Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

Από το αρχείο ΚΚΕ "Υγειονομικό του ΔΣΕ"


*Φωτογραφικό αφιέρωμα, 70 χρόνια από την υποχώρηση του ΔΣΕ, Αύγουστος 1949
 
''Αναντικατάστατη υπήρξε στον αγώνα του ΔΣΕ η συμβολή της Υγειονομικής Υπηρεσίας του. Στην αρχή της οργάνωσής της στερούνταν γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και τα πιο στοιχειώδη μέσα. Χρησιμοποιούνταν πανιά και πουκάμισα για γάζες, ενώ για βαμβάκι αυτό που έβγαζε ο λαός των χωριών απ' τα μαξιλάρια και τα παπλώματά του.

Με την ακούραστη προσπάθεια μαχητών και υποστηρικτών του ΔΣΕ χτίστηκαν νοσοκομεία, το μεγαλύτερο στην Ασπρη Πέτρα του Γράμμου, καθώς και στην περιοχή των Πρεσπών, στον Ταΰγετο, στο Βίτσι, στα Ψιανά, στο Ζαγόρι, στη Σπινάσα και σε πολλές ακόμα περιοχές. Χτίστηκαν θάλαμοι ακόμα και με κορμούς δέντρων.
Παράλληλα, αντιμετωπίστηκε, όσο αυτό ήταν δυνατό, η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, με την οργάνωση Σχολών. Από τη Σχολή Μεσαίων Υγειονομικών Στελεχών του ΔΣΕ αποφοίτησαν συνολικά 152 και ονομάστηκαν Ανθυπολοχαγοί της Υγειονομικής Υπηρεσίας. Αργότερα, ακολούθησε νέα σειρά με άλλους 75. Από τη Σχολή Νοσοκόμων αποφοίτησαν πάνω από 300 άντρες και γυναίκες.

Στην οργάνωση και λειτουργία της Υγειονομικής Υπηρεσίας του ΔΣΕ είχαν αποφασιστική συμβολή οι γιατροί και ορισμένοι φοιτητές Ιατρικής. Ανάμεσά τους ο καθηγητής της Ιατρικής Πέτρος Κόκκαλης, οι γιατροί Γιώργος Τζαμαλούκας, Νώντας Σακελλαρίου, Νίκος Κοκουλιός ή Παλιούρας (χρονικά ο πρώτος γιατρός στον ΔΣΕ), Γιώργος Νεδέλκος, Τάκης Σκύφτης, Βασίλης Δαδαλιάρης, Αυγή Κτενά, Καίτη Νικολέττου - Γκιζέλη, Καίτη Ποτήρη, Βασιλική Κριτσίκη, η φοιτήτρια Πάτρα Μονά ή Σπέγγου. Συνέβαλαν, επίσης, εθελοντές γιατροί από άλλες χώρες, όπως ο Ούγγρος γιατρός Τιμπόρ, αλλά και γιατροί του αστικού στρατού που προσχώρησαν στον ΔΣΕ, όπως ο Παναγιώτης Πετρόπουλος.

Οι λιγοστοί γιατροί, με τη βοήθεια του υγειονομικού και άλλου προσωπικού, παρά τις τρομακτικές ελλείψεις, την πλήρη απουσία των κατάλληλων συνθηκών που απαιτούσε το έργο τους, επιτέλεσαν άθλους, διεξάγοντας μια συνεχή πάλη ενάντια στο θάνατο. Κατάφεραν να περιθάλψουν και να σώσουν τη ζωή χιλιάδων μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ. Μόνο στο χώρο Γράμμου - Βίτσι περιέθαλψαν συνολικά περί τους 12.000 μαχητές και μαχήτριες.

Οσα κατόρθωσαν οι γιατροί και οι υγειονομικοί του ΔΣΕ πήγαζαν απ' την πίστη στο δίκιο του αγώνα του. Πολλοί θυσιάστηκαν, ιδιαίτερα από τους τραυματιοφορείς, που μεγάλος αριθμός τους ήταν γυναίκες, αλλά και γιατροί.''

* απόσπασμα από τη Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70χρονα του ΔΣΕ 1946-1949













Συνεχίζετε

*Οι φωτογραφίες βρίσκονται στο Αρχείο του ΚΚΕ και αποτελούν υλικό του κινηματογραφικού συνεργείου του ΔΣΕ, το οποίο αποτελούνταν από τους: Γιώργο Σεβαστίκογλου, υπεύθυνο και σκηνοθέτη, τον Μάνο Ζαχαρία, σκηνοθέτη και τους οπερατέρ-φωτογράφους Απόστολο Μουσούρη και Φώτη Ματσάκα, με βοηθούς τον Φαέθωνα, Βλαδίμηρο, Γιάννη και άλλους.

Εμπλουτίστε το Αρχείο του ΚΚΕ

Η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί όποιον διαθέτει ντοκουμέντα για τον εμπλουτισμό του Αρχείου να προχωρήσει στην προσφορά τους στο ΚΚΕ για την καλύτερη αξιοποίηση, προστασία από τη φθορά του χρόνου και την ανάδειξή τους.
Το ΚΚΕ προσεγγίζει τον ένα αιώνα ζωής και δράσης. Στην μακρόχρονη αυτή πορεία έδρασε πρωτοπόρα για την προοπτική της εργατικής τάξης το σοσιαλισμό. Έδρασε στην πρώτη γραμμή για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του λαού. Πρωτοστάτησε και υπήρξε συνεπής αγωνιστής για τις πιο καινοτόμες ιδέες και σύγχρονα δικαιώματα. Ταυτόχρονα πρωτοστάτησε σε κορυφαίες στιγμές της ιστορίας του λαού στα χρόνια 1940-49, στη δράση του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, στο Δεκέμβρη του 44, στην τρίχρονη πάλη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της πάλης ενάντια στις στρατιωτικοφασιστικές δικτατορίες προσφέροντας μεγάλες θυσίες. Έδρασε ως τμήμα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος πρόσφερε και δέχτηκε τη διεθνιστική αλληλεγγύη στη δράση του. Τέθηκε 3 φορές εκτός νόμου: Δικτατορία Πάγκαλου, Δικτατορία Μεταξά και για 27 χρόνια την περίοδο 1947-1974. Ενώ και σε περιόδους νομιμότητας δέχτηκε πολλούς περιορισμούς στη δράση του όπως το «Ιδιώνυμο του 1929».
Σε αυτή τη μακρά πορεία το κομματικό αρχείο και άλλα ντοκουμέντα της ιστορίας του υπέστησαν ποικίλες επιδρομές και κατασχέσεις από την κρατική καταστολή. Υπέστη τη φθορά και τις απώλειες των δύσκολων συνθηκών των ταξικών συγκρούσεων και της παρανομίας. Αρκετά προφυλάχτηκαν σε κρύπτες σε σπίτια, σε αποθήκες ακόμα και σε χωράφια ενώ μεγάλο μέρος του κεντρικού κομματικού αρχείου διασώθηκε στο εξωτερικό. Το 1968 τμήμα του αρχείου λεηλατήθηκε από την οπορτουνιστική ομάδα, που συγκρότησε το λεγόμενο ΚΚΕ (εσωτερικού). Ένα μεγάλο μέρος του αρχείου διασώθηκε από κάθε είδους κινδύνους της πολυκύμαντης δράσης του ΚΚΕ καθώς και από τη φυσική καταστροφή (πλημμύρα) του 1994 και σήμερα φυλάσσεται στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, συντηρείται και αξιοποιείται. Όμως είναι εκπληκτικός ο όγκος των υλικών (φωτογραφίες, έντυπα, λάβαρα και άλλα τεκμήρια), που βρίσκονται σε χέρια μελών και φίλων του Κόμματος καθώς και σε χιλιάδες άλλους ανθρώπους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και στο εξωτερικό. Από μια σειρά προσφορές, που έχουν γίνει στο Αρχείο του Κόμματος διαπιστώνουμε πως υπάρχει μεγάλος πλούτος υλικού, που η ανάδειξη και αξιοποίησή του συμβάλει τόσο στην επιστημονική – ιστορική έρευνα όσο και στην ανάδειξη της πρωτοπόρας, πολύμορφης και γεμάτης ανιδιοτέλεια δράσης των κομμουνιστών και χιλιάδων λαϊκών αγωνιστών.
Για επιστολές, φωτογραφίες και άλλα ντοκουμέντα, που ο διαθέτης τους δεν επιθυμεί να τα αποχωριστεί, μπορεί να τα ψηφιοποιήσει ο ίδιος και να στείλει ηλεκτρονικό αντίγραφό τους. Δείτε τρόπους αποστολής εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου