Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Ανακοίνωση της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης


Εργαζόμενη –ε στα σούπερ μάρκετ, τα εμπορικά καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα,
   Η κυβέρνηση της ΝΔ, έχοντας για μπούσουλα τα δεκάδες αντεργατικά μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης, ετοιμάζει νέο γύρο επίθεσης στα δικαιώματά μας.
  Με το νέο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση από τη μια ετοιμάζεται 
να προσφέρει κάθε διευκόλυνση στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για να συνεχίσουν να μαζεύουν κέρδη. Από την άλλη δίνει τη χαριστική βολή στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, βάζουν στο «γύψο» τα συνδικάτα των εργαζομένων για να μην ακούγεται άχνα στους χώρους δουλειάς.
·                                                  Κυβέρνηση και εργοδοσία επιδιώκουν τον οριστικό ενταφιασμό των κλαδικών συμβάσεων, αφού για την επέκτασή τους, απαιτείται «τεκμηρίωση των επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου», που θα φέρει νέα συμπίεση των μισθών.
·                                                  Ενισχύουν εκ νέου τις ενώσεις προσώπων, που η σύμβαση που θα υπογράφουν θα υπερισχύει της κλαδικής.
·                                                  Ακόμα και οι Τοπικές κλαδικές συμβάσεις θα υπερισχύουν έναντι κλαδικών συμβάσεων, μέτρο που θα συμπιέσει ακόμη περισσότερο τους ήδη άθλιους μισθούς.
·                                                  Καταργούν και το ελάχιστο δικαίωμα για μονομερή προσφυγή στον ΟΜΕΔ.
·                                                  Θεωρούν τον εργαζόμενο συνυπεύθυνο για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, με αποτέλεσμα τη μη αναγνώριση των ενσήμων!
·                                                  Υπονομεύουν την πληρωμή της υπερωριακής απασχόλησης με το πλαφόν 12% που βάζει δήθεν για καταπολέμηση της μερικής απασχόλησης.
·                                                  Προωθούν το παραπέρα ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας, επιτρέποντας την εργασία την Κυριακή στις μεγάλες αποθήκες των σούπερ μάρκετ.
·                                                  Με το «ηλεκτρονικό μητρώο» και την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις γενικές συνελεύσεις και απεργίες βάζουν χέρι στα συνδικάτα των εργαζομένων, στο απεργιακό δικαίωμα, θέλουν να δίνουν στην εργοδοσία «μαύρες λίστες» με τα «ταραχοποιά στοιχεία» που παλεύουν για δουλειά με δικαιώματα.
·                                                  Ορίζουν τον υπουργό Εργασίας ως «ανώτατο άρχοντα», για να παρεμβαίνει όποτε αυτός νομίζει στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα.  
   Και η επίθεση θα έχει συνέχεια. Στο στόχαστρο έχουν βάλει και την Κοινωνική Ασφάλιση, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, για να χτυπήσουν ότι έχει απομείνει από τα ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά δικαιώματα, με την παραπέρα ιδιωτικοποίησή της.

Έχεις εμπειρία! Ξέρεις τι εννοούν όταν μιλούν για ανάπτυξη…

   Από την «δίκαιη ανάπτυξη» του ΣΥΡΙΖΑ, περάσαμε στη «βιώσιμη ανάπτυξη» της ΝΔ. Και στις δυο περιπτώσεις τα υλικά είναι ίδια. Τσακισμένοι μισθοί, διάλυση του σταθερού ωραρίου, εντατικοποίηση, συνολική υποβάθμιση του επιπέδου ζωής της εργατικής τάξης και του λαού.
   Στο εμπόριο έχουμε δει τι σημαίνει καπιταλιστική ανάπτυξη. Τι όφελος είδαν:
·                                                  Οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ από τις επενδύσεις που την τελευταία πενταετία έφτασαν τα 1,5 δις; Απέτρεψαν οι επενδύσεις αυτές χρεοκοπίες «παικτών», όπως ο Μαρινόπουλος και ο Καρυπίδης;
·                                                  Οι εργαζόμενοι στα  Public και τα Media Markt από τη συγχώνευση των δύο εταιριών;
·                                                  Χιλιάδες εργαζόμενοι στα Lidl, τον ΑΒ Βασιλόπουλο, Μασούτη, τα καταστήματα της Inditex, όταν οι επιχειρήσεις αυτές έσπαγαν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στην αύξηση των τζίρων τους;
   Όλα αυτά το μόνο που έφεραν και στο εμπόριο είναι απολύσεις, μειώσεις μισθών, αύξηση των εργαζόμενων μερικής απασχόλησης, των εργαζόμενων με προγράμματα του ΟΑΕΔ, ένταση της δουλειάς σε βαθμό λιποθυμίας.

Μπορούμε να τους σταματήσουμε! Βαζουμε μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες μας!

   Απαιτούμε να πάρει εδώ και τώρα πίσω η κυβέρνηση της ΝΔ το νομοσχέδιο-σκούπα για τους μισθούς των εργαζομένων και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. 
   Πατάμε πάνω στις δυο απεργιακές μάχες 24 Σεπτέμβρη και 2 Οκτώβρη, τα συλλαλητήρια των συνδικάτων στις 17 Οκτώβρη που πέταξαν στα σκουπίδια τους σχεδιασμούς κυβέρνησης, εργοδοτών και της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, να περάσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα χωρίς να κουνηθεί φύλλο.
   Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Έκαναν ό,τι μπορούσαν για να υπάρξει σιγή νεκροταφείου, ξοφλώντας με αυτόν τον τρόπο τις δεσμεύσεις της απέναντι στο ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές ενώσεις για στήριξη των μέτρων. Η εικόνα των άμαζων συγκεντρώσεών τους, με 15-20 εργατοπατέρες πίσω από ένα πανό, που περισσότερο θύμιζε «Μεγάλη Παρασκευή» παρά απεργιακή συγκέντρωση, δείχνει την απομόνωσή τους από τους εργαζόμενους και τους χώρους δουλειάς.
   Με το σύνθημα: «Κάτω τα χέρια από τα Συνδικάτα! Διεκδικούμε σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, ζωής με δικαιώματα» δίνουμε τη μάχη της ενημέρωσης μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς. Εμείς, όλοι οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο, βγαίνουμε τώρα μπροστά για να προστατεύσουμε το σωματείο μας, τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας. Βγαίνουμε επιθετικά μπροστά διεκδικούμε να δουλεύουμε, να πληρωνόμαστε και να ζούμε όπως αρμόζει σε ανθρώπους τον 21ο αιώνα.

Όλες και όλοι στο Συλλαλητήριο στις 24 Οκτώβρη στις 7:00 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου

Το Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου