Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

Ξανά στο προσκήνιο οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί


Στην τροχιά νέου κύκλου έντασης και ρευστών εξελίξεων εισέρχονται για μία ακόμη φορά χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, που εδώ και χρόνια έχουν μετατραπεί σε πεδίο ανταγωνισμού ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για το ξαναμοίρασμα στρατηγικών οδών και αγωγών Ενέργειας.
Δεν είναι τυχαίο πως η νέα φάση όξυνσης των αντιθέσεων ξεδιπλώνεται στην περιοχή κατά την 20ή μαύρη επέτειο ανάπτυξης των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο, μετά τον τερματισμό των καταστροφικών ΝΑΤΟικών επιθέσεων στην πρώην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας που ρήμαξαν την περιοχή από τις 24 Μάρτη έως τις 10 Ιούνη 1999. Με αυτήν την αφορμή επανεμφανίστηκαν στον τόπο του εγκλήματος, αυτήν τη βδομάδα, στην Πρίστινα ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, η Αμερικανίδα τότε υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, και ο τότε διοικητής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγός Γουέσλεϊ Κλαρκ. Οι φονιάδες των λαών της περιοχής εμφανίστηκαν ως «απελευθερωτές» με τη στήριξη των εκεί μαριονετών τους αστών πολιτικών και πρώην αυτονομιστών του περιβόητου ΟΥΤΣΕΚΑ.

Οι τότε επεμβάσεις και η σημερινή παρουσία και δράση των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στον ανταγωνισμό με δυνάμεις όπως η Ρωσία, η Κίνα κ.ά., που διεκδικούν το δικό τους μερτικό σε αυτήν τη στρατηγική περιοχή, εξηγούν την κατά καιρούς κλιμάκωση της έντασης και τη μεγέθυνση κινδύνων για την ασφάλεια των λαών της ευρύτερης περιοχής.

Τριγμοί στα Τίρανα

Στην Αλβανία, η άγρια ενδοαστική κόντρα συνεχίζει να οξύνεται ανάμεσα στον Πρόεδρο, Ιλίρ Μέτα, και τον πρωθυπουργό, Εντι Ράμα, μετά την απόφαση του πρώτου να αναβάλει, με Διάταγμα, στις 10 Ιούνη, τις προγραμματισμένες για τις 30 Ιούνη δημοτικές εκλογές εκτιμώντας ότι η διεξαγωγή τους είναι αδύνατη λόγω της αποχής σχεδόν όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού, Εντι Ράμα, ο οποίος κατηγόρησε τον Πρόεδρο για «πολιτικό τυχοδιωκτισμό που δεν μπορεί να επιβληθεί σε όλη τη χώρα». Στη συνέχεια, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, έγινε συζήτηση και κατατέθηκε πρόταση μομφής κατά του Προέδρου, που ψηφίστηκε από την 140μελή Βουλή με 100 ψήφους υπέρ και μόλις επτά κατά. Παρά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η τύχη του Προέδρου Μέτα αναμένεται να κριθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο, που σύμφωνα με το αλβανικό Σύνταγμα είναι το μόνο αρμόδιο για να κρίνει τέτοιες υποθέσεις...

Η κατάσταση αναμένεται να ενταθεί περισσότερο το επόμενο διάστημα. Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, που κινητοποιούνται εδώ και μήνες κατηγορώντας τον Ράμα για διαφθορά και στενές σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα, φαίνονται αποφασισμένες να συνεχίσουν την πίεση μέχρι τουλάχιστον να ικανοποιηθεί το αίτημά τους για παραίτηση του πρωθυπουργού και συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης μέχρι τη διεξαγωγή νέων εκλογών. Ο Λουλζίμ Μπασά,ηγέτης του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε συνέντευξη Τύπου κατηγόρησε την κυβέρνηση Ράμα ότι έχει φέρει την Αλβανία «στα πρόθυρα πραξικοπήματος». Μερικές ώρες μετά, η Εισαγγελία των Τιράνων απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος του Μπασά για «παράνομη χρηματοδότηση» της προβολής του προφίλ του κόμματος στις ΗΠΑ ώστε να εξασφαλίσει καλύτερη αντιμετώπιση από την κυβέρνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ...

Γεγονός πάντως είναι ότι οι παραπάνω κόντρες, «συμπτωματικά», συντονίζονται με τις κόντρες ΗΠΑ και ΕΕ για το πώς ακριβώς θα γίνει η «μοιρασιά» στα Δυτικά Βαλκάνια και πώς θα προωθήσει η κάθε πλευρά πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντα των δικών της μονοπωλίων.
Οσο η Αλβανία κλυδωνίζεται από τις ενδοαστικές κόντρες, φαίνεται πως αναβάλλεται η πιθανότητα να εξασφαλίσει το εισιτήριο από την ΕΕ για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μετά και από το «όχι» που είπε μεσοβδόμαδα το ολλανδικό Κοινοβούλιο, τουλάχιστον αυτήν την περίοδο.

Παζάρια και στη Βόρεια Μακεδονία

Η εσπευσμένη επίσκεψη του Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, την περασμένη Πέμπτη, στο Βερολίνο και η συνάντησή του με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, αν μη τι άλλο, αποκάλυψαν την αγωνία της αστικής τάξης της χώρας να πάρει το «εισιτήριο» για την έναρξη της μακράς διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, σε βάρος βεβαίως των λαϊκών στρωμάτων που στενάζουν κάτω από το ζυγό της φτώχειας και της εκμετάλλευσης ντόπιων και ξένων καπιταλιστών.

Σε ανακοίνωση της κυβέρνησης Ζάεφ, που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση με την Μέρκελ, επιχειρείται η παρουσίαση μιας σχετικά «ρόδινης» κατάστασης, καθώς διατυπώνεται ότι η καγκελάριος «υποσχέθηκε» πως η Γερμανία «θα εγκρίνει» την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία «τον Σεπτέμβρη». Επιπλέον, εκφράζεται «ικανοποίηση» επειδή «το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει θετική στάση σε σχέση με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ» και για το ότι «όλα τα διαδικαστικά βήματα και οι δημοκρατικές διαδικασίες τηρήθηκαν ώστε να καταλήξει η γερμανική Βουλή σε θετική απόφαση τον Σεπτέμβρη». 

Ωστόσο, στην ανακοίνωση που εξέδωσε η γερμανική καγκελαρία δεν υπάρχει τέτοια αναφορά, πέραν του ότι οι δύο «συζήτησαν ξένα και ευρωπαϊκά πολιτικά θέματα». Επισημαίνεται επίσης η επιθυμία του Βερολίνου να συνεχίσει η Β. Μακεδονία «στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων», ενώ διαπιστώνεται πως η χώρα «εξακολουθεί να είναι προσανατολισμένη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ», έχοντας κάνει «μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην ασφάλεια, στο κράτος δικαίου, στη δημοκρατία». Η δε συμφωνία των Πρεσπών, όπου πρωτοστάτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως «σημαιοφόρος» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή, χαρακτηρίζεται «σημαντικός πυλώνας». Σε κάθε περίπτωση, ο Ζάεφ αναμένεται να ανακοινώσει, μετά τη συνεδρίαση των ανώτερων οργάνων του κυβερνώντος κόμματος SDSM, αυτήν την Κυριακή, εάν θα προβεί σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του ή θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές «με τον κίνδυνο» να ενισχυθούν ή να έρθουν στην εξουσία, όπως λέει, «ριζοσπαστικές, εθνικιστικές δυνάμεις».

Οι εξελίξεις αυτές πρέπει να προκαλούν προβληματισμό. Οι λαοί της περιοχής οφείλουν να αυξήσουν την αγωνιστική επαγρύπνηση και την ετοιμότητά τους να αποτρέψουν το νέο αιματοκύλισμά τους για τα συμφέροντα των αστικών τάξεων και των ιμπεριαλιστών συμμάχων τους.

Δ. ΟΡΦ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου