Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

Ο «Στρατηγικός Διάλογος» ΗΠΑ - Ελλάδας και οι Ενοπλες Δυνάμεις


Η κυβέρνηση της ΝΔ προετοιμάζεται για τον 2ο γύρο του «Στρατηγικού Διαλόγου» (ΣΔ) μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ατζέντα του ΣΔ, πέραν της άμυνας και ασφάλειας (περιφερειακή συνεργασία, επιβολή νόμου και καταπολέμηση της τρομοκρατίας, εμπόριο και επενδύσεις, Ενέργεια) εμπλέκει άμεσα και τις Ενοπλες Δυνάμεις (ΕΔ). Αρκεί να σκεφτούμε ότι για στρατηγικούς λόγους σαν αυτούς του ΣΔ, τμήματα των ΕΔ βρίσκονται σε 12 αποστολές εκτός συνόρων όπως π.χ. στο Κόσοβο. Για τέτοιους λόγους παλαιότερα στάλθηκαν στον πόλεμο του Αφγανιστάν μονάδες στρατού και αεροπορίας.
Αντίστοιχα, μονάδες κρούσης του Ναυτικού επιχειρούσαν στον Περσικό, στον Ινδικό και τώρα ξανά δρομολογείται αποστολή τους στα Στενά του Ορμούζ.

Στο πλαίσιο του «Στρατηγικού Διαλόγου» θα υπογραφεί, όπως φαίνεται από δηλώσεις αξιωματούχων, μια νέα συμφωνία, σε αντικατάσταση της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» (Mutual Defense Cooperation Agreement - MDCA) του 1990. Η συμφωνία αυτή αναφέρεται κυρίως στη βάση της Σούδας. Με τη συμφωνία εκείνη το Ναυτικό «φορτώθηκε», σαν στρατιωτική βοήθεια, παροπλισμένα πλοία των ΗΠΑ, που ενεργοποίησε με πάμπολλες αρνητικές επιπτώσεις σε οικονομία και ανθρώπινο δυναμικό. Τα παρόπλισε μετά από λίγα χρόνια πολύ συντομότερα από άλλες περιπτώσεις πλοίων. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τις υπόλοιπες ΕΔ. Από τη «βοήθεια» η αμερικανική πλευρά κέρδισε βαθύτερη ενδυνάμωση των ελληνικών ΕΔ από αυτήν, ενώ ξεπούλησε και στοκ ανταλλακτικών, εξοπλισμού κ.λπ.

Μετά τη συμφωνία, η βάση της Σούδας συνέχισε να επεκτείνεται και από άποψη υποδομών και επιχειρησιακά. Προφανώς οι κυβερνήσεις παραχωρούσαν περισσότερη «γην και ύδωρ» με ειδικές συμφωνίες, αφήνοντας απέξω τη Βουλή. Ενα πρόσφατο δείγμα επέκτασης, σύμφωνα με δημοσιεύματα, είναι η εγκατάσταση μονάδας Ειδικών Δυνάμεων και αριθμού ταχύπλοων σκαφών. 

Μια τέτοια δύναμη πιθανότατα θα ήταν υποψήφια να επιχειρήσει εναντίον πλοίου, όπως το ιρανικό τάνκερ. Μια δύναμη, δηλαδή, κρατικής πειρατείας, που οι εδώ κυβερνήσεις διαχρονικά θεωρούν φυσικό να φιλοξενείται, αλλά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρνείται την οποιαδήποτε βοήθεια, επομένως και ανθρωπιστική (!), στο ιρανικό τάνκερ, αδιαφορώντας για παραδόσεις και δίκαιο. Αχαρακτήριστη στάση του «φερέλπιδος» νέου και συνολικότερα της κυβέρνησης ΝΔ!

Με τη δικαιολογία ότι η βάση της Σούδας κορέσθηκε, τα τελευταία χρόνια είδαμε να πληθαίνουν οι περιοχές εξυπηρέτησης του αμερικανικού στρατού, ανεξάρτητα από τη συμφωνία του 1990. Στη Λάρισα φιλοξενούνται μαχητικά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ, στο Στεφανοβίκειο ελικόπτερα.

Επίσης, στο πλαίσιο της πολεμικής προετοιμασίας για την αντιπαράθεση με τη Ρωσία, τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης έχουν δοκιμαστεί σε ασκήσεις για την εκφόρτωση και συναρμολόγηση ελικοπτέρων και όχι μόνο. Το αμερικανικό ενδιαφέρον για την Αλεξανδρούπολη είναι και στρατιωτικό και ενεργειακό. Αφενός τους παρέχεται από εκεί η δυνατότητα να προωθούν στρατεύματα βόρεια και να ελέγχουν τα Στενά και αφετέρου σχεδιάζουν την κατασκευή σταθμού επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου για το αμερικανικό LNG. Η στόχευση είναι επίσης διπλή και νοτιότερα στη Σύρο, όπου τα ναυπηγεία έχει αποκτήσει ο αμερικανικός όμιλος της ONEX.

Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, επίσης, είδαμε αξιωματούχους της αμερικανικής πρεσβείας να διερευνούν τις δυνατότητες νησιών του Αιγαίου για ελλιμενισμό πλοίων του 6ου Στόλου. Δεν ξεχνάμε τις «προσφορές» νησιών του τότε ΥΕΘΑ όπως η Κάρπαθος, η Λέρος κ.ά. Δεν ξεχνάμε ακόμη ότι με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν από τις εκλογές παραχωρήθηκαν όλα τα λιμάνια της χώρας για χρήση από ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Ολα, ή και ακόμα περισσότερα από τα πιο πάνω, είναι πιθανό να αποτελούν αντικείμενα της νέας συμφωνίας. Η όποια συμφωνία και συνολικότερα ο «Στρατηγικός Διάλογος» σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων και της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ. Σημαίνει πιο σφιχτό δέσιμο της χώρας στο πολεμικό άρμα των ΗΠΑ στην αντιπαράθεσή τους με τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που ενδιαφέρονται επίσης για την περιοχή, αλλά και αλλού, πολύ μακρύτερα. Σημαίνει μεγαλύτερο κίνδυνο εμπλοκής σε ένα ενδεχόμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο που σημαίνει καταστροφές, νεκρούς και τραυματίες, για δουλειές ξένες προς το συμφέρον του λαού. 

Διεκδικούμε να κλείσουν οι ξένες βάσεις και τα στρατηγεία στη χώρα, να επιστρέψουν ελληνικές στρατιωτικές μονάδες από αποστολές εκτός συνόρων. Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ - ΕΕ. Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Γιάννης Ντουνιαδάκης
Υποναύαρχος ΠΝ ε.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου