απεργιακή κινητοποίηση.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε για να συζητηθεί η οργάνωση της απεργίας, την οποία αναγκάστηκε να κηρύξει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για τις 28 Νοέμβρη, αφού είχαν ήδη
παρθεί απεργιακές αποφάσεις από 27 δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις και 237 πρωτοβάθμια σωματεία.
Μαζί με την ανάγκη να μπουν ακόμα περισσότερες δυνάμεις στη μάχη, να αποκαλυφθεί πλατιά ο υπονομευτικός ρόλος του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, στη χτεσινή σύσκεψη τονίστηκε επίσης η ανάγκη να ενταθούν αντίστοιχα οι προσπάθειες για την επιτυχία της απεργίας των εργαζομένων στο Δημόσιο στις 14 Νοέμβρη.
Υπογραμμίστηκε επίσης ότι την ίδια μέρα, στις 14 Νοέμβρη, σε κλάδους όπου υπάρχουν προϋποθέσεις, όπως προκύπτει μέχρι τώρα για τις Κατασκευές, θα οργανωθούν κλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις, ως βήμα που θα συμβάλει στην επιτυχία και της πανελλαδικής απεργίας στις 28 Νοέμβρη.
Η σημερινή σύσκεψη οργανώθηκε με πρωτοβουλία των Ομοσπονδιών Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Φαρμάκου - Καλλυντικού, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Τύπου και Χάρτου και Λογιστών.
Την εισηγητική ομιλία έκανε ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ (διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ομιλία). Ακολούθησαν τοποθετήσεις από Ομοσπονδίες και σωματεία.
Στις απολύσεις συμβασιούχων, στην επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και των ολιγόμηνων κακοπληρωμένων προγραμμάτων στους δήμους αναφέρθηκε ο Γεράσιμος Τσελέντης, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού. «Η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή για να μην ανοίγει τα μάτια», τόνισε και υπενθύμισε ότι το Συνδικάτο προχωρά την Πέμπτη 8 Νοέμβρη σε κινητοποίηση για το δικαίωμα όλων των εργαζομένων στη δουλειά.  
Την εικόνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε έναν κερδοφόρο κλάδο μετέφερε ο Γιάννης Σχοινάς, πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αττικής. Αναφερόμενος στο ρόλο των εργοδοτικών - κυβερνητικών συνδικαλιστών, υπενθύμισε το ρόλο τους στην κλαδική απεργία, τον περασμένο Μάρτη, που χαρακτήριζαν «κομματική» την κινητοποίηση που είχε αιχμή το αίτημα για υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ. Στην κατεύθυνση της προετοιμασίας της απεργίας υπογράμμισε τη δουλειά που σχεδιάζει το Συνδικάτο σε μετανάστες εργάτες γης, αλλά και με παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς.
Για την πραγματοποίηση απεργίας στον κλάδο στις 14 Νοέμβρη κόντρα στις άσχημες συνθήκες δουλειάς και αμοιβής, μίλησε ο Δημήτρης Αλεξόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία. Όπως εξήγησε, η επιτυχία της κλαδικής απεργίας μπορεί να γίνει βήμα κλιμάκωσης για την πανεργατική απεργία στις 28 Νοέμβρη.
Την απόφαση για απεργία στις 14 Νοέμβρη μετέφερε ο Δημήτρης Πετρόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μηχανικών του Δημοσίου (ΠΟΕΜΥΔΑΣ). (Δείτε εδώ το video).
Τη στοίχιση της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας πίσω από τη ΓΣΕΕ στηλίτευσε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Εκτελεστικής του Επιτροπής με την ΔΑΣ. Δεν εξαρτώνται όλα από εμάς, αλλά εξαρτώνται πολλά από εμάς, είπε, υπενθυμίζοντας το πλατύ άνοιγμα και τη συζήτηση με την οποία προέκυψαν αποφάσεις Σωματείων για την πραγματοποίηση απεργίας, μέσα από μαζικές διαδικασίες στις οποίες στην Αττική πήραν μέρος 6.000 εργαζόμενοι. «Αυτή είναι μια πραγματική δουλειά από τα κάτω», τόνισε και σημείωσε πως δείχνει το δρόμο για τη συνέχεια. (Δείτε εδώ το video).
Για το δυναμικό «παρών» των συνταξιούχων στις απεργιακές κινητοποιήσεις διαβεβαίωσε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Υπενθύμισε ότι οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις βρίσκονται σε ρυθμούς προετοιμασίας μεγάλων περιφερειακών και μιας πανελλαδικής συγκέντρωσης. Σχολιάζοντας την προσπάθεια αποπροσανατολισμού των συνταξιούχων, σημείωσε πως αν όλοι όσοι σπεύδουν να καταθέσουν αιτήσεις έπαιρναν τη θέση τους στον αγώνα, δεν θα χρειαζόταν καμία αίτηση, αγωγή, μακρόχρονη και με αβέβαιο αποτέλεσμα δικαστική διαδικασία.
Απέναντί μας δεν έχουμε μόνο τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, αλλά και την εργοδοσία, σημείωσε ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Το Εργατικό Κέντρο έχει προγραμματίσει για την Πέμπτη 8 Νοέμβρη διευρυμένη συνεδρίαση, με θέμα την ουσιαστική προετοιμασία ώστε να μετρήσει περισσότερες δυνάμεις στο δρόμο στην επικείμενη απεργία. (Δείτε εδώ το video).
Την καθημερινή ακούραστη δουλειά που οδήγησε σήμερα σε μια γενική συνέλευση στην οποία πήραν μέρος 850 εργαζόμενοι στην Περιφέρεια Αττικής μετέφερε η Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος της ΟΣΥΑΠΕ. Ξεκαθάρισε πως οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο δεν μπορούν να μένουν με τα χέρια σταυρωμένα όταν βλέπουν τα παιδιά τους να δουλεύουν για 400 ευρώ και τους συναδέλφους τους που δουλεύουν με προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» να πολλαπλασιάζονται. Στηλίτευσε το υπονομευτικό παιχνίδι ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ το οποίο πρέπει να συναντήσει την πιο πλατιά καταδίκη από τους εργαζόμενους. (Δείτε εδώ το video).
Το μήνυμα της επιτυχίας της απεργίας πρέπει να φτάσει στους χώρους δουλειάς, σημείωσε ο Παναγιώτης Κατάρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου. Επισήμανε ότι η Ομοσπονδία δεν ξεκινά από το μηδέν αφού έχει ήδη διοργανώσει εβδομάδα δράσης για τις ΣΣΕ.
Στα «επιχειρήματα» με τα οποία οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στον κλάδο αποθεώνουν τον «κοινωνικό διάλογο» ενώ ξορκίζουν, υπονομεύουν και συκοφαντούν  τον αγώνα και τη σύγκρουση, αναφέρθηκε ο  Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού, Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής. Επισήμανε την ανάγκη να ανοίγει γύρω απο αυτά η συζήτηση με τους εργαζόμενους.
Την άρνηση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ να εγγράψει στη δύναμή της το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, την ίδια στιγμή που έχει ανοίξει την αγκαλιά της στους συνδικαλιστές που διέλυσαν το προϋπάρχον δευτεροβάθμιο όργανο όταν αποκαλύφθηκε το φαγοπότι που είχαν στήσει με τα προγράμματα κατάρτισης υπενθύμισε ο Αλέξης Αλεξόπουλος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, στην παρέμβασή του.
Απεργία στις 28 Νοέμβρη προετοιμάζει και το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, όπως μετέφερε ο Γιώργος Μαμάκας, μέλος της διοίκησής του.
Με παρακαταθήκη τη δράση που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί για τη διεκδίκηση Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής προετοιμάζει την απεργία. τόνισε ο πρόεδρός του, Στάθης Σταθουλόπουλος.

Η συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη  στις 10,30 μ.μ στο Άγαλμα Βενιζέλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου