Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ Ο ΛΑΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΚΚΕ


Οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ - προτάσεις που μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό -, τα αντιλαϊκά «έργα και ημέρες» τους τα προηγούμενα χρόνια, οι δεσμεύσεις τους σε κεφάλαιο και ιμπεριαλιστικούς θεσμούς για τα πολλά επόμενα, δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες: Την επόμενη μέρα των εκλογών, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι πρώτος και ποιος δεύτερος, ανεξάρτητα απ' τους μεταξύ τους συσχετισμούς, η αντιλαϊκή «σκυταλοδρομία» θα συνεχιστεί.

 Είναι σαφές ότι η επόμενη κυβέρνηση ενδεχομένως με κορμό τη ΝΔ θα συνεχίσει και θα ενισχύσει το αντιλαϊκό έργο των προηγούμενων. Είναι επίσης σαφές ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΚΙΝΑΛ, που ταυτίζονται στους αντιλαϊκούς στόχους, δεν μπορούν ούτε έχουν τα «μούτρα» να ασκήσουν αντιπολίτευση από τη σκοπιά του λαού. Θα ψηφίζουν μαζί τα επίμαχα για το κεφάλαιο, θα τσακίζουν μαζί το λαό και θα τσακώνονται όπως συνήθως για δευτερεύοντα...


Την επόμενη μέρα λοιπόν έχουμε αγώνες! Γι' αυτό χρειάζεται ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ, δοκιμασμένο στήριγμα του λαού και μπροστάρης στον αγώνα για να κερδίσουν οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες, οι αγρότες, η νεολαία όσα δικαιούνται. Χρειάζεται δυνατή λαϊκή αντιπολίτευση. Εκεί θα καταθέσει το ΚΚΕ κάθε ψήφο: Στην οργάνωση του αγώνα απέναντι στο κεφάλαιο, στις κυβερνήσεις και τα κόμματά του, στη διεκδίκηση, στη στήριξη των δίκαιων αιτημάτων του λαού μας, εντός και εκτός Βουλής. Φωτίζοντας σταθερά με το ριζοσπαστικό του Πρόγραμμα και την πολιτική του πρόταση τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και το λαό να έχει την πραγματική εξουσία, τον μόνο δρόμο που μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.



Για τους εργαζόμενους

Οι εργαζόμενοι, οι μισθωτοί κάθε κατηγορίας και κάθε κλάδου, ιδιαίτερα οι νεότεροι ηλικιακά, θα βρεθούν την επόμενη μέρα των εκλογών απέναντι στη συνέχιση και επέκταση όλης της εργασιακής ζούγκλας που παρέλαβε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και επέκτεινε με την πολιτική του ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανερυθρίαστα τολμά να προπαγανδίζει ότι αυτός αποκατέστησε εργασιακά δικαιώματα! Ποια είναι όμως η πραγματικότητα που κάνει σίγουρη την πρόβλεψη για την επόμενη μέρα των εκλογών, άρα και κριτήριο ψήφου στην κάλπη;
  • Οσον αφορά τον κατώτατο μισθό και την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφού για μια ολόκληρη τετραετία (2015 - 2018) κράτησε τον κατώτατο εκεί που τον παρέλαβε, χωρίς να δώσει ούτε ένα (1) ευρώ αύξηση, στις αρχές του χρόνου προχώρησε στην εφαρμογή του νόμου «Βρούτση - Αχτσιόγλου», με τον οποίο καταργεί μόνιμα τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό, ο οποίος θα ορίζεται από το κράτος με βάση «τα όρια και τις αντοχές της οικονομίας». Δηλαδή το κράτος θα επιβάλλει αυτό που θέλουν, που έχουν ανάγκη οι μεγαλοεργοδότες για τα κέρδη τους. Η ΝΔ εννοείται ότι χειροκρότησε την εφαρμογή του δικού της νόμου, υποστηρίζοντας μάλιστα τη μεγαλύτερη σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα, με το επιχείρημα - παγίδα ότι αφήνει περιθώρια για υψηλότερα τάχα εισοδήματα σε όσους αποδίδουν καλύτερα για το αφεντικό τους. Η επόμενη μέρα επομένως έχει συνέχιση της κατρακύλας του μέσου μισθού, έχει ένταση της εκμετάλλευσης, έχει τη διεύρυνση της «γενιάς των 400 ευρώ», όταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια μιλούσαμε για τη «γενιά των 700 ευρώ», που «δεν είχε στον ήλιο μοίρα»!
  • ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ψήφισαν μαζί το νόμο που βάζει πρόσθετα εμπόδια στην κήρυξη της απεργίας, κάνοντας ένα πολύτιμο δώρο στην εργοδοσία. Μέχρι χτες, 9 στις 10 απεργίες κρίνονταν παράνομες στα δικαστήρια. Στόχος τους τώρα είναι να μην προκηρύσσονται καθόλου.
  • Το 90% των μισθωτών παραμένουν χωρίς κάλυψη από κάποια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ενώ οι εργοδοτικές οργανώσεις, όπως και επί διακυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, έχουν τη δυνατότητα να μην προσέρχονται ούτε σε διαπραγμάτευση με τα συνδικάτα για την υπογραφή νέων ΣΣΕ. Συνεπώς, η επόμενη μέρα έχει ένταση της εργοδοτικής επιθετικότητας, με τις πλάτες της επόμενης κυβέρνησης, για κλαδικούς μισθούς στο ύψος του κατώτατου, για ουσιαστική κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων. Εχει διεύρυνση της «ευελιξίας», η οποία σήμερα αφορά τις 6 στις 10 νέες θέσεις εργασίας, που δεν καλύπτονται από καμία Σύμβαση.
  • ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ τσακώνονται τάχα για την 7ήμερη εργασία, κρύβουν όμως ότι και οι δυο συμφωνούν και εφαρμόζουν τη νομοθεσία της ΕΕ για σμπαράλιασμα του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, με τη «διευθέτησή» του ακόμα και σε ετήσια βάση! Για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας την αντεργατική σκυταλοδρομία, εφάρμοσε πλήρως την ευρωενωσιακή Οδηγία 2003/88, που προβλέπει πως η εργοδοσία μπορεί να αναγκάσει τους εργαζόμενους να δουλεύουν όχι μόνο 7 αλλά μέχρι και 12 μέρες συνεχόμενα χωρίς ξεκούραση. Η Οδηγία αυτή εκφράστηκε σε Συμβάσεις όπως στον κλάδο του Τουρισμού, στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και αλλού, που ανοίγουν την όρεξη της ΝΔ για επέκταση και σε άλλους χώρους και κλάδους την επόμενη μέρα.
  • Σε εφαρμογή των κατευθύνσεων της ΕΕ και των απαιτήσεων του κεφαλαίου για συνεχόμενη εργασία μέχρι και για 12 μέρες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε νέο συντριπτικό χτύπημα στην κυριακάτικη αργία, σε βάρος εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, επεκτείνοντας τη νομοθεσία των προηγούμενων. Αξιοποιώντας νόμο του 2013, ήρθε το 2017 να θεσπίσει το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές από το Μάη μέχρι τον Οκτώβρη (!) στις «τουριστικές περιοχές» σε Αττική, Θεσσαλονίκη κ.α.
  • Πάνω σε όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο των προκατόχων της, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε νόμο που απελευθερώνει πλήρως τις ομαδικές απολύσεις, ειδικά για τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, ακολουθώντας και τις σχετικές αντεργατικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των απολύσεων όλων των μορφών, από 1.467.017 που ήταν το 2014, όταν παρέλαβε τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτοξεύτηκε το 2018 στις 2.527.920 (!) σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη». Εννοείται βέβαια ότι μια τόσο «καλή πρακτική» για τα συμφέροντα της εργοδοσίας η επόμενη κυβέρνηση όχι μόνο δεν πρόκειται να την αλλάξει, αλλά θα την επεκτείνει κιόλας, βοηθώντας συγχωνεύσεις και πωλήσεις επιχειρηματικών ομίλων το επόμενο διάστημα.

* * *
Οι κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες σε μια σειρά από κλάδους και χώρους δουλειάς για την υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων, για να αποτραπούν απολύσεις, αποτελούν εστίες αντίστασης και διεκδίκησης απέναντι σ' αυτήν τη βάρβαρη πολιτική, όπου στοιχίζονται ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Το ταξικό εργατικό κίνημα δεν πρόκειται να αποδεχτεί καμία νέα προσπάθεια υπονόμευσης του δικαιώματος στην απεργία, παρ' όλα τα σχέδια και τις αποφάσεις τους.
Το ΚΚΕ θα καταθέσει κάθε ψήφο σ' αυτό στην ενίσχυση αυτών των αγώνων από την επόμενη κιόλας μέρα, για να δυναμώσουν τα εμπόδια στην αντεργατική πολιτική, να γίνει πιο ισχυρό το κίνημα διεκδίκησης και αντεπίθεσης, η οργανωμένη πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και του λαού.




Για την Υγεία του λαού

Η προηγούμενη κυβερνητική θητεία της ΝΔ, η εναλλαγή της με τον ΣΥΡΙΖΑ και όσα αυτός έκανε ως κυβέρνηση την τελευταία τετραετία, δεν αφήνουν πολλά στη φαντασία για το πώς θα είναι η επόμενη μέρα στην Υγεία για υγειονομικούς, ασφαλισμένους, ανασφάλιστους και ασθενείς.
  • Παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ εμβάθυνε την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας. Στόχος τους είναι να υλοποιηθεί μέχρι το 2020 η στρατηγική του κεφαλαίου, για λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες» που θα καλύπτουν το κόστος λειτουργίας με την «πώληση» υπηρεσιών στους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό σημαίνει ότι για να αντέξουν τα νοσοκομεία, θα πρέπει να έχουν όσο το δυνατό λιγότερο και φτηνότερο προσωπικό, με πετσοκομμένα δικαιώματα.
  • ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ πετσόκοψαν τους κρατικούς προϋπολογισμούς για την Υγεία στο όνομα της δημοσιονομικής σταθερότητας και το ίδιο δεσμεύονται να συνεχίσουν να κάνουν. Από το 2013 (συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) μέχρι και το 2019 (ΣΥΡΙΖΑ) η κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων μειώθηκε κατά 30,3%. Μόνο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κρατικός προϋπολογισμός έχει περικοπεί κατά 432 εκατ. ευρώ. Ο πρώτος «μεταμνημονιακός» προϋπολογισμός για το 2019 μειώνει την κρατική χρηματοδότηση προς τα δημόσια νοσοκομεία κατά 65 εκατ. ευρώ, ενώ διατηρεί την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των συνταξιούχων για υγειονομική περίθαλψη κατά 780 εκατ. ευρώ. Μέσα σε 4 χρόνια (2013 - 2017) η Δημόσια Δαπάνη στην Υγεία (ΔΔΥ) μειώθηκε κατά 6,7%, η οποία προέκυψε από τη μεγάλη μείωση της κρατικής δαπάνης και την επιβάρυνση των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, επιβεβαιώνοντας την επιδείνωση της χρηματοδότησης των δημόσιων παροχών (κράτος και ασφαλιστικά ταμεία). Είναι βέβαιο ότι από εκεί θα πιάσει το νήμα μια επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ.
  • Αποτέλεσμα της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής είναι και η κερδοφόρα δράση των επιχειρηματιών των διαγνωστικών κέντρων, οι οποίοι, μαζί με την κυβέρνηση, έκαναν μπαλάκι την προηγούμενη βδομάδα ασφαλισμένους και ανασφάλιστους που είχαν ανάγκη από μια εξέταση (βλέπε και σελίδα 28). Η υποχρηματοδότηση του δημόσιου τομέα έχει οδηγήσει ώστε το 75% - 90% των διαγνωστικών εξετάσεων να γίνεται από ιδιώτες κι αυτό θα ενισχυθεί την επόμενη μέρα, με τη μεγαλύτερη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
  • Οι ελαστικές σχέσεις απασχόλησης γιγαντώθηκαν και σήμερα αφορούν περίπου το 20% - 25% του συνόλου των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, διαιωνίζοντας την ομηρία και την ανακύκλωση της ανεργίας, με τους νόμους ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Τμήματα και κλινικές κλείνουν, γιατί δεν καλύπτουν το «κόστος λειτουργίας τους», ενώ ολόκληρο το 2018 δεν προκηρύχθηκε ούτε μία θέση μόνιμου προσωπικού. Μέσα σε τρία χρόνια (2015 - 2018) αποχώρησαν από την Υγεία 7.097 μόνιμοι εργαζόμενοι, που βέβαια δεν αντικαταστάθηκαν.
  • ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τσακώνονται για το 1:1 ή το 1:5 στις προσλήψεις για αναπλήρωση των κενών θέσεων μόνιμου προσωπικού. Ακόμα όμως και αν κάλυπταν όλες τις κενές οργανικές θέσεις, με βάση τους υπάρχοντες οργανισμούς, και πάλι δεν θα αναπληρώνονταν οι χιλιάδες οργανικές θέσεις που χάθηκαν με τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις τμημάτων, κλινικών, ολόκληρων μονάδων Υγείας.
  • Η συνολική χρηματοδότηση για δαπάνες Υγείας (δημόσιες και ιδιωτικές) ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2013 ήταν 8,41% και το 2017 8,04%, επιβεβαιώνοντας τη διαχρονική μείωση (απ' όλες τις κυβερνήσεις) του ποσοστού που δίνεται για δαπάνες Υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ.
  • ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ εκτόξευσαν τις πληρωμές των ασθενών για τα φάρμακα από το 9% στο 30%, υπολογίζοντας μόνο τα φάρμακα της «θετικής λίστας». Σ' αυτά να προστεθεί η τελευταία αύξηση κατά 10% των τιμών σε 2.000 φάρμακα και το δωράκι των 20 εκατομμυρίων για τρίτη φορά μέσα στην 4ετία στη φαρμακοβιομηχανία, απ' αυτά που έπρεπε να επιστρέψουν στον ΕΟΠΥΥ μέσω του clawback.

***
Η επόμενη κυβέρνηση δεσμεύεται για διατήρηση των δημοσιονομικών στόχων, άρα και για τη συνέχιση της πολιτικής των περικοπών στην Υγεία. Δεσμεύεται επίσης στο κεφάλαιο να συνεχίσει την πολιτική διάνοιξης νέων πεδίων δράσης στον χρυσοφόρο τομέα της Υγείας. Πάνω εκεί οικοδομείται η σημερινή αθλιότητα για ασθενείς και υγειονομικούς, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους. Συμβιβασμός με αυτήν την αθλιότητα σημαίνει ακόμα χειρότερες και ακριβότερες υπηρεσίες Υγείας για τους πολλούς, παροχές Υγείας ανάλογα με το πορτοφόλι, παραπέρα διάλυση των εργασιακών σχέσεων στα νοσοκομεία και συνολικά στις δημόσιες δομές.
Απάντηση σε όλα αυτά είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ και στην κάλπη. Είναι η πάλη με πιο ισχυρό ΚΚΕ για αποκλειστικά δημόσια, σύγχρονη και δωρεάν Υγεία. Για πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση, για να γίνουν χιλιάδες προσλήψεις όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στις δημόσιες μονάδες Υγείας, να εξοπλιστούν με σύγχρονα και επαρκή σε αριθμό μηχανήματα, να λειτουργούν όλο το 24ωρο και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε όλους απολύτως δωρεάν.



Για μαθητές, γονείς και φοιτητές

Μαθητές, γονείς και φοιτητές μπορούν να δουν την επόμενη μέρα της κυβερνητικής εναλλαγής στους χώρους της Εκπαίδευσης, κοιτώντας μέσα από το διάφανο γυαλί της αντιλαϊκής πολιτικής που θα συνεχίζεται. Για παράδειγμα:
  • Μαθητές και γονείς που περνούν αυτήν την περίοδο την επίπονη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων ή πρόκειται να την περάσουν του χρόνου, μπορούν να δουν μπροστά τους το νέο σύστημα που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μετατρέποντας τη Γ' Λυκείου σε ένα αποστεωμένο και απωθητικό φροντιστήριο, οδηγώντας τους μαθητές σε διπλές πανελλαδικές εξετάσεις και τους γονείς να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
  • Οι γονείς που πάνε αυτήν την περίοδο να γράψουν τα παιδιά τους στα νηπιαγωγεία, μπορούν να δουν από τώρα το «μπάχαλο» που δημιουργείται στις πλάτες τους, μετά τη θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής χωρίς τη χρηματοδότησή της ούτε με ένα ευρώ. Ηδη στέλνουν νήπια και προνήπια στην άλλη άκρη της πόλης, όταν τα κοντινά τους νηπιαγωγεία είναι «υπεράριθμα», ενώ το μέτρο θα υλοποιηθεί και με κοντέινερ σε αυλές σχολείων, που κι αυτά θα φτάσουν καλό Δεκέμβρη!
  • Οι εκπαιδευτικοί που πέρασαν άλλη μια τετραετία να ακούν υποσχέσεις για διορισμούς που ποτέ δεν γίνονται, υποσχέσεις που έρχονται να προστεθούν στην κοροϊδία των προηγούμενων κυβερνήσεων, μπορούν να δουν καθαρά την επόμενη μέρα, όπου πάλι ως αναπληρωτές θα οργώνουν απ' άκρη σ' άκρη την Ελλάδα και οι ελλείψεις στα σχολεία θα παραμένουν μεγάλες. Η κυβέρνηση τάζει προεκλογικά προσλήψεις - σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων, όπως έκαναν και όλες οι προηγούμενες, με την αθλιότητα όμως της «ευελιξίας» και στην Εκπαίδευση να διαιωνίζεται.
  • Αν ψάξουν λίγο παραπάνω τις Οδηγίες του ΟΟΣΑ - που ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε για να επικαιροποιήσει την έκθεση για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και η ΝΔ πίνει νερό στο όνομά του - γονείς και εκπαιδευτικοί θα δουν σχολεία ακόμα πιο κατηγοριοποιημένα, μέσα από την «αυτοαξιολόγηση», την «αξιολόγηση», τις «καλές πρακτικές» του εξωτερικού κ.τ.λ. Θα δουν σχολεία των λαϊκών συνοικιών απαξιωμένα, που ίσα ίσα θα βγάζουν ένα μίνιμουμ πρόγραμμα και σχολεία που θα «τρέχουν» πολλαπλά προγράμματα, εκδρομές και δραστηριότητες, με τους γονείς πάντα να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
  • Οι φοιτητές που λιώνουν κάθε χρόνο στην αναζήτηση στέγης, που «τα βάζουν κάτω» και θέλουν πάνω από έναν μισθό για να σπουδάσουν σε άλλη πόλη, πρέπει να κρατήσουν ως κριτήριο ψήφου το σχέδιο που παρουσίασε μόλις την περασμένη βδομάδα ο υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ - με το οποίο εύκολα θα συμφωνούσαν η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ κ.ά. - για: Επιβολή ενοικίων στις Εστίες, μείωση των δικαιούχων σίτισης και μείωση της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων!
  • Και μπορεί μετά τις αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση όλοι οι φοιτητές πια να φοιτούν σε πανεπιστήμια, νιώθουν όμως ήδη ή θα νιώσουν πολύ σύντομα ότι αυτή η ταμπέλα σε τίποτα δεν έχει αναβαθμίσει τις σπουδές τους. Αντίθετα, η κύρια αγωνία τους, που είναι τι θα κάνουν αύριο ως απόφοιτοι, μεγαλώνει, αφού μεγαλώνει η κατηγοριοποίηση προγραμμάτων και πτυχίων μέσα στα ίδια τα ιδρύματα, αποσυνδέεται ακόμα περισσότερο το πτυχίο από το επάγγελμα, οι απόφοιτοι καλούνται να γίνουν όλο και πιο φτηνοί, πιο ανταγωνιστικοί.
  • Αυτήν την επόμενη μέρα δρομολογούν η περαιτέρω υποχρηματοδότηση της Παιδείας για να πιάνονται τα ματωμένα πλεονάσματα, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο, για φτηνότερο κράτος, η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου, με το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφόρας δράσης στην Εκπαίδευση και τη στενότερη σύνδεσή της με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων σε έρευνα και εργατικό δυναμικό.
* * *
Οι αγώνες εκπαιδευτικών, μαθητών, φοιτητών και γονιών το προηγούμενο διάστημα ενάντια στους νόμους όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον «νόμο Γαβρόγλου», οι διεκδικήσεις και οι κινητοποιήσεις ενάντια στην υποβάθμιση, στην εγκατάλειψη έχουν τη σφραγίδα της δράσης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Το μόνο κόμμα που παλεύει για πραγματικά σύγχρονη, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία χωρίς αστερίσκους και υστερόγραφα. Που βάζει στο επίκεντρο τις ανάγκες του λαού στη μόρφωση και όχι τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων.
Γι' αυτό και έχει σημασία να είναι ισχυρό το ΚΚΕ την επόμενη μέρα, για να είναι πιο αδύναμα η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που υπηρετούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, που βάζουν στο στόχαστρο τα δικαιώματα και τις ανάγκες της νεολαίας, των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, στη μόρφωση, στη δουλειά, στον ελεύθερο χρόνο.






Για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους

Την επομένη μέρα η αγροτιά θα έχει ξανά μπροστά της:
  • Τη συνέχιση των παλιών και λήψη νέων μέτρων στο πλαίσιο αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, με στόχο την επιτάχυνση της συγκέντρωσης της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής στα χέρια λίγων καπιταλιστών που επενδύουν στον αγροτοδιατροφικό τομέα και συνέπεια το παραπέρα ξεκλήρισμα μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Η νέα ΚΑΠ 2020 - 2027, που στηρίζουν με συνέπεια ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα της ΕΕ, προβλέπει νέες περικοπές στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις, νέους περιορισμούς στην παραγωγή κι άλλα μέτρα που θα πλήξουν ακόμα περισσότερο το αποδεκατισμένο εισόδημα των αγροτοκτηνοτρόφων.
  • Τις χαμηλές έως εξευτελιστικές τιμές παραγωγού για το σύνολο των παραγόμενων αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων - μαζί και το αίσχος των «ανοιχτών τιμών», που έχουν ως αποτέλεσμα ο παραγωγός να μην πουλά αλλά να παραδίδει στον έμπορο τη σοδειά του, χωρίς να γνωρίζει πόσο και πότε θα πληρωθεί - που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι, πατώντας πάνω στην πολιτική εξυπηρέτησης της κερδοφορίας και του ανταγωνισμού του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτήν την πολιτική στηρίζουν και υπηρετούν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
  • Το υπέρογκο και διαρκώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής, για να αυγαταίνουν τα κέρδη των μονοπωλίων που παράγουν και διακινούν τα αγροτικά μέσα και εφόδια. Αλλά και προς οικονομικό όφελος του αστικού κράτους, στα ταμεία του οποίου σωρεύονται κέρδη και ματωμένα πλεονάσματα από την υψηλή φορολογία που επιβάλλει στο αγροτικό πετρέλαιο, την ακρίβεια στο αγροτικό ρεύμα και στο αρδευτικό νερό.
  • Τη συνέχιση της αισχρής κοροϊδίας με τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές στην παραγωγή από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες, αφού ο ΕΛΓΑ, στον οποίο οι αγρότες πληρώνουν τα μαλλιοκέφαλά τους για την ασφάλιση της παραγωγής, είτε τις αρνείται παντελώς, επικαλούμενος το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του, ή προσφέρει λίγα ψίχουλα ελεημοσύνης, κι αυτά με πολύ μεγάλες καθυστερήσεις. Τα ίδια έζησαν με ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, τα ίδια και με ΣΥΡΙΖΑ.
  • Τη ληστεία του ισχνού αγροτικού εισοδήματος, μέσω της υψηλής φορολόγησης και των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και πολλών άλλων αγροτικών χαρατσιών (ΕΝΦΙΑ για σπίτια και χωράφια, υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ, άδειες λειτουργίας αρδευτικών γεωτρήσεων και σταυλικών εγκαταστάσεων, πιστοποίηση ψεκαστικών κ.λπ.). Την πολιτική αφαίμαξης του εισοδήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς - όπως και των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων - εφάρμοσε με «ζηλευτή» επιμονή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις προσπάθειές της να αποπροσανατολίσει και να παραπλανήσει τους αγρότες και το λαό. Στην ίδια πολιτική «ορκίζεται και κοινωνεί» η ΝΔ, όπως δείχνει η στάση της όταν αντιπολιτεύεται και αποδεικνύει η πρακτική της όταν κυβερνά.
  • Την ένταση της κυβερνητικής επίθεσης στο αγροτικό κίνημα που οργανώνει τους αγώνες της αγροτιάς για την επιβίωσή της, ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ και στις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων και των κομμάτων της, με ποινικοποίηση των αγροτικών αγώνων, αστυνομική βία και «αγροτοδικεία» σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε μέχρι τις τελευταίες μέρες της θητείας της τα «αγροτοδικεία» που ...θα καταργούσε - την περασμένη Τετάρτη στη Λάρισα καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές φυλάκισης τρία στελέχη του αγροτικού κινήματος - ενώ η ΝΔ ποτέ δεν έκρυψε την απέχθειά της για τους αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς και το οργανωμένο αγροτικό αγωνιστικό κίνημα, με λόγια όταν βρίσκεται στην αντιπολίτευση και με έργα - με τη χρησιμοποίηση «αστυνομικού ροπάλου» και «δικαστικής ρομφαίας» - όταν περνάει στην κυβέρνηση.

* * *
Απέναντι σ' αυτήν την πολιτική στάθηκε και στέκεται μόνο το ΚΚΕ. Το μόνο κόμμα που βρέθηκε πάντα και παντού στο πλευρό αγροτών και κτηνοτρόφων, στηρίζοντας με συνέπεια τα δίκαια αιτήματά τους. Που συμπαραστάθηκε ενεργά στους αγώνες τους για επιβίωση, έδωσε μάχη εντός και εκτός Βουλής για τα συμφέροντά τους. Εκεί θα καταθέσει το ΚΚΕ και κάθε ψήφο που θα του δώσουν αγρότες και κτηνοτρόφοι στις εκλογές στις 7 Ιούλη, φωτίζοντας με την πολιτική του πρόταση τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και της γης, με διαφορετική οργάνωση της αγροτικής παραγωγής, έξω από τα δόκανα της ΚΑΠ της ΕΕ και του καπιταλιστικού συστήματος, που θα εγγυάται στον αγρότη σταθερό και ικανοποιητικό εισόδημα, καλύτερη ζωή στην οικογένειά του, επαρκή και ασφαλή τρόφιμα στο λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου