Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

Στης ΣΕΚΑΠ «την ποδιά σφάζονται παλικάρια» και σβήνονται πρόστιμα


«Εμείς οι Πόντιοι σε τέτοιες περιπτώσεις λέμε, δεν θα πω πολλά λόγια αλλά τα λίγα δεν είναι αρκετά. Εάν είστε κατά των επενδύσεων, τότε να στραφείτε στον Καρλ Μαρξ και όχι σε μας. (…) Με καλέσατε να μιλήσω για το επενδυτικό κλίμα και ως επενδυτής μίλησα για τα προβλήματα που υπάρχουν στη χώρα και που πρέπει να επιλυθούν αμέσως. Πρέπει να παρακαλάτε τους επενδυτές να έρθουν»! Τάδε έφη Ιβάν Σαββίδης.
Το απόσπασμα είναι από την τοποθέτηση του ομογενή επιχειρηματία στην Επιτροπή Ελληνισμού της Διασπορά, στις 12 Απριλίου 2016 και έγινε εντός του ελληνικού κοινοβουλίου με ακροατήριο υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτές.

Περίπου τρία χρόνια μετά η ρήση Σαββίδη «πρέπει να παρακαλάτε τους επενδυτές» φαίνεται ότι έχει αποτυπωθεί πλήρως στο «DNA» της κυβέρνησης Τσίπρα. Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019. Τελευταία μέρα πριν η Βουλή κλείσει ενόψει των εκλογών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φέρνει την τελευταία κοινοβουλευτική …«ρύθμιση». Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αργά το απόγευμα καταθέτει μια «φωτογραφική» τροπολογία (δείτε την τροπολογία ΕΔΩ) που αφορούσε το μεγάλο πρόστιμο που είχε επιβληθεί στη ΣΕΚΑΠ… Μια τροπολογία που έρχεται να επιβάλει με σκανδαλώδη τρόπο την παραγραφή προστίμων που αφορούσαν την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, την οποία αγόρασε το 2013 ο Ιβάν Σαββίδης και στη συνέχεια πούλησε με μονοπωλιακό όμιλο της Ιαπωνίας. 

Τα πρόστιμα αφορούσαν βεβαιωμένες παραβάσεις του 2008. Εκείνη την περίοδο η ΣΕΚΑΠ είναι συνεταιριστική. Το πρόστιμο με τις προσαυξήσεις  αφορούσε σε ένα πλοίο που προσάραξε στην Εύβοια γεμάτο τσιγάρα. Το φορτίο του πουλήθηκε σε μια υπεράκτια εταιρεία ζημιώνοντας με πολλά εκατομμύρια το δημόσιο. Ωστόσο ο τελικός καταλογισμός έγινε μερικά χρόνια αργότερα και αφού η επιχείρηση είχε ήδη πωληθεί στον Ιβάν Σαββίδη. Μάλιστα πριν αγοράσει την ΣΕΚΑΠ ο Σαββίδης – σύμφωνα με δημοσιεύματα και ρεπορτάζ της εποχής –  η κυβέρνηση Σαμαρά είχε υποσχεθεί να του σβήσει τα πρόστιμα. Όμως δεν πρόλαβε γιατί στην εξουσία ήρθε η …«πρώτη φορά Αριστερά». Η πλευρά Σαββίδη στην συνέχεια υποστήριζε ότι δεν γνώριζε για το πρόστιμο και αμφισβητούσε την υποχρέωση να το πληρώσει…

Η κυβέρνηση Τσίπρα όμως έδειξε συνέπεια. Σε αυτά τα πέντε χρόνια στην εξουσία έκανε τα πάντα για να μην επιβληθεί το πρόστιμο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κλείνοντας το νομοθετικό έργο της – που ισχυρίζεται ότι είναι υπέρ των πολλών – έκανε ένα δώρο στους λίγους εξυπηρετώντας τα συμφέροντα συγκεκριμένων ολιγαρχών. Ο Τσακαλώτος  – που λίγη ώρα νωρίτερα παραδίδοντας μαθήματα …αριστεροφροσύνης ισχυριζόταν ότι «αν κερδίσει η ΝΔ, θα είναι άλλο ένα τεράστιο λάθος του ΚΚΕ» – χάριζε εκατομμύρια στους κεφαλαιοκράτες τα οποία στερούσε από τα κρατικά ταμεία. 

Όταν τα «άπλυτα βγαίνουν στη φόρα»

Η κυβέρνηση Τσίπρα με την συγκεκριμένη τροπολογία ήρθε να ολοκληρώσει το έργο που είχε αφήσει στη «μέση» το 2017. Παρασκευή 28 Απριλίου 2017. Στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με μια (ν)τροπολογία της «νύχτας» η κυβέρνηση Τσίπρα επιχειρούσε να σβήσει πρόστιμα της ΣΕΚΑΠ ύψους 38 εκατομμυρίων ευρώ(!) που πλέον είχε περάσει στα χέρια του Σαββίδη. 

Όμως, οι κυβερνώντες τότε είχαν κάνει πάνω στην πρεμούρα της ένα …λάθος. Η διατύπωσή της τροπολογία ήταν τέτοια που δεν περιλάμβανε αναδρομική ισχύ, ενώ την ίδια στιγμή, επειδή αφορά την αστική ευθύνη, δεν καλύπτεται από τη γενική ρύθμιση του Ποινικού Δικαίου που προβλέπει ότι επικρατεί μεταγενέστερος νόμος, εφόσον είναι ευνοϊκότερος. Ο Κ. Μητσοτάκης για αντιπολιτευτικούς σκοπούς και σε μια περίοδο που διαπίστωνε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε αρχίσει να …προσεγγίζει τον επιχειρηματία αντιδρά έντονα στη Βουλή. Αναγκάζει τον Τσίπρα να ψελλίσει την επωνυμία ΣΕΚΑΠ ομολογώντας ότι κάνει «εξυπηρέτηση» στον επιχειρηματία.

Όμως στην συνεδρίαση παρίσταται και ο Π. Καμμένος.«Συγκυβερνήτης» τότε του Τσίπρα. Ο Καμμένος προερχόμενος από το γαλάζιο στρατόπεδο ξέρει πρόσωπα και πράγματα και τα κάνει ευρέως γνωστά: «Εκπλήσσομαι από τη θέση της ΝΔ. Είναι μικρός ο κόσμος. Θα του έλεγα (σ.σ του Μητσοτάκη) να ρωτήσει τους βουλευτές ΝΔ που εκλιπαρούσαν τον Ιβάν Σαββίδη το 2013 να πάρει τη ΣΕΚΑΠ. Ρωτήστε τον κ. Κεδίκογλου που εκλιπαρούσε να πάρει ο Σαββίδης τη ΣΕΚΑΠ. 

Γιατί δεν ρωτάτε βουλευτές της ΝΔ από τη Μακεδονία που εκλιπαρούσαν τον Σαββίδη. Τότε η ΝΔ είχε υποσχεθεί όχι μόνο διαγραφή παλιών προστίμων αλλά και ότι τα μηχανήματα που είχαν μπλοκάρει στα τελωνεία θα απελευθερώνονταν χωρίς πρόστιμα. Εσείς φιλάγατε τις κατουρημένες ποδιές του Σαββίδη»…

Τα «άπλυτα όλων βγήκαν στη φορά». Η αντιπαράθεση που ξεκίνησε για λόγους επικοινωνιακούς έβγαλε και κάποιες «ειδήσεις». Όμως στην αστική δημοκρατία δεν υπάρχουν …αδιέξοδα. 

Ακολούθησε η κοινοβουλευτική διαδικασία και η πλειοψηφία «μίλησε»… 
Η τροπολογία ψηφίστηκε και έγινε μέρος του νόμου 4469/2017.Συγκεκριμένα ανέφερε: «Σε περίπτωση πώλησης κατόπιν διαγωνισμού του συνόλου ή μέρους των μετοχών ή του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων ή τμημάτων αυτών ή κλάδων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου και πιστωτικών ιδρυμάτων στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων συμμετέχει με οποιοδήποτε ποσοστό το Δημόσιο, καθώς και ανωνύμων εταιρειών που είναι συνδεδεμένες με τα ως άνω νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και πιστωτικά ιδρύματα, η οποία πώληση διενεργείται στο πλαίσιο αποκρατικοποίησης, εξυγίανσης ή ειδικής εκκαθάρισης αυτών, για την καταβολή προστίμων, πολλαπλών τελών, δασμών και λοιπών επιβαρύνσεων, που επιβάλλονται και καταλογίζονται σε βάρος των κυρίως υπαιτίων της παράβασης, δεν κηρύσσονται αλληλέγγυα συνυπεύθυνα αστικά τα ως άνω νομικά πρόσωπα υπό την προϋπόθεση ότι έως την ημερομηνία μεταβίβασης των μετοχών ή περιουσιακών στοιχείων δεν είχαν κοινοποιηθεί καταλογιστικές πράξεις και η συγκεκριμένη εκκρεμότητα δεν είχε γνωστοποιηθεί στους ενδιαφερόμενους επενδυτές κατά το κρίσιμο στάδιο της διενέργειας του σχετικού διαγωνισμού για τη μεταβίβαση αυτών των περιουσιακών στοιχείων».

Το λάθος της αναδρομικότητας που …διορθώθηκε

Η δουλειά όμως τότε έμεινε στη μέση και επειδή την συγκεκριμένη περίοδο όπως προείπαμε είχε ξεσπάσει σάλος εντός και εκτός Βουλή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν επιχείρησε να τη …«διορθώσει». Η ρύθμιση όμως είχε γίνει νόμος. Απλά πλέον οι κυβερνώντες περίμεναν την κατάλληλη στιγμή για να την ξανασερβίρουν «καλογραμμένη». Και επέλεξαν την τελευταία μέρα πριν το κλείσιμο της Βουλής! Προφανώς για να θυμούνται οι ολιγάρχες ότι πραγματικά δούλεψαν για αυτούς όλα τα προηγούμενα χρόνια. Για να κλείσουν το έργο τους όπως το ξεκίνησαν. Δεμένοι στο άρμα της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και των αφεντικών, την ίδια ώρα που πουλούσαν «φούμαρα» στο πόπολο περί …«κοινωνικής δικαιοσύνης». 

Έτσι ο Τσακαλώτος «παρέα» με την αναπληρώτρια υπουργό του, κ.Παπανάτσιου κατέθεσαν το νέο «βελτιωμένο κείμενο» βάσει του οποίου δίνεται η αναδρομική ισχύ εφόσον η διαγραφή προστίμων αφορά πλέον και υποθέσεις για τις οποίες υπάρχουν καταλογισμοί ή βρίσκονται ενώπιον των δικαστηρίων!!! Με την κίνηση αυτή ξεπερνούν και «εμπόδιο» της απόφασης του διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής, όπου το Δεκέμβριο του 2017 έκρινε ότι η ΣΕΚΑΠ πρέπει να πληρώσει το πρόστιμο των 38 εκατ. ευρώ!

Παράλληλα η τροπολογία της κυβέρνησης προβλέπει ακόμα ότι αν επιβληθούν πρόστιμα για τις παλιές παραβάσεις μετά τη μεταβίβαση των μετοχών και αφορούν στην αστική συνυπευθυνότητα διαγράφονται. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίστηκαν και οι Ιάπωνες, αφού την άνοιξη του 2018 πούλησε την εταιρεία Donskoy Tabak στην εταιρεία Japan Tobacco έναντι 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων και μαζί μεταβιβάστηκε και η ΣΕΚΑΠ. Μετά την μεταβίβαση της ΣΕΚΑΠ στους Ιάπωνες το πρόστιμο πέρασε σε αυτούς, αλλά προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ υποταγμένος στη λογική Σαββίδη «πρέπει να παρακαλάτε τους επενδυτές» φρόντισε να κάνει το δικό του «δώρο». 

Με τη νέα προσθήκη λοιπόν στην προηγούμενη ρύθμιση, όλα πήραν το δρόμο τους και το πρόστιμο θα διαγραφεί οριστικά αφού προβλέπει:
«Στις περιπτώσεις των δύο προηγούμενων εδαφίων, καταλογιστικές πράξεις που εκδόθηκαν μετά την ημερομηνία μεταβίβασης των μετοχών ή περιουσιακών στοιχείων και αφορούν προγενέστερες της μεταβίβασης περιόδους, δεν εκτελούνται και ανακαλούνται υποχρεωτικά κατά το μέρος που αφορούν το νομικό πρόσωπο ως αστικώς συνυπεύθυνο, του οποίου οι οφειλές από πρόστιμα, πολλαπλά τέλη, δασμούς και λοιπές επιβαρύνσεις, που προέρχονται αποκλειστικά από ανωτέρω καταλογιστικές πράξεις, διαγράφονται. Για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου υποβάλλεται αίτηση στην αρχή που εξέδωσε τις καταλογιστικές πράξεις (…) Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου καταλαμβάνει και δικαστικά εκκρεμείς υποθέσεις».

Όταν οι χαριστικές ρυθμίσεις και τα «δώρα» έχουν ονοματεπώνυμο 

Η κυβέρνηση Τσίπρα έκανε ένα δώρο 38 εκατομμυρίων στη ΣΕΚΑΠ. Προάσπισε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και απέδειξε για πολλοστή φορά ότι είναι άξιος συνεχιστής όλων των προηγούμενων «γαλαζοπράσινων» κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων που ευνόησαν σε βάρος του λαού και των δημόσιων ταμείων το μεγάλο κεφάλαιο. 

Εξάλλου τον επιχειρηματία Σαββίδη φρόντισαν οι κυβερνήσεις αυτού του τόπου από την έλευση στην Ελλάδα και μετά να τον «στηρίξουν» ποικιλοτρόπως. Συγκεκριμένα:

 Το 2013 με παρέμβαση των Βενιζέλου, Στουρνάρα αλλά και βουλευτών της Βόρειας Ελλάδας σχεδόν χαρίζεται το «Μακεδονία Παλλάς» στο «ομογενή» Ολιγάρχη και περνά στην ιδιοκτησία του αντί ευτελούς τιμήματος για τα επόμενα 95χρόνια!

 Στις αρχές του 2013 η συγκυβέρνηση βγάζει στο σφυρί την ΣΕΚΑΠ. Τον Μάρτιο του 2013, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συναντά δυο φορές τον Σαββίδη και σχεδόν τον εκλιπαρεί να πάρει τη ΣΕΚΑΠ. Ο Σαββίδης, ζητά ένα μήνα διορία, στέλνει επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών, με την οποία ζητά πλήρη οικονομικά στοιχεία και τελικά συμμετέχει και «κερδίζει» το διαγωνισμό. 

Ο Σαμαράς ως μπόνους σβήνει όλα τα χρέη της ΣΕΚΑΠ ύψους άνω των 60 εκατ. ευρώ που έχουν δημιουργήσει οι διορισμένες διοικήσεις από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και η καπνοβιομηχανία περνά στον Σαββίδη με μόλις με 15 εκατομμύρια ευρώ. 

 Τον Μάιο του 2015 με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σβήνονται τα περισσότερα από 33 εκατομμύρια ευρώ χρέη του ΠΑΟΚ σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, ο Σαββίδης πληρώνει μόλις 10,8 εκατ. ευρώ και η ΠΑΕ είναι «καθαρή».

 Τον Μάρτιο του 2018 η κυβέρνηση Τσίπρα με ρύθμιση απαλλάσσει από την καταβολή ΕΝΦΙΑ(!!!) την κοινοπραξία που απέκτησε το 67% του λιμανιού της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ). Τα κτίρια του λιμανιού και οι εγκαταστάσεις που μεταβιβάζοντα στο νέο ιδιοκτησιακό σχήμα απαλλάσσεται κατά 20% από την πληρωμή ΕΝΦΙΑ ή άλλου φόρου ή ακόμη και σχετικού τέλους! 

Στην κοινοπραξία, συμμετέχουν η Γερμανική Deutsche Invest Equity Partners GmbH (47% ), η Belterra Investments (20% ) συμφερόντων Σαββίδη και η Terminal Link του γαλλικού ομίλου CMA-CGM, που ελέγχει το 33% του σχήματος.

Αυτά είναι μερικά από τα «δώρα» των κυβερνήσεων στον Ιβάν Σαββίδη. «Δώρα» που αποτελούν μέρους του πυρήνα της πολιτικής που δίνει βορρά τη δημόσια περιουσία στους κεφαλαιοκράτες διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ένα προκλητικό, φιλομονοπωλιακό νομοθετικό καθεστώς για την διασφάλιση των κερδών τους…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου