Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

Στη μάχη για την επιτυχία της νέας απεργίας στις 2 Οκτώβρη


Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, με νέα απεργία την Τετάρτη 2 Οκτώβρη, ενάντια στο αντιλαϊκό «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, προχωρούν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα σε όλη τη χώρα.

Με ώθηση από την απεργιακή κινητοποίηση της περασμένης Τρίτης, συνδικαλιστικές οργανώσεις παίρνουν αποφάσεις απεργιακής κλιμάκωσης και οργανώνουν την παρέμβασή τους για την επιτυχία της νέας απεργίας.


Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια. Στον Πειραιά η συγκέντρωση έχει οριστεί στις 11 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Η απεργιακή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη θα γίνει στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Συγκεντρώσεις θα γίνουν σε όλη τη χώρα, ενώ μέχρι στιγμής έχουν οριστεί σε: Βόλο (10.30 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου), Ηράκλειο (10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας), Ικαρία (12 μ., πλατεία Ευδήλου), Καλαμάτα (10 π.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου), Κατερίνη (11.30 π.μ., κεντρική πλατεία), Λάρισα (10.30 π.μ., κεντρική πλατεία), Λαύριο (11 π.μ., άγαλμα Μεταλλωρύχων), Νάουσα (10.30 π.μ., πλατεία Καρατάσου), Πάτρα (10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Πρέβεζα (10 π.μ., Φόρος), Ρόδο (10.30 π.μ., πλατεία Κύπρου), Σάμο (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Τρίπολη (10.30 π.μ., πλατεία Πετρινού), Χαλκίδα (10.30 π.μ., πλατεία Αγοράς).

Το ΠΑΜΕ έχει απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να πάρουν απεργιακές αποφάσεις για τις 2 Οκτώβρη και να οργανώσουν πρωτοβουλίες πλατιάς ενημέρωσης των εργαζομένων για το περιεχόμενο της αντεργατικής επίθεσης, σπάζοντας το κλίμα σιγής νεκροταφείου που επιχειρούν να επιβάλουν κυβέρνηση και εργοδοσία. «Η μαζική συμμετοχή εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 24 Σεπτέμβρη, έδωσε την κατεύθυνση της συνέχισης και της κλιμάκωσης του αγώνα. Να απαντήσουμε στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με το όπλο μας και την ίδια μορφή πάλης που θέλουν να καταργήσουν, δηλαδή με τα συνδικάτα μας και την απεργία», τονίζει στην ανακοίνωσή του.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την αγωνιστική συνέχεια, η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ καλεί σε σύσκεψη Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, συνδικάτων και συνδικαλιστών, τη Δευτέρα 30/9, στις 6.30 μ.μ., στο θέατρο «Διάνα» (Ιπποκράτους 7, Αθήνα).
Απόφαση να προκηρύξουν απεργία για την Τετάρτη 2/10 έχουν πάρει πολλές δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά, Πάτρας, Λάρισας κ.ά.

Η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει την ίδια μέρα στάση εργασίας (11 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου), ενώ Σωματεία και Ομοσπονδίες εργαζομένων στο Δημόσιο προκηρύσσουν στάσεις εργασίας με έναρξη μία ή δύο ώρες νωρίτερα, προκειμένου να διευκολύνουν τη συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Πολυνομοσχέδιο - «σκούπα» για ΣΣΕ και συνδικαλιστικά δικαιώματα

«Το πολυνομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο "ανάπτυξη παντού" είναι νομοσχέδιο - σκούπα για τους μισθούς των εργαζομένων και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες», σχολιάζει το ΠΑΜΕ. «Δίνει γην και ύδωρ στους επενδυτές και γκρεμίζει όσα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα έμειναν όρθια με σκληρό αγώνα στην περίοδο της κρίσης, με παράλληλο τσάκισμα στα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Είναι φανερή πλέον η επιχείρηση να μπει στο γύψο το συνδικαλιστικό κίνημα, η συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση των εργαζομένων», υπογραμμίζει.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει οριστικό ενταφιασμό των κλαδικών συμβάσεων, με πλέγμα αντιδραστικών διατάξεων: Ως όρος για την όποια επέκταση των κλαδικών ΣΣΕ προστίθεται η «τεκμηρίωση των επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου». Θεσμοθετείται υπερίσχυση τοπικών κλαδικών, ακόμα και συμβάσεων που υπογράφονται από Ενώσεις Προσώπων, έναντι της κλαδικής σύμβασης. Με Υπουργικές Αποφάσεις θα προβλέπονται εξαιρέσεις επιχειρήσεων από τις κλαδικές ΣΣΕ, με επίκληση «οικονομικών προβλημάτων» κ.τ.λ. Καταργείται ουσιαστικά ακόμα και το ελάχιστο δικαίωμα για μονομερή προσφυγή στον ΟΜΕΔ.

Παράλληλα, εισάγονται διατάξεις για πιο ασφυκτικό έλεγχο των συνδικάτων από το κράτος και την εργοδοσία, με προβλέψεις για ηλεκτρονικό μητρώο και ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, κουρελιάζοντας τα καταστατικά των σωματείων, βάζοντας εμπόδια στη συλλογική δράση.

Απέναντι στο «μαύρο μέτωπο» κυβέρνησης - εργοδοσίας - εργατοπατέρων

Το ΠΑΜΕ σημειώνει ακόμα πως απέναντι στους εργαζόμενους έχει συγκροτηθεί «ένα μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - υπουργείου Εργασίας - εργοδοτικών ενώσεων και των γνωστών εργατοπατέρων στη ΓΣΕΕ για να περάσουν αυτά τα μέτρα χωρίς ουσιαστική ενημέρωση των εργαζομένων, χωρίς αντιστάσεις».

Στο πλαίσιο αυτό, «η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ ανοιχτά και ξεδιάντροπα παίζει το ρόλο της, στην υπηρεσία της κυβέρνησης, του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών ενώσεων. Είναι οι σύγχρονοι "Εφιάλτες" του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος, κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να σπείρουν σύγχυση, μοιρολατρία, να αποδυναμώσουν την απάντηση και την ενημέρωση των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι τους έχουν καταλάβει, γι' αυτό και είναι πλήρως απαξιωμένοι. Βρίσκονται μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, σταθεροί απόντες από τα μεγάλα προβλήματα και τις κινητοποιήσεις. Δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να απαξιώσουν τα συνδικάτα, το μεγάλο όπλο της συλλογικής οργάνωσης και πάλης των εργαζομένων, το οποίο χτυπιέται και με το πολυνομοσχέδιο».

Συνεχίζουν με ώθηση από την απεργία της περασμένης Τρίτης

«Είναι ώρα μάχης και πρέπει να σημάνει συναγερμός», τονίζει η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών. Καλεί τα ΔΣ των σωματείων να συνεδριάσουν για λήψη απεργιακής απόφασης, «να πάρουν κάθε μέτρο ενημέρωσης των εργαζομένων, να βρεθούν σε κάθε χώρο δουλειάς. Να προχωρήσουν σε συλλογικές διαδικασίες, με Γενικές Συνελεύσεις, με συζητήσεις, να αξιοποιήσουν κάθε τρόπο παρέμβασης».

Τους εργαζόμενους που απήργησαν σε δεκάδες χώρους δουλειάς στον κλάδο χαιρετίζει η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου. Καλεί τα συνδικάτα του κλάδου να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στη νέα απεργία και να μπουν μπροστά στον αγώνα «για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, για δουλειά και ζωή με δικαιώματα».
Τους απεργούς του κλάδου χαιρετίζει η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ, καλώντας ταυτόχρονα τα σωματεία του χώρου να συγκαλέσουν Γενικές Συνελεύσεις, συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων και να πάρουν απεργιακές αποφάσεις για τις 2 Οκτώβρη.

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, με κοινή ανακοίνωσή τους, χαιρετίζουν την καθολική συμμετοχή των ναυτεργατών «στην 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 24 Σεπτέμβρη, ενάντια στις τρομοκρατικές μεθοδεύσεις εφοπλιστών - κυβέρνησης ΝΔ και στις αποφάσεις δικαστηρίων». Μπροστά στις 2 Οκτώβρη, τονίζουν ότι «οι εξελίξεις επιβάλλουν την άμεση συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ».

Ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση την Κυριακή 29/9, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

1 σχόλιο:

  1. Ναι ρε εργατοπατέρες, το ΠΑΜΕ θα κάνει απεργία ΚΑΙ στις 2 του Οκτώβρη!
    Εσείς;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
    Faros;s

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου