Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

Δεν θα περάσει ο φασισμός


Είτε στις Συκιές, είτε αλλού, δεν θα περάσει ο φασισμός


Όλο και συχνότερες οι προσπάθειες να μπουν στο χώρο του σχολείου φασιστικές, ρατσιστικές, σκοταδιστικές ιδέες. Προσπάθειες καθοδηγούμενες που εκμεταλλεύονται νωθρά αντανακλαστικά και την ευνοϊκή περιρρέουσα ατμόσφαιρα (δημιούργημα του αστικού πολιτικού συστήματος) που εκτρέφει το φασισμό, το ρατσισμό, το σκοταδισμό.

Αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα απενοχοποιεί τις πιο άρρωστες και βλαβερές για την κοινωνία ιδέες. Εύκολα πλέον εκφράζονται και υιοθετούνται σε χώρους που δεν υπάρχει αντίδραση. Ο ρατσισμός με τη στενότερη ή ευρύτερη έννοια, μαζί με την ξενοφοβία, τον εθνικισμό, το φασισμό και τον αντικομμουνισμό, συγκαλυμμένα ή απροκάλυπτα, πρωτόγονα ή επιτηδευμένα, κάνουν συστηματικές προσπάθειες να περάσουν στο σχολείο και στο γονεϊκό κίνημα.
Πιο πρόσφατο παράδειγμα η προσπάθεια να ανακόψουν την πρωτοπόρα δράση του Συλλόγου Γονέων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών Θεσσαλονίκης, ο οποίος είχε πρωτοπόρα και παραδειγματική δράση. Δράσεις αλληλεγγύης του Συλλόγου σε απεργούς, ανέργους, πρόσφυγες και μετανάστες.  Το επιχείρησαν με στοχοποίηση πρωτοπόρου γονέα την οποία καθαίρεσαν από το ΔΣ του Συλλόγου, με χρυσαυγίτικα επιχειρήματα και πρακτικές. Το επιχείρησαν και έσπασαν τα μούτρα τους (Αναγκάστηκαν σε παραίτηση και οι 5 που ψήφισαν την κατάπτυστη απόφαση, το ΔΣ ανασυγκροτήθηκε και η στοχοποιημένη γονέας εκλέχτηκε πρόεδρος).
Τα όσα συνέβησαν όμως στις Συκιές μας έδειξαν, ακόμη μια φορά, ότι πλέον δεν χωράει εφησυχασμός. Μας έδειξε όμως και το πώς αντιμετωπίζονται τέτοιου τύπου προσπάθειες. Πώς απομονώνονται οι φορείς του σκοταδισμού, του ρατσισμού και του φασισμού. Η αντίδραση των γονιών, η δημοσιοποίηση του θέματος, η κατακραυγή, η αλληλεγγύη και συμπαράσταση από φορείς του λαϊκού κινήματος, ο σωστός προσανατολισμός του γονεϊκού κινήματος για ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία και θωρακισμένο έναντι του  σκοταδισμού, έδωσαν ένα παράδειγμα για το πώς απομονώνονται οι φορείς του  φασισμού, του ρατσισμού και του σκοταδισμού.
Επίσης στις Συκεές φάνηκε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των δασκάλων, οι οποίοι πρέπει να είναι σε διαρκεί εγρήγορση και έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κάθε τι ξένο με το σχολείο, όπως είναι οι ιδέες του φασισμού και του ρατσισμού.
Πολεμάμε το δηλητήριο του φασισμού – ναζισμού, του ρατσισμού. Δεν αφήνουμε τόπο να σταθούν οι φασίστες χρυσαυγίτες, όπου και όπως κι αν εμφανίζονται.


Από το Ατέχνως




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου