Αποφασίστηκε η ενδυνάμωση του συντονισμού για την ανάπτυξη των εργατικών αγώνων
οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν. Το φόρουμ διοργάνωσαν η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ με την Ομοσπονδία Εμφιαλωμένων Ποτών το Σάββατο, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, και το θέμα του ήταν: «Οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις χώρες των Βαλκανίων και η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα - Συνεργασία και αλληλεγγύη των συνδικάτων, με αμοιβαίο σεβασμό στις διαφορές μεταξύ τους».
Οι εργασίας άρχισαν με την ομιλία του προέδρου της ΠΟΕΕΠ, Γιάννη Φραγκίδη και με τη συμμετοχή των συνδικαλιστικών οργανώσεων:
Αλβανία: Συνομοσπονδία Συνδικάτων Αλβανίας Kssh, Οργάνωση Ανεξάρτητου Σωματείου Πετρελαίου OSPN - PATOS.
Βουλγαρία: Συνδικάτο Ζυθοποιίας, Τροφίμων και Ποτών, Συνομοσπονδία Ανεξάρτητων Συνδικάτων στη Βουλγαρία CITUB.
Ελλάδα: Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών, Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.
Κύπρος: Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία, Ομοσπονδία Επαναστατικών Εργατικών Συνδικάτων Dev-Is, Τούρκο-Κυπριακό Συνδικάτο Δημοσίων Υπαλλήλων KTAMS, Τούρκο-Κυπριακο Συνδικάτο Καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης KTOEOS.
Ρουμανία: Συνδικάτο Δημόσιας Διοίκησης FORTA LEGII, Εθνική Εργατική Ομοσπονδία FNM, Εργατική Ομοσπονδία HERMES.
Σερβία: Ενωμένα Συνδικάτα Σερβίας SLOGA.
Τουρκία: Συνδικάτο Εργαζομένων στη Βιομηχανία Τροφίμων GIDA-IS, Συνδικάτο Δημοσιογράφων Τουρκίας, Συνδικάτο Επαναστατών Εργαζομένων Χερσαίων, Αέριων Και Σιδηροδρομικών Μεταφορών NAKLIYAT-IS.
Απόφαση του 2ου Βαλκανικού Συνδικαλιστικού Φόρουμ
Η απόφαση του 2ου Βαλκανικού Συνδικαλιστικού Φόρουμ:
«Οι αντιπρόσωποι από 17 συνδικαλιστικές οργανώσεις από 7 Βαλκανικές χώρες, συνεδρίασαν στις 16 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του 2ου Βαλκανικού Συνδικαλιστικού Φόρουμ και συζήτησαν ανοιχτά, δημοκρατικά και συναδελφικά, με σεβασμό στις διαφορετικές γνώμες που ενδεχομένως να υπάρχουν, για τη θέση των εργαζομένων στις Βαλκανικές χώρες, για τη μεταξύ μας συνεργασία προς όφελος των εργαζομένων και των λαών των Βαλκανίων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα και βιώνουν τις ίδιες σοβαρές δυσκολίες.
Σε όλες τις Βαλκανικές χώρες, οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί, ενώ οι κυβερνήσεις νομοθετούν νέα μέτρα λιτότητας, όπως βαριά φορολόγηση και μείωση των δημοσίων δαπανών. Η ανεργία, η φτώχεια, οι ελαστικές μορφές εργασίας, συχνά αναγκάζουν νέους αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενους να μεταναστεύουν σε άλλες χώρες, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν ένα μισθό για να μπορούν να καλύψουν την επιβίωσή τους.
Πολλές Βαλκανικές χώρες εμπλέκονται όλο και περισσότερο σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις, με την επέκταση των βάσεων του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή σε στρατιωτικές ασκήσεις που αναπαριστούν γενικευμένες συρράξεις. Το ΝΑΤΟ δε μπορεί να αποτελέσει παράγοντα ασφάλειας, αντίθετα, η ιστορία έχει δείξει πως αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών των Βαλκανίων και έχει οδηγήσει στο αιματοκύλισμα των εργαζομένων και στην καταστροφή, κρίσιμων για το λαό, υποδομών. Επιπλέον, οι μεγάλες στρατιωτικές δαπάνες και τα μεγάλα έξοδα για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, γεννούν πολλούς και βαρείς φόρους για τους εργαζόμενους, και από την άλλη αυξάνουν τα κέρδη των χωρών που κατασκευάζουν όπλα και οπλικά συστήματα.
Σε όλες τις χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου, οι εργαζόμενοι είτε πληρώνουν την καπιταλιστική κρίση, είτε καλούνται να δουλέψουν χωρίς δικαιώματα για να στηρίξουν την όποια οικονομική ανάκαμψη. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο ρόλος των συνδικάτων είναι να οργανώνουν την πάλη των εργαζομένων, πρώτα και κύρια μέσα στους χώρους δουλειάς, να διεκδικούν την υπογραφή κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, με αυξήσεις στους μισθούς και δικαιώματα, να απαιτούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, να αγωνίζονται για δημόσια, δωρεάν και υψηλής ποιότητας παροχές Υγείας, Εκπαίδευσης, καθώς και για όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργάτες και ο λαός της χώρας τους.
Ακόμα, τα συνδικάτα πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τη διαφύλαξη της ειρήνης στην περιοχή τους, για τη συνεργασία και την αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων των γειτονικών χωρών, με τους οποίους στην πραγματικότητα δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν.
Στη βάση όλων των παραπάνω, αποφασίζουμε:
- Να οργανώνουμε το Βαλκανικό Συνδικαλιστικό Φόρουμ τακτικά (ετήσια), σε διαφορετική χώρα. Όποια χώρα θέλει να φιλοξενήσει το επόμενο Βαλκανικό Φόρουμ, να το δηλώσει σήμερα.
- Να δυναμώσουμε το συντονισμό και τη συνεργασία, για την ανάπτυξη των εργατικών αγώνων στην περιοχή μας, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα (Αξιοποιώντας το Βαλκανικό Εργατικό Μπλογκ https://balkantuforum.wordpress.com/ και άλλες πρωτοβουλίες).
- Να σχεδιάσουμε κοινές δραστηριότητες για ζητήματα που μας απασχολούν.»
ΠΣΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου