Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

Κούβα: η δημοκρατία στο προσκήνιο

Εθνική Εκλογική Επιτροπή: Η Κούβα είναι έτοιμη για δημοψήφισμα της 24ης Φεβρουαρίου

Λιγότερο από τρεις εβδομάδες μένουν μέχρι τη μέρα που οκτώ εκατομμύρια Κουβανοί έχουν κληθεί να αποφανθoύν για το νέο Σύνταγμα, τα πάντα «están bien organizados», μένουν μόνο κάποιες  λεπτομέρειες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία.

Από τα τέλη Ιανουαρίου, η Alina Balseiro, πρόεδρος της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής  (Comisión Electoral Nacional – CEN) δήλωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη να ολοκληρώσει μια διαδικασία ύψιστης σημασίας όχι μόνο για την περιοχή αλλά και παγκόσμια, προβλέποντας το «ΝΑΙ» από τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, μετά την αναλυτική συζήτηση στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία και στα πανεπιστήμια.

Τόνισε επίσης ότι στο δημοψήφισμα θα βοηθήσουν εθελοντικά πάνω από 420.000 πολίτες, όπου περιλαμβάνονται περισσότεροι από 200.000 μαθητές στην πρωτοβάθμια και μέση εκπαίδευσης, μια παγκόσμια «ιδιαιτερότητα» της Κούβας, γιατί σε άλλες χώρες, μέχρι και οι στρατιώτες χρεώνονται σ’ αυτό το καθήκον.

Η González είπε κιόλας -χαριτολογώντας, πως το γεγονός ότι μέχρι και 6χρονα, για πρώτη φορά, θα φυλάνε τις κάλπες, «θα αποτελέσει μια πολύ ωραία στιγμή», για την οποία προετοιμάζεται … «αν και με λίγη νευρικότητα».

Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση στο νησί της επανάστασης, ένας χαιρετισμός από πιονιέρους και η έκφραση «ψήφισε!» συνοδεύει τους ψηφοφόρους, που δεν βλέπουν, όπως αλλού στρατιώτες με τουφέκια ή αστυνομικές αναπτύξεις. Την Κυριακή 17-Φλεβάρη, θα γίνει η «prueba dinámica», μια παραδοσιακή άσκηση – δοκιμή που πραγματοποιείται πάντα μια εβδομάδα πριν από την ψηφοφορία.

Όσον αφορά τους εκλογικούς καταλόγους ο επικεφαλής συνταγματάρχης Mario Mendez, κάλεσε τους πολίτες να ελέγχουν τα δεδομένα τους στους ήδη δημοσιευμένους, μια διαδικασία ανοιχτή συνεχώς μέχρι και την ώρα της ψηφοφορίας, υπογραμμίζοντας το δημόσιο, μόνιμο και αυτεπάγγελτο χαρακτήρα τους, όπου αυτόματα εγγράφεται κάθε πολίτης, με το που θα συμπληρώσει τα 16 χρόνια του.

Στο δημοψήφισμα, εκτός από εκείνους που θα ψηφίσουν στο νησί, έχουν λυθεί όλα τα πρακτικά για τους χιλιάδες Κουβανούς που βρίσκονται σε αποστολές στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των διπλωματών, των εργαζομένων των εκπαιδευομένων κλπ. ώστε να ψηφίσουν σε πάνω από χίλια σημεία σε 120 χώρες, είπε ο αρμόδιος Marcos Rodríguez.



                                                   Το σύνταγμα στους «δρόμους»

Με περίπου δύο εκατομμύρια αντίτυπα διάσπαρτα σ’ όλη τη χώρα, το νέο σχέδιο του Συντάγματος, γυρνάει γειτονιές και κοινότητες και θα είναι εκεί, στη διάθεση του λαού, μέχρι τη μέρα του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με τον Eldis Vargas, αντιπρόεδρο των Ταχυδρομείων της Κούβας, είναι το έγγραφο με το μεγαλύτερο τιράζ και την ταχύτερη -αστραπιαία, διανομή τις δύο τελευταίες δεκαετίες, που τυπώθηκε (μετά την έγκριση του τελικού σχεδίου, στις 22-Δεκ-18 από την Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας), σε περισσότερα από 3.000.000 φύλλα: δεν παράλειψε μάλιστα να αναγνωρίσει και να ευχαριστήσει δημόσια για την ευσυνείδητη δουλειά τους, ταχυδρόμους, «estanquillos», στελέχη και εργαζόμενους που μόχθησαν για να φτάσει έγκαιρα το κείμενο με τις 15 επαρχίες και σε κάθε γωνιά της Κούβας.

Ενώ οι πολίτες εξοικειώνονται με το κείμενο, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την ψηφοφορία, που είναι «Ναι ή Όχι» στο ερώτημα: ¿Ratifica usted la nueva Constitución de la República? «Επικυρώνετε με την ψήφο σας το νέο Σύνταγμα της Δημοκρατίας;», έχοντας ήδη εκτυπώσει 10 εκατομμύρια ψηφοδέλτια, ελέγχοντας πάλι τους εκλογικούς καταλόγους και την ικανότητα των εκλογικών αρχών να ανταποκριθούν χωρίς πρόβλημα κλπ. -δράσεις που θα συνεχιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή όταν δηλ. θα έχουν στηθεί οι κάλπες.

Το νέο Σύνταγμα της Κούβας, που θα αντικαταστήσει το ισχύον από το 1976, επικυρώνει βασικά το σοσιαλιστικό χαρακτήρα της οικονομίας στο νησί της επανάστασης και τον ηγετικό ρόλο του Κομμουνιστικού Κόμματος στην κοινωνία, αντανακλώντας τις αλλαγές στη όλη δομή του κράτους, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας των θέσεων του Προέδρου, του Αντιπροέδρου, και του πρωθυπουργού, επεκτείνοντας τα δικαιώματα όπως garantías del debido proceso (ΣΣ |> εγγυήσεις ισονομίας) Habeas Corpus, |>βλ. και εδώ<|, presunción de inocencia (ΣΣ «τεκμήριο αθωότητας» και την κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων. Αναγνωρίζει, επίσης, «διάφορες μορφές ιδιοκτησίας, της σοσιαλιστικής (λαϊκή περιουσία) + μικτές και ιδιωτικές», «αντανακλώντας» |> «την προώθηση ξένων επενδύσεων»  και την |> «ενίσχυση της λαϊκής εξουσίας από τη βάση, με μεγαλύτερη αυτονομία για τους δήμους».


Το κείμενο είναι αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που περιγράφεται ως «πρωτοφανής στην Κούβα και στον κόσμο, επειδή εμπλουτίστηκε από την κοινή γνώμη μετά από διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 13-Αυγ και 15-Νοε με τη συμμετοχή σχεδόν εννέα εκατομμυρίων ανθρώπων περισσότερες από 133 χιλιάδες συναντήσεις σε γειτονιές, τόπους δουλειάς καθώς επίσης σε εκπαιδευτικά κέντρα όλων των βαθμίδων και επιστημονικά ιδρύματα».

Σύμφωνα με τον γραμματέα του Συμβουλίου  Επικρατείας, ο Homero Acosta, από τις συναντήσεις αυτές και από τις γραφτές και προφορικές απόψεις των Κουβανών στο εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας, «στοιχειοθετήθηκαν περίπου 780.000 προτάσεις, που κεφαλαιοποιήθηκαν μετά από επεξεργασία σε 9.600 «propuestas tipo» (ΣΣ |> «πρότυπες» προτάσεις), που ενσωματώνονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο Σύνταγμα, έτσι που το τελικό σχέδιο εμπεριέχει -σε σχέση με το αρχικό 760 αλλαγές».

Πηγή  |>  cubadebate.cu  (Με πληροφορίες και από την «Prensa Latina»)

Το τελικό νέο σχέδιο συντάγματος |>εδώ<| & |>εδώ<|

βλ και …|> [1]  |<  –  |> [2]  |<  – |> [3]  |<




1 σχόλιο:

  1. Και στην Ελλάδα γίνετε αναθεώρηση του συντάγματος το πήρε κανείς χαμπάρι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου