Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Τα ψέματα τους για τα αναδρομικά

Η κυβέρνηση μέσω της τροπολογίας που ψήφισε για την καταβολή των αναδρομικών σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων και συνταξιούχων, που κρίθηκαν δεσμευτικές για το κράτος με δικαστικές αποφάσεις, επιχειρεί να καλλιεργήσει το αίσθημα της …δικαιοσύνης και να την πουλήσει ως μέριμνα και κοινωνική πολιτική.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εμπαίζοντας εργαζομένους και συνταξιούχους επιδιώκει να εμφανίσει την συγκεκριμένη τροπολογία ως φιλολαϊκή διευθέτηση. Την ίδια στιγμή ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, οι οποίοι μέσω των συγκυβερνήσεων τους ψήφισαν και εφάρμοσαν τις περικοπές σε ένα κρεσέντο κοροϊδίας εγκάλεσαν την κυβέρνηση για καθυστέρηση στην εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων.  
Στην πραγματικότητα, πίσω από τις «μεταξωτές κορδέλες» της επιστροφής των αναδρομικών κρύβονται τα «φύκια» της διατήρησης όλων των περικοπών σε μισθούς, συντάξεις και δώρα.
    Η καταβολή των αναδρομικών που αφορά ένστολους, καθηγητές πανεπιστημίων, ΤΕΙ και ερευνητικών ιδρυμάτων, δικαστές και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, γιατρούς του ΕΣΥ, μουσικούς (από Κρατική Ορχήστρα, Λυρική Σκηνή κ.ο.κ.), καθώς επίσης και τους συνταξιούχους των παραπάνω κλάδων, είναι «κουτσουρεμένη». 
    Η τελική ρύθμιση που ήρθε στη Βουλή περιορίζεται στην «αποκατάσταση μισθών» μόνο για την περίοδο 1η-8-2012 έως την 31η-12-2016 για τους ενστόλους. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι κόβουν μία διετία αναδρομικών!
    Επιπρόσθετα παρότι το συνολικό κόστος της επιστροφής των αναδρομικών στους εν ενεργεία και συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων ανέρχεται στα 1,4 δισ. ευρώ, το κράτος θα αποδώσει τελικά μόνο το ποσό των 820 εκατ. ευρώ, αφού θα προηγηθεί «κούρεμα» από την Εφορία. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για  επιστροφή τμήματος μόνον των αναδρομικών στους ενστόλους και τους υπαγομένους στα ειδικά μισθολόγια,  εξαιρώντας τα τρία Δώρα-επιδόματα για τα οποία η κυβέρνηση έχει καταδικαστεί να τα δίνει εφ’  όρου ζωής στους συνταξιούχους και καθ’όλο τον εργασιακό βίο στους μισθωτούς.
    Πρόκειται λοιπόν για ένα επίδομα, το οποίο μάλιστα φορολογείται και οι μισθοί δεν επιστρέφουν οι μισθοί στα επίπεδα τους 2012! Έτσι καμία αύξηση δεν θα επέλθει στους μηνιαίους μισθούς και στις συντάξεις, λόγω της επιστροφής των αναδρομικών, αφού η κυβέρνηση φρόντισε να δοθεί ως επίδομα με την προσθήκη της παραγράφου 3 στο άρθρο της τροπολογίας. 
    Το κυριότερο όμως και βασικότερο, το οποίο αποκαλύπτει τα και τα κυβερνητικά ψέματα και την υποκρισία των υπόλοιπων συστημικών κομμάτων είναι ότι μέσω της νομοθέτησης της τροπολογίας για τα αναδρομικά, παύει: Κάθε απαίτηση των εργαζομένων για την διεκδίκηση άλλων περικοπών. Επί της ουσίας το κράτος και επόμενες κυβερνήσεις «θωρακίζονται» νομικά απέναντι σε δίκαια αιτήματα συνταξιούχων και εργαζομένων για ανάκτηση απωλειών. 
Ειδικότερα:
  • Η κυβέρνηση μέσω της τροπολογίας προσπαθεί να κλείσει και το κεφάλαιο με τις αποφάσεις του ΣτΕ για την αποκατάσταση των μισθών στο ύψος που βρίσκονταν το 2012. 
  • Οι αντισυνταγµατικές περικοπές του 2012 συνεχίζουν να επιβάλλονται στις παλαιές συντάξεις, διατηρώντας τες στα επίπεδα που διαµορφώθηκαν µετά το δεύτερο µνηµόνιο. Η τροπολογία δεν αλλάζει το συγκεκριμένο καθεστώς αντίθετα ενισχύει το νόμο Κατρούγκαλου για  επανυπολογισµό των συντάξεων και επί της ουσίας παύουν οι συνέπειες των νόµων 4051 και 4093 του 2012 που κρίθηκαν αντισυνταγµατικοί  και άρα νομιμοποιούνται και οι περικοπές!
    Η τροπολογία, χρησιμοποιείται από τη κυβέρνησης ως «δούρειος ίππος», αφού εκτός από την επιστροφή τμήματος μόνο των αναδρομικών μετά από επιλεκτική εφαρμογή των αποφάσεων των Ανωτάτων Δικαστηρίων που έχουν καταδικάσει αμετακλήτως όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις, περιλαμβάνει και ρυθμίσεις που είναι και επικίνδυνες για τα μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα όλων των μισθωτών και συνταξιούχων.
Συγκεκριμένα: 
1) Ακυρώνει αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις για τους μισθούς, τις συντάξεις και τα τρία επιδόματα – Δώρα. Αφού οι επιστροφές των χρημάτων αυτών αφορούν τις περικοπές που έγιναν από ένα και μόνο νόμο, τον 4093/2012, και όχι το σύνολο των μεγάλων περικοπών που μας επιβλήθηκαν με τους μνημονιακούς νόμους. 
2) Με την ψήφιση της τροπολογίας, επαν-εγκρίθηκε  ο ν. 4472/2017 που προνομοθέτησε μεγάλες μισθολογικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, μέσω του άρθρο 155 του οποίου έχουν προσβάλλει οι ένστολοι, όλοι οι μισθωτοί του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα ενώπιον των Δικαστηρίων και επίκειται η έκδοση αποφάσεων.
3) Επανέφερε και επανα-ψήφισε τον νόμο Κατρούγκαλου 4387/2016 και τον ν. 4472/2017, με τον οποίο ψηφίστηκαν δραστικές περικοπές για όλους ανεξαιρέτως τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Με τον συγκεκριμένο νόμο, ο οποίος είναι η βάση της τροπολογίας μέσω του επανυπολογισμού των συντάξεων καταργούνται όλα τα πολυετή δικαιώματα μισθωτών και συνταξιούχων και άρα και οποιαδήποτε αναδρομική διεκδίκηση περικοπών.  
Συμπέρασμα: Παρότι η  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια εργαζομένων και συνταξιούχων πουλώντας παροχές, επί της ουσίας στρώνει το έδαφος για την καθήλωση μισθών και συντάξεων στα επίπεδα που επέβαλαν οι ψηφισμένοι μνημονιακοί νόμοι…



 Συνεχίζοντας τον αγώνα τους ενάντια σε όλες τις παλιές και νέες περικοπές στις συντάξεις, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, OAEE, Δημοσίου, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΝΑΤ, ΠΣΣ Δικηγόρων, ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ διοργανώνουν δύο νέες μεγάλες περιφερειακές συγκεντρώσεις για τους συνταξιούχους όλης της χώρας:  Θεσσαλονίκη, στις 19 Νοέμβρη, στις 11 π.μ.,στο Άγαλμα Βενιζέλου, για τη Θεσσαλία, την Ηπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου