Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 1 Ιουνίου 2019

«Η Αλεξανδρούπολη βασική πύλη εισόδου των ΗΠΑ στα Βαλκάνια»

Αμερικανικά ελικόπτερα στην Αλεξανδρούπολη
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ
 
Την επιβεβαίωση ότι η Αλεξανδρούπολη «αποτελεί βασική πύλη εισόδου στις χώρες των Βαλκανίων και της Νότιας Ευρώπης» για αμερικανικά στρατεύματα που μεταβαίνουν εκεί για ασκήσεις, έκανε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Ερικ Πάχον, επιχειρώντας να απαντήσει σε ρωσικές, αλλά και τουρκικές αιτιάσεις ότι οι ΗΠΑ διευρύνουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην Ελλάδα.

Θυμίζουμε ότι την προηγούμενη βδομάδα έπιασε λιμάνι στην ακριτική πόλη αμερικανικό οχηματαγωγό και παρουσία του Αμερικανού προξένου στη Θεσσαλονίκη, Γκ. Φλέγκερ, ξεκίνησε να ξεφορτώνει εκατοντάδες οχήματα και προσωπικό που θα πάρουν μέρος στην άσκηση «Saber Guardian 2019», η οποία γίνεται στο διάστημα 3 - 24/6 σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, αλλά και στην άσκηση «Decisive Strike 2019», επίσης τον Ιούνη, στη Βόρεια Μακεδονία.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο Πάχον επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα αξιοποιείται ευρέως - επί ΣΥΡΙΖΑ, και με τις πλάτες της ΝΔ - ως κόμβος διεκπεραίωσης, και φέτος, όπως και προηγουμένως, για ασκήσεις που θα διεξαχθούν στην ευρύτερη περιοχή, ενισχύοντας τη στρατιωτική παρουσία του ευρωατλαντικού άξονα σε περιοχές που θέλει να κρατήσει μακριά από τη ρωσική επιρροή.

«Η ρωσική προπαγάνδα ότι οι ΗΠΑ κάνουν συσσώρευση στην Ελλάδα είναι λανθασμένη και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να δημιουργήσει διχασμό μεταξύ Τουρκίας, ΗΠΑ και Ελλάδας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Πάχον, σκιαγραφώντας τις ευρύτερες ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις, όπως κλιμακώνονται στην εν λόγω ζώνη.

Την ίδια ώρα, από άλλη μια εκπαίδευση περνούσαν οι Αμερικανοί στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), στο πλαίσιο που από κοινού παρέχουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, προς παραπέρα σύσφιξη των διμερών σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΣ, από 13 έως 24/5, το Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας των ΗΠΑ στην Αθήνα (Office of Defense Cooperation, ODC) πραγματοποίησε «σεμινάριο» επί των διαδικασιών «Foreign Military Sales» (FMS, «Πρόγραμμα Πωλήσεων Στρατιωτικού Υλικού» από τις ΗΠΑ προς αλλοδαπές χώρες). Το σεμινάριο παρακολούθησαν 38 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου