Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

Ξεσπά η επανάσταση των Νεότουρκων


Ξεσπά η επανάσταση των Νεότουρκων, 23/7/1908, στην οθωμανική αυτοκρατορία. Η επανάσταση των Νεότουρκων πρόβαλλε αρχικά μια σειρά αιτημάτων αστικών μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού, περιορισμού της απολυταρχίας, κοκ., και ως τέτοια αντιμετωπίστηκε ευνοϊκά από την οικονομική και πολιτική ηγεσία, τόσο της μητροπολιτικής Ελλάδας, όσο και των Ελλήνων της Τουρκίας.


Ωστόσο, το πραγματικό πρόσωπο του νέου καθεστώτος δεν άργησε να φανεί πίσω από το αρχικό προσωπείο των μερικών μεταρρυθμίσεων. Οι εργατικές και αγροτικές κινητοποιήσεις που διεκδίκησαν την επέκταση των κοινωνικών αλλαγών και προς τα κατώτερα λαϊκά στρώματα κατεστάλησαν βίαια από τον στρατό.

Στο εθνικό ζήτημα, οι Νεότουρκοι έδωσαν ειδικό βάρος στην καλλιέργεια και έμφαση μιας τουρκικής εθνικής ταυτότητας, κηρύσσοντας μεν επισήμως την τυπική ισότητα για όλους –ανεξαρτήτως εθνότητας- μπροστά στο νόμο, στην ουσία όμως αρνούμενοι πως υπάρχει εθνικό ζήτημα στην Τουρκία, επιδιώκοντας σε μια πορεία να αφομοιώσουν με την βία τις μειονότητες. Η τουρκική αστική τάξη διεκδικούσε το έθνος-κράτος της.


H περιβόητη επανάσταση των Νεοτούρκων, που ξεσπά στο Μοναστήρι και τη Θεσσαλονίκη και επικρατεί αστραπιαία σε όλη την Αυτοκρατορία.

Χωρίς να εξετάσουμε με λεπτομέρειες στο τεράστιο αυτό θέμα, στεκόμαστε στο ότι οι πρωταγωνίστριες δυνάμεις είναι εδρασμένες στην τουρκική διανόηση και τη στρατιωτική, κατά κύριο λόγο, αλλά και πολιτική διοικητική αριστοκρατία. Στόχος τους είναι η διατήρηση της Αυτοκρατορίας. Πάντως, οι Νεότουρκοι οδηγούνται στην ακόμη στενότερη σύνδεση με τη γερμανική πολιτική.

Από τη μια μεριά, παραλαμβάνουν μια χώρα ήδη πλατιά υποθηκευμένη στον γερμανικό ιμπεριαλισμό και, από την άλλη, φαίνεται ότι υπολογίζουν ότι ο γερμανικός ιμπεριαλισμός, ο νεότερος και πιο αδύνατος, είναι, ακριβώς γι' αυτό, ο πιο κατάλληλος σαν σύμμαχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου