Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 4 Αυγούστου 2019

Μονιμοποίηση της φοροληστείας και επιχείρηση παραπλάνησης, για να μπουκώνεται με προνόμια το κεφάλαιο


ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 

Δύο διατάξεις περιείχε το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ το οποίο ψηφίστηκε την περασμένη Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής. Η πρώτη αφορούσε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ (ο οποίος διατηρείται) κατά μερικά ευρώ για την εργατική - λαϊκή οικογένεια, και η δεύτερη τη «βελτίωση» των ρυθμίσεων για τις 120 δόσεις, μέτρο καθαρά εισπρακτικό, για να προσέλθουν πιο εύκολα τα εργατικά - λαϊκά στρώματα στο ταμείο.



Οι ρυθμίσεις αυτές όχι μόνο δεν αγγίζουν στο ελάχιστο το μνημονιακό αντιλαϊκό οπλοστάσιο, όχι μόνο δεν αποτελούν πραγματική ανάσα για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, αλλά στην πραγματικότητα έρχονται να μονιμοποιήσουν ένα ακόμα βάρβαρο χαράτσι, αυτό του ΕΝΦΙΑ, για το οποίο τα λαϊκά στρώματα θα συνεχίσουν να πληρώνουν πάνω από 2,5 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα «διευκολύνονται» να πληρώνουν μέχρι τελευταίο ευρώ τα άγρια χαράτσια, στα οποία δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Οι μόνοι ευνοημένοι από το μέτρο αυτό είναι οι επιχειρήσεις, αφού εντάχθηκαν στη ρύθμιση ακόμα και αυτές που έχουν βασική οφειλή έως 1 εκατομμύριο ευρώ.

Κι όμως, αυτές οι διατάξεις εμφανίστηκαν από την κυβέρνηση, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα, λίγο πολύ ως μέγα επίτευγμα, ζητώντας από το λαό να πει και «ευχαριστώ» επειδή τον τσακίζουν, του παίρνουν 100 για να μπουκώνουν με προνόμια, φοροαπαλλαγές και ρευστό τους επιχειρηματικούς ομίλους και του πετάνε 1, αν περισσέψει τίποτα από το μεγάλο φαγοπότι.

Για «κοινωνική δικαιοσύνη» και «ανακούφιση των αδυνάτων» έκανε λόγο η ΝΔ, για «απόδειξη του τέλους των μνημονίων» και του «δημοσιονομικού χώρου που εξασφαλίσαμε» έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μάλιστα μαζί με το ΠΑΣΟΚ διεκδικούσε την πατρότητα των μέτρων, ενώ η σύμπλευση επισφραγίστηκε με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου από όλους μαζί, της Ελληνικής Λύσης συμπεριλαμβανομένης.
Ηταν δηλαδή εμφανής η προσπάθεια να μονιμοποιηθεί στη λαϊκή συνείδηση η πολιτική της άγριας φοροληστείας, να καλλιεργηθεί κλίμα ανοχής στο λαό επειδή τάχα «όλοι πληρώνουν», να ξεχαστούν οι τεράστιες απώλειες που υπέστη το εισόδημά του στα χρόνια της κρίσης.
Ολα αυτά ως «προετοιμασία εδάφους» και «τροχιοδεικτική βολή», όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση στη Βουλή, για το... κυρίως μενού των προκλητικών φοροαπαλλαγών και προνομίων που έρχονται για το μεγάλο κεφάλαιο, με το δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, τον επόμενο μήνα. «Σε λίγο έρχεται η μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση, που θα απλοποιεί διαδικασίες, θα μειώνει τους φόρους για κάθε παραγωγική δραστηριότητα. Θα δίνει τολμηρά κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις, για ξένες επενδύσεις, θα κινητοποιεί ταυτόχρονα και ελληνικά κεφάλαια. Θα ανακουφίσει το τραπεζικό σύστημα», είπε χαρακτηριστικά.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ με τις τοποθετήσεις τους αποκάλυψαν την κοροϊδία και την επιχείρηση παραπλάνησης του λαού ώστε να γίνει χειροκροτητής της αντιλαϊκής πολιτικής. Ανέδειξαν πως οι νέες φοροελαφρύνσεις που ετοιμάζονται για τους επιχειρηματικούς ομίλους - οι οποίοι ήδη στο σύνολο των κρατικών εσόδων επιβαρύνονται μόλις με το 5% - προδιαγράφουν μεγαλύτερη ένταση της φοροληστείας, πως το άδικο φορολογικό σύστημα θα γίνει ακόμα πιο επιθετικό σε βάρος του λαού.

Ενώ έκαναν καθαρό ότι απέναντι σ' αυτήν την πολιτική και τους εκπροσώπους της, το ΚΚΕ θα συνεχίσει να μάχεται για να μη μάθει ο λαός να ζει με μικρότερες απαιτήσεις. Για επιστροφή του συνόλου όσων κλάπηκαν από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους και για ένα οργανωμένο, μαζικό, ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα, με ταξικό προσανατολισμό, το οποίο θα συγκρούεται με τα συμφέροντα του κεφαλαίου μέχρι τις συνολικότερες ρήξεις και ανατροπές, για να μπορεί ο λαός να ζει με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα, να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου