Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

Ηλέκτρα Αποστόλου


-Πώς σε λένε;
-Ελληνίδα

Βρίσκεται πεταμένο στους δρόμους της Αθήνας, 26/7/1944, ένα γυναικείο σώμα παραμορφωμένο και μισοκαμένο: Ηταν το πτώμα της Ηλέκτρας Αποστόλου.

Την είχε συλλάβει η Ειδική Ασφάλεια και την οδήγησε στο άντρο της οδού Ελπίδας. Εκεί την υπέβαλαν σε φρικτά βασανιστήρια για να της αποσπάσουν μυστικά για την οργάνωση της Αντίστασης και το μηχανισμό του ΚΚΕ, αφού η Ηλέκτρα ήταν μέλος της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του
Κόμματος. Λίγο πριν ξεψυχήσει, είχε τον εξής διάλογο με τους δημίους της:

-Πώς σε λένε;
-Ελληνίδα
-Από πού είσαι;
-Από την Αθήνα
-Πού μένεις;
-Στην Αθήνα
-Ποιοι είναι οι συνεργάτες σου;
- Όλοι οι Έλληνες.

H ζωή της Ηλέκτρας Αποστόλου


1912. Γεννιέται στην Αθήνα από εύπορη αστική οικογένεια.

1924. Γράφεται στη Γερμανική Σχολή, γνωρίζει έναν Γερμανό καθηγητή, οπαδό του Μαρξισμού. Μαθαίνει για την εκμετάλλευση των εργατών από τους κεφαλαιοκράτες και την αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας.

1927. Οργανώνεται στην ΟΚΝΕ. Οι συγκρούσεις με την οικογένειά της είναι συνεχείς.

1928. Η Ηλέκτρα είναι 16 χρόνων. Χρεώνεται από την Οργάνωση να δημιουργήσει Οργανώσεις στο εργοστάσιο υφαντουργίας «Ελληνική Εριουργία» του Μποδοσάκη. Με επιμονή και επαναστατική αισιοδοξία δημιουργεί σωματείο αλλά και πυρήνες Οργάνωσης.

1929. Παντρεύεται τον κομμουνιστή γιατρό Γιάννη Σιδέρη. Αρχίζουν οι κακουχίες και η πείνα.

1930. Γίνεται μέλος του Κόμματος και της καθοδήγησης της ΟΚΝΕ στην Αθήνα.

1933. Ορίζεται αναπληρώτρια διευθύντρια της εφημερίδας της ΟΚΝΕ «Νεολαία» κι ένα χρόνο μετά αναλαμβάνει τη διεύθυνση.

1934 - Αύγουστος. Στέλνεται ως αντιπρόσωπος στο Παγκόσμιο Αντιφασιστικό - Αντιπολεμικό Συνέδριο Γυναικών στο Παρίσι.

1935 - Σεπτέμβρης. Παίρνει μέρος στο 6ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς Νέων στη Μόσχα.

1936. Είναι παρούσα στο 1ο Συνέδριο της Λενινιστικής Κομσομόλ της ΕΣΣΔ. Ιούνης. Εκλέγεται μέλος της ΚΕ της ΟΚΝΕ. Συλλαμβάνεται και φυλακίζεται στις φυλακές Αβέρωφ. Εκεί οργανώνει μαθήματα ιδεολογικής αυτομόρφωσης και αναπτύσσει έντονη δράση για να κρατήσει ψηλά το ηθικό των συγκρατούμενών της.

1937. Αποφυλακίζεται και στην 10η Ολομέλεια της ΚΕ της ΟΚΝΕ εκλέγεται στο Γραφείο της ΚΕ και στέλνεται στη Θεσσαλονίκη.

1939 - Ιούνης. Ξανασυλλαμβάνεται. 4 Ιούλη. Γεννάει την κόρη της Αγνούλα, ενώ βρίσκεται στο Τμήμα Μεταγωγών στον Πειραιά. 17 Ιούλη. Εξορίζεται στην Ανάφη. Την ίδια περίοδο, συλλαμβάνεται και ο άντρας της και τον οδηγούν στις φυλακές Κέρκυρας. Εκείνος δεν αντέχει, υπογράφει δήλωση μετανοίας. Η Ηλέκτρα αφού του θυμίζει τους όρκους που είχαν δώσει πριν παντρευτούν ότι θα αγωνιστούν για τα ιδανικά τους τον χωρίζει και τον προτρέπει να ζήσει τίμια.

1942 - Αύγουστος. Δραπετεύει κι αναλαμβάνει την καθοδήγηση της καινούριας Πανελλαδικής Οργάνωσης «Ελεύθερη Νέα».

1943. Παίρνει μέρος στην ιδρυτική συνεδρίαση της ΕΠΟΝ. Περνάει στην επιτροπή της ΚΟΑ και χρεώνεται την καθοδήγηση της διαφώτισης. Αναπτύσσει τον παράνομο μηχανισμό: Τυπογραφεία, πολυγράφους, γραφομηχανές. Αυτή και η ομάδα της αναλαμβάνουν το γράψιμο συνθημάτων στον τοίχο, την αφισοκόλληση, τα τρικάκια, το χωνί, τα σκιτσάκια και τις εφημερίδες.

1944 - Ιούλης. Συλλαμβάνεται από την Ασφάλεια. Την υποβάλλουν σε φρικτά βασανιστήρια. «Η ταυτότης της θανούση εξακριβώθη υπό της σήμανσης, ένθα ήτο σεσημασμένη κομμουνίστρια υπ' αριθμόν 59953. Το πτώμα ανήκε εις την Αποστόλου Ηλέκτρα του Νικολάου. Ιατροδικαστής Πέτρος Τζαφέρης».

Hλέκτρα 1, Ηλέκτρα 2, 3... Εκδίκηση

Οταν μαθεύτηκε ο θάνατος της Ηλέκτρας, ο ΕΛΑΣ έβγαλε ειδική απόφαση σε όλες τις αντάρτικες μονάδες και καλούσε σε εκδίκηση. Στην Αθήνα, ο ΕΛΑΣ πήρε εκδίκηση με δεκάδες δοσίλογους που βρέθηκαν σκοτωμένοι στους δρόμους. Στο πτώμα του καθενός υπήρχε καρφιτσωμένη μια ταινία με την επιγραφή: Ηλέκτρα 1, 2, 3... που έδειχνε με πόσους πλήρωσε ο εχθρός.

Στο όνομά της, πολλές γυναίκες στρατολογούνται στο Κόμμα, ενώ ο ΔΣΕ όρισε παράσημο «Ηλέκτρα» σαν την πιο έξοχη τιμητική διάκριση γυναικείου ηρωισμού. Χιλιάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες κράτησαν ψηλά τη σημαία των ιδανικών του ΚΚΕ και με τεράστιο προσωπικό κόστος αρνήθηκαν να το αποκηρύξουν.

 Εκαναν το καθήκον τους στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου