Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

«Κατέρρευσε» από το σεισμό ο μύθος της «εταιρικής υπευθυνότητας» της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας


Η ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑΣ ΑΕ- GARLSBERG ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΑΚΟΜΗ ΕΝΟΣ ΜΥΘΟΥ


Το μεσημέρι της Παρασκευής 19 Ιουλίου στην περιοχή της Μαγούλας όπως είναι γνωστό,σημειώθηκε ισχυρός σεισμός 5,1 ρίχτερ με αρκετούς μετασεισμούς. Κι όμως, μόλις 10χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο του σεισμού στις αποθήκες της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας στον Ασπρόπυργο, η απογευματινή βάρδια συνέχισε να δουλεύει «κανονικά»με δεκάδες εργαζόμενους μετά τον ισχυρό σεισμό.

Καταγγέλουμε την εργοδοσία της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας – Garlsberg ότι δεν εκκένωσε την αποθήκη Ασπροπύργου παρά και τις προειδοποιήσεις των σεισμολόγων και θεσμών της πολιτείας ότι οι επόμενες 48 ώρες είναι κρίσιμες στο να ξέρουμε αν ήταν ή όχι ο κύριος σεισμός καθώς και για την ύπαρξη (ούτως ή άλλως) ισχυρών μετασεισμών

Η αποθήκη αυτή αποτελεί ουσιαστικά το κέντρο της δραστηριότητας της εταιρίας στην περιοχή της Αθήνας και των νησιών ειδικότερα αυτή την εποχή, που λόγω τουριστικής σεζόν έχει ανέβει η κατανάλωση μπύρας, με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζομένων προκειμένου να μπορέσουν βγάλουν την αυξημένη δουλειά.

Προφανώς, με γνώμονα τα κέρδη, το να «βγει» η δουλειά την Παρασκευή και ενώ ακόμα και άλλοι εργασιακοί χώροι εκκενώθηκαν, η απογευματινή βάρδια εργάστηκε «κανονικά». Να τονιστεί πως πρόκειται για Αποθήκη, δηλαδή για ένα εργασιακό περιβάλλον με βαριά προϊόντα σε παλέτες που στοιβάζονται σε αρκετό ύψος πάνω από το έδαφος και με σοβαρή επικινδυνότητα για τον εργαζόμενο σε περίπτωση σεισμού ή μετασεισμού.

Απαιτούμε:
  • Να μην λειτουργήσει η φορτοεκφόρτωση στην Αποθήκη ή να λειτουργήσει με τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφαλείας μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να υπάρχει μια πιο σαφής εκτίμηση της σεισμικής δραστηριότητας, χωρίς επιβάρυνση για τους εργαζομένους στον μισθό ή τα δικαιώματα άδειας. Το συγκεκριμένο για όλους τους εργαζόμενους, είτε της εταιρίας είτε εργολάβων.
  • Να εξεταστεί το κτίριο της αποθήκης από αρμόδιο φορέα μηχανικό και να επιβεβαιωθεί η καταλληλότητά του.
  • Ο εργοδότης να καταρτίσει άμεσα σχέδιο διαφυγής και διάσωσης από τον χώρο εργασίας, το οποίο να δοκιμάζεται τακτικά με ασκήσεις.
  • Να παρθούν μετρά προστασίας των εργαζομένων από κάθε φυσικό φαινόμενο, είτε αυτό είναι σεισμός, είτε υψηλή ζέστη αυτούς τους μήνες.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία σε βιομηχανίες/αποθήκες τροφίμων να απαιτήσουν τα ίδια μέτρα από τους εργοδότες τους είτε πριν, είτε κατά τη διάρκεια είτε μετά από ένα ισχυρό σεισμό. Να επικοινωνήσουν άμεσα με το Συνδικάτο Τροφίμων Αττικής, σε περίπτωση που κάποιος εργοδότης δεν εφαρμόζει τα παραπάνω.

Δεν χρειαζόμαστε ξενύχτηδες υπουργούς,συσκέψεις επί συσκέψεων και «αφεντικά-μέντιουμ» να προβλέπουν ότι «εντάξει δεν θα κάνει άλλο σεισμό».

Χρειαζόμαστε ΑΜΕΣΑ έλεγχο όλων των εργοστασίων τροφίμων από τις αρμόδιες κρατικές, περιφερειακές και δημοτικές υπηρεσίες καθώς και επιβολή τήρησης των κανόνων ασφαλείας στους εργοδότες για να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα γυρίσουν σπίτια τους σώοι.

Συνδικάτο Τροφίμων-Ποτών Αττικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου