Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει λόγο για ΑΟΖ που «αξιώνει η Κύπρος»


Για «περιοχή την οποία αξιώνει η Κυπριακή Δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη» κάνει λόγο το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σε σημερινή απάντησή του, σχετικά με τις ενέργειες και τις δηλώσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, επιβεβαιώνοντας και με αυτόν τον τρόπο την επικινδυνότητα της πολιτικής αναγωγής των ΗΠΑ και της ΕΕ σε υπερασπιστές των κυριαρχικών δικαιωμάτων που προωθούν η Αθήνα και η Λευκωσία.

Απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου «Hellas Journal», εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις πρόσφατες δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπενθυμίζοντας την προγενέστερη ανακοίνωση με την οποία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Άγκυρα να ακυρώσει την απόφασή της για την πραγματοποίηση των παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
«Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος στη δήλωση που έκανε στις 6 Μαΐου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας που αφορούν την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων, σε μια περιοχή την οποία αξιώνει η Κυπριακή Δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα προκλητικό και δημιουργεί τον κίνδυνο για την αύξηση της έντασης στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Με αυτήν τη διατύπωση, η Ουάσιγκτον φέρεται να μην αναγνωρίζει την ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, κάτι που αποτελεί πάγια θέση της Άγκυρας. 

Η ΑΟΖ της Κύπρου, όπως έχει χωριστεί σε «οικόπεδα» 
στα οποία δραστηριοποιούνται πετρελαϊκοί κολοσσοί

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ - ΜΠΕ)
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου