Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Στέλνει και δεύτερη φρεγάτα στην Α. Μεσόγειο!


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ

Προς εμπέδωση της «ευρωατλαντικής σταθερότητας» 
και ενώ η περιοχή «βράζει» από τους ανταγωνισμούς

Και δεύτερο πλοίο στέλνει η κυβέρνηση στην Ανατολική Μεσόγειο, αναπτύσσοντας εκεί ήδη εκατοντάδες άνδρες και γυναίκες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για την εμπέδωση της αμερικανοΝΑΤΟικής «σταθερότητας», και ενώ
κλιμακώνονται επικίνδυνα οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην περιοχή για τις πηγές και τους διαύλους της Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, MARCOM, με το «φερετζέ» της γενικότερης «επιχείρησης κατά της τρομοκρατίας» στη Μεσόγειο, «Sea Guardian» (ενεργοποιήθηκε στις 9/11/2016, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, ως μετεξέλιξη προηγούμενης επιχείρησης στην ίδια περιοχή), ξεκινά νέα φάση περιπολιών που «εστιάζουν» σε συγκεκριμένες περιοχές («Focused Operations» - FOCOPS).

Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων αυτών στήνονται ΝΑΤΟικές αρμάδες («Task Group») από διάφορα μέσα (πλοία, υποβρύχια, αεροσκάφη), με στόχο επισήμως «να συλλέγουν, να αναπτύσσουν και να διατηρούν μια ακριβή εικόνα της καθημερινής δραστηριότητας σε διάφορα μέρη της Μεσογείου».

Πέρυσι π.χ., μεταξύ 3 και 17 Οκτώβρη, FOCOPS με πλοία από Τουρκία, Ιταλία και Ρουμανία, στον επίσημο απολογισμό της, παρακολούθησε περισσότερα από 800 σκάφη και έπιασε επαφή με περισσότερα από 60. Επίσης, διεξήγαγε νηοψία σε «ύποπτο» εμπορικό πλοίο και 8 «φιλικές επισκέψεις» σε αλιευτικά σκάφη για να συγκεντρώσει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με «ύποπτες» ενέργειες από ντόπιους ναυτικούς (βλ. ανάκριση και χαφιεδισμός). Το «έργο» αυτό συνέδραμαν τότε και μονάδες από Ισπανία και Ελλάδα, όπως είχε επισήμως ανακοινωθεί.

Δείγμα τού τι γίνεται σε τέτοιες περιπολίες είναι και τα όσα εκτυλίχτηκαν στο πλαίσιο της πρώτης φετινής FOCOPS (της «19-1», από 7 έως 26 Φλεβάρη), όπου ρόλο ναυαρχίδας είχε η φρεγάτα «Λήμνος» και στελέχη της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών έκαναν «Ασκηση Μη Συναινετικής Νηοψίας».

Εκατοντάδες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων εκτός συνόρων

Η επόμενη τέτοια περιπολία ξεκίνησε χτες, έχοντας ναυαρχίδα της δύναμης την ελληνική φρεγάτα «Ναβαρίνον», που θα υποστηρίζεται από τη ρουμανική φρεγάτα «ROS Regele Ferninand» και τη βουλγαρική «BGS Verni», «σε συνδυασμό με αεροσκάφη εναέριας επιτήρησης και υποβρύχια από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Ιταλία». Η γενικόλογη αυτή έκφραση «φωτογραφίζει» συμμετοχή και ελληνικού υποβρυχίου, λόγω ένδειας ελληνικών αεροσκαφών εναέριας επιτήρησης.

Ολοι αυτοί μαζί «θα υποστηρίξουν τις εστιασμένες περιπολίες ασφαλείας στα διεθνή ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου. Οπως έχει προγραμματιστεί, μία από τις κύριες προσπάθειες θα είναι η άμεση συλλογή πληροφοριών σχετικών με τις διαδρομές πλοίων στα διεθνή ύδατα», όπου κινούνται πλοία από ανταγωνιστικά ιμπεριαλιστικά κέντρα, Ρωσία και Κίνα.

Αλλωστε, το ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων «Agenzia Nova», που παρακολουθεί τις κινήσεις του δικού τους πλοίου, αναφέρει ότι θα πάνε στον τουρκικό ναύσταθμο του Ακσάζ (απέναντι από τη Ρόδο), στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στη Χάιφα του Ισραήλ και τέλος στη Λεμεσό της Κύπρου. Δηλαδή η διαδρομή τους θα καλύψει μια περιοχή που βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων και ανταγωνισμών.
Να καταγραφεί επίσης ότι αμέσως μετά οι Ρουμάνοι, μαζί και πλοία από άλλες χώρες, με φιλοδοξία των Τούρκων να εξασφαλίσουν συμμετοχή και των Αμερικανών, θα πάρουν μέρος στην άσκηση του τουρκικού ΠΝ «Dogu Akdeniz», από 9 έως 20 Νοέμβρη, που θα αναπτυχθεί στην ίδια περιοχή.

Σημειωτέον, στην Ανατ. Μεσόγειο, στα ανοιχτά του Λιβάνου και νότια της Κύπρου, πλέει και έτερη ελληνική φρεγάτα, η «Νικηφόρος Φωκάς», ενταγμένη στην επιχείρηση «UNIFIL», που με «καπέλο» ΟΗΕ ελέγχει υποτίθεται μην πάει οπλισμός στα χέρια οργανώσεων όπως η «Χεζμπολάχ».

Σε αυτήν τη βάση, πάνω από 400 άτομα προσωπικό του ελληνικού ΠΝ βρίσκονται σήμερα καταμεσής στις «θύελλες» που σπέρνει το ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, σε επιχειρήσεις και αποστολές που υπηρετούν ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς και καμιά σχέση δεν έχουν με την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Υπηρετούν προτεραιότητες της ντόπιας αστικής τάξης, σαν αυτές που αναμένεται να αναπτύξει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας στη Ρώμη, όπου μεταβαίνει, μεταξύ άλλων για να εκφωνήσει ομιλία στο Κολέγιο Αμύνης του ΝΑΤΟ στην ιταλική πρωτεύουσα, με θέμα «την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, το ρόλο του ΝΑΤΟ και την αντιμετώπιση των προκλήσεων στη Νότια Ευρώπη».

Την πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης για υπηρεσίες σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ αναμένεται να αναπτύξει και ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της λυκοσυμμαχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου