Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


20/08/1561

Γεννιέται ο Ιταλός συνθέτης Γιάκοπο Πέρι, θεωρούμενος και πατέρας της όπερας.

20/08/1741

Ο Δανός εξερευνητής Βίτους Μπέρινγκ γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος που προσεγγίζει την Αλάσκα, δίνοντας το όνομά του στον Βερίγγειο Πορθμό (μεταξύ Αλάσκας και Σιβηρίας).

20/08/1795

Γεννιέται ο Φιλικός επαναστάτης του 1821 Νικόλαος Κασομούλης.

20/08/1915

Πεθαίνει ο Γερμανός γιατρός Πολ Έρλιχ, που το 1908 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ιατρικής.

20/08/1937

Δολοφονείται στην Ακροναυπλία ο κομμουνιστής δάσκαλος Π. Σταυρίδης. 

Δολοφονείται στην Ακροναυπλία ο κομμουνιστής δάσκαλος Π. Σταυρίδης

20/08/1940

Ξεκινά η επίθεση της 8ης εθνικοαπελευθερωτικής στρατιάς (Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας) εναντίον των κατοχικών στρατευμάτων του ιαπωνικού ιμπεριαλισμού. Η μάχη (που έμεινε γνωστή και ως «μάχη των 100 συνταγμάτων») έληξε στις 5 Δεκεμβρίου με νίκη των Κινέζων κομμουνιστών.

20/08/1944

Αρχίζουν οι επιθετικές επιχειρήσεις του σοβιετικού στρατού στη Ρουμανία, η οποία κατέληξε με την συντριβή της Γερμανικής Στρατιάς της Νότιας Ουκρανίας.

20/08/1948

Λήγει η μεγαλύτερη έως τότε εκστρατεία του κυβερνητικού στρατού κατά των δυνάμεων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στη Βόρεια Πίνδο («Σχέδιο Κορωνίς»), με 6 μεραρχίες πεζικού, 2 μοίρες ΛΟΚ και 8 λόχους πολυβόλων, πυροβολικό και αεροπορία. Στόχος τους, το χτύπημα και η εξόντωση του κύριου όγκου των δυνάμεων του ΔΣΕ που βρίσκονταν στο Γράμμο.

Οι μάχες που διήρκεσαν σχεδόν 70 μέρες έληξαν με τον περίφημο ελιγμό των δυνάμεων του Δημοκρατικού Στρατού στο Βίτσι και την αποτυχία ουσιαστικά του κυβερνητικού στρατού να επιτύχει τον σκοπό του. 

«Σχέδιο Κορωνίς»

20/08/1949

Η Ουγγαρία ανακηρύσσεται Λαϊκή Δημοκρατία.

20/08/1950

Από το Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών καταδικάζονται σε θάνατο 13 κομμουνιστές, στη δίκη της «Αυτοάμυνας Προαστίων», με τον ΑΝ 509/1947, Ανάμεσά τους οι Σπύρος Αντύπας, Γ. Μαρτίνος, Καβαλιεράτος και Παντελής Κιουρτσής.

20/08/1965

Σχηματίζεται η κυβέρνηση του Ηλία Τσιριμώκου, η οποία καταψηφίζεται μετά από 8 μέρες. Ήταν μια από τις πολλές εντολές σχηματισμού κυβέρνησης που έδωσε ο Βασιλιάς και δεν μακροημέρευσαν, στη προσπάθειά του να συγκροτήσει κυβέρνηση με την ΕΡΕ και τους λεγόμενους «αποστάτες» της Ένωσης Κέντρου.

20/08/1968

Στις 20 προς 21 Αυγούστου δυνάμεις του Συμφώνου της Βαρσοβίας, μαζί με δυνάμεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχοσλοβακίας, καταστέλλουν την αντεπανάσταση στην Τσεχοσλοβακία, που βρισκόταν σε εξέλιξη πριν πολλούς μήνες και ήταν το αποτέλεσμα της οπορτουνιστικής διάβρωσης του ΚΚ, καθώς και της δράσης ξένων μυστικών υπηρεσιών.

6 σχόλια:

  1. 20/08/1968

    Στις 20 προς 21 Αυγούστου δυνάμεις του Συμφώνου της Βαρσοβίας, μαζί με δυνάμεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχοσλοβακίας, καταστέλλουν την αντεπανάσταση στην Τσεχοσλοβακία, που βρισκόταν σε εξέλιξη πριν πολλούς μήνες και ήταν το αποτέλεσμα της οπορτουνιστικής διάβρωσης του ΚΚ, καθώς και της δράσης ξένων μυστικών υπηρεσιών. https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9969797 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://www.imerodromos.gr/kyvernisi-anastenaris/ Τα ίδια γίνονται σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες με αριστερές και δεξιές.. κυβερνήσεις. Φωτιές έχουν και σε Ισπανία Πορτογαλία με τεράστιες καταστροφές όπως και πανδημία με εκατόμβες θυμάτων. Επίσης η 100 δολοφονημένοι άνθρωποι στο Μάτι απο την αριστερή κυβέρνηση το 2018. Ανθρακες ο θησαυρός.... του Ημερόδρομου. Αυτή η σούπα σάπισε και βρωμάει... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  3. ΚΚ Βενεζουέλας: «Συμφωνία μεταξύ ελίτ» οι συνομιλίες Μαδούρο-αντιπολίτευσης στο Μεξικό
    Από atexnos2019 atexnos2019 στο Αυγ 19, 2021 Διεθνή, Προτεινόμενο

    «Συμφωνία των ελίτ». Έτσι χαρακτηρίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας (PCV) το «μνημόνιο κατανόησης» στο οποίο κατέληξαν η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο και η ακροδεξιά, στηριζόμενη από τις ΗΠΑ, αντιπολίτευση της χώρας.

    Οι δύο πλευρές συναντήθηκαν στις 13/8 στην Πόλη του Μεξικού, όπου έγινε η έναρξη της διαδικασίας διαλόγου που έχει ως διαμεσολαβητή την κυβέρνηση της Νορβηγίας, με τη συνοδεία της Ρωσίας και της Ολλανδίας.

    Μέχρι τώρα έχει συμφωνηθεί μια ατζέντα διαλόγου με 7 σημεία (μεταξύ άλλων για πολιτικά δικαιώματα και εκλογικές εγγυήσεις για όλους, χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής των προβλεπόμενων εκλογών, άρση των κυρώσεων κατά της χώρας, σεβασμός στο Σύνταγμα, απόρριψη της βίας ως μέσου διαμαρτυρίας κ.ά.).

    Το «μνημόνιο κατανόησης» έχει εγκριθεί από τη Βουλή και έχει εγγραφεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ενώ η επόμενη συνάντηση των δύο πλευρών έχει προγραμματιστεί για τις 3 Σεπτέμβρη. Ο διάλογος με την αντιπολίτευση παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως βήμα για «εθνική συνεννόηση». ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε ανακοίνωση του, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας καταγγέλει τις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών στο Μεξικό, κάνοντας λόγο για «φάρσα διαλόγου» που δεν έχει σχέση με τα πραγματικά προβλήματα της βενεζουελάνικης εργατικής τάξης και του λαού.

    «Οι πολιτικοί εκπρόσωποι των δύο πιο σημαντικών πλευρών της εθνικής αστικής τάξης ήρθαν σε συμφωνία στο Μεξικό. Η συμφωνία αυτή πρόκειται να θέσει τις βάσεις για την συνέχεια των πολιτικών διαπραγματεύσεων και οι οποίες έχουν οδηγήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες που οφελούν τους εχθρούς του βενεζουελάνικου λαού», αναφέρει το ΚΚ Βενεζουέλας.

    Η ανακοίνωση στρέφεται ενάντια στις δύο πλευρές, χαρακτηρίζοντας «προδοτική» την ηγεσία του κυβερνώνοντας σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (PSUV) και της δεξιάς των αχυρανθρώπων των ΗΠΑ Χουάν Γκουαϊδό και Ενρίκε Καπρίλες.

    Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας σημειώνει ότι ο διάλογος αφορά τα συμφέροντα μερίδων της αστικής τάξης και όχι του λαού και τονίζει ότι «στόχο έχει την παροχή εγγυήσεων στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Τόσο η κυβέρνηση όσο και η δεξιά αντιπολίτευση συμφωνούν για την τρέχουσα νεοφιλελεύθερη οικονομική προσαρμογή που επιβάλλουν η πολιτική απελευθέρωσης των τιμών, η εκ των πραγμάτων δολαριοποίηση της οικονομίας, η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, η επιστροφή των δημόσιων επιχειρήσεων και των γεωργικών εκτάσεων στο κεφάλαιο». ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και καταλήγει: «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, εμείς οι εργαζόμενοι πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να πολεμήσουμε την επίθεση που θα επιβάλει το αστικό σύμφωνο του Μεξικού κατά των δικαιωμάτων μας και της κυριαρχίας της χώρας. Η εργατική τάξη, η αγροτιά και οι λαϊκές δυνάμεις πρέπει να οικοδομήσουν τη λαϊκή και επαναστατική εναλλακτική απέναντι στο νέο σύμφωνο των ελίτ».

    «Ριζοσπάστης», idcommunism.com

    https://atexnos.gr/%ce%ba%ce%ba-%ce%b2%ce%b5%ce%bd%ce%b5%ce%b6%ce%bf%cf%85%ce%ad%ce%bb%ce%b1%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%bc%cf%86%cf%89%ce%bd%ce%af%ce%b1-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%be%cf%8d-%ce%b5%ce%bb%ce%af%cf%84/?fbclid=IwAR0uEV255XI4plaq8r24RCQ_fNhZ02umJKE53Mn1leitQUwrlgIRNg5KujA........ Και είχαν το θράσος οι Αθλιοι αυτοί ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ να κατηγορήσουν το Κ.Κ για ...πρακτορες... των ΗΠΑ. ΑΛΗΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν συνοδεύτηκε με την ταχύτατη κατάρρευση της δοτής κυβέρνησης, που είχε προκύψει μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ, το 2001, που έγινε με το πρόσχημα της “καταπολέμησης της τρομοκρατίας”. Είναι η πρώτη και μοναδική ως σήμερα περίπτωση που ενεργοποιήθηκε το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, που προβλέπει τη στρατιωτική συνδρομή στη χώρα που δέχτηκε ξένη επίθεση. Τέτοια είχε χαρακτηριστεί η επίθεση στους δίδυμους πύργους.

    Βέβαια, ήταν εξόφθαλμα φανερό πως άλλοι ήταν οι σκοποί των ΗΠΑ, που επικαλούνταν τον «πόλεμο με την τρομοκρατία», όπως νωρίτερα είχαν αξιοποιήσει άλλα προσχήματα. Οι ελληνικές κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ο.κ.), όπως και οι άλλες κυβερνήσεις των χωρών του ΝΑΤΟ, όλα αυτά τα χρόνια στήριξαν τα προσχήματα, απέστειλαν ένοπλα σώματα στο Αφγανιστάν. Μόνο το ΚΚΕ είχε ταχθεί αντίθετο, αποκαλύπτοντας τα ιμπεριαλιστικά προσχήματα.

    Σήμερα, που το «απολωλός τέκνο» των ΗΠΑ – το σκοταδιστικό, αναχρονιστικό ένοπλο κίνημα Ταλιμπάν, που οι ίδιοι οι Αμερικάνοι είχαν συγκροτήσει με τους Πακιστανούς «συμμάχους» τους, αναλαμβάνει την διακυβέρνηση του Αφγανιστάν προκύπτει το ερώτημα αν οι ΗΠΑ ωφελήθηκαν κάτι αυτά τα 20 χρόνια, ξοδεύοντας 1 τρισεκατομμύριο δολάρια και έχοντας την ευθύνη για την απώλεια της ζωής αρκετών χιλιάδων αμερικανών, νατοϊκών και δεκάδων χιλιάδων ντόπιων στρατιωτικών και αμάχων.

    Κατά γενική ομολογία η μεγαλύτερη «αξία» του Αφγανιστάν δε βρίσκεται ούτε στην παραγωγή ναρκωτικών, στην οποία καταλαμβάνει την 1η παγκόσμια θέση, χάρη στη ΝΑΤΟϊκή κατοχή, ούτε στις πρώτες ύλες που διαθέτει, αλλά στη δεδομένη στρατηγική γεωγραφική θέση του, ανάμεσα στην Κεντρική Ασία και στους Περσικό και Ινδικό Ωκεανούς, ή όπως έχει χαρακτηριστεί στο “μαλακό υπογάστριο” της Ρωσίας και της Κίνας. Αυτόν τον έλεγχο είχαν για 20 χρόνια οι ΗΠΑ, εμποδίζοντας την κατασκευή μια σειράς αγωγών ενέργειας, δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων π.χ. από την Κίνα προς το Ιράν.

    Από την άλλη, το «ξεπουπούλιασμα» του αμερικάνικου «αετού» στο Αφγανιστάν, όπως παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή από τις εικόνες των τηλεοπτικών συνεργείων, με την παράδοση των αμερικάνικων όπλων και της πολεμικής τεχνολογίας τους στα χέρια των Ταλιμπάν, είναι μια επιφανειακή προσέγγιση. Οι ΗΠΑ σχεδιασμένα (!) παραδίνουν τον εξοπλισμό τους, προσδοκώντας πως τα υπαρκτά και διαφορετικά συμφέροντα ντόπιων φυλάρχων - καπιταλιστών και ξένων δυνάμεων (Κίνα, Ρωσία, Πακιστάν, Ινδία, Τουρκία, Ιράν, Κατάρ κοκ.) θα δράσουν ως νέα «εύφλεκτη ύλη», που θα δημιουργήσει γενικότερο κλίμα «αποσταθεροποίησης», εμποδίζοντας την προώθηση συμφερόντων που είναι ανταγωνιστικά με αυτά των ΗΠΑ. Επιπλέον, η μετακίνηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, συνδέεται με τη μετατόπιση της αμερικανικής προσοχής σε άλλα “μέτωπα”, όπως αυτό της περιοχής του Ειρηνικού, με την Κίνα, που απειλεί την «πρωτοκαθεδρία» τους στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

    Αν ένα ζήτημα έχει διδακτική αξία για το λαό μας από την εικόνα που έρχεται από το Αφγανιστάν είναι αυτό της απελπισίας στην οποία βρέθηκαν οι πολιτικοί «σύμμαχοι» των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό, όταν τα ελληνικά κόμματα του ευρωατλαντισμού μας μιλήσουν την επόμενη φορά για τους «διαβολικά καλούς» και «ισχυρούς συμμάχους» μας, που τάχατε υπερασπίζονται τα «εθνικά συμφέροντά μας», ας φέρουμε στο μυαλό μας την εικόνα του αεροδρομίου στην Καμπούλ. Είναι πέρα για πέρα διδακτική!

    Οι «σύμμαχοι» ιμπεριαλιστές δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την ειρήνη, την ασφάλεια, την ευημερία του λαού! Αυτά μπορούν να διασφαλιστούν με τη λαϊκή πάλη σε ρήξη με τα συμφέροντα των αστικών τάξεων, των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών και το σύστημα που δημιουργεί Ταλιμπάν και κάθε είδους αντιδραστικές πολιτικές δυνάμεις.

    Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ & υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΚΚΕ

    *Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα». https://www.902.gr/eidisi/arthra/268795/o-shediasmos-ton-ipa-kai-didagma-toy-afganistan ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου