Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

«Να σταματήσει ο εμπαιγμός των εργαζομένων στην επιχείρηση "Καρυπίδης"»


«Ο εμπαιγμός των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης» (πρώην «Αρβανιτίδης») από όλους τους κρίκους του συστήματος δεν έχει τελειωμό» τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, ο οποίος κατέθεσε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Καρυπίδης» αγωνίζονται για τα δικαιώματα τους από το 2016. Αν και πρόσφατα δικαιώθηκαν δικαστικά, αντιμετωπίζουν εκ νέου τον κίνδυνο να εμπλακούν σε νέους μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες.
Μετά την κήρυξη της εταιρείας σε πτώχευση, ο σύνδικος πτώχευσης ξεκίνησε να στέλνει στους εργαζόμενους τις απολύσεις τους, με ημερομηνία απόλυσης όχι την τρέχουσα ημερομηνία, αλλά αυτή της απόφασης που κηρύχθηκε η πτώχευση. Ο σύνδικος πτώχευσης είναι το πρόσωπο που διορίζεται από το δικαστήριο σε περίπτωση πτώχευσης οφειλέτη και έχει ως καθήκον να διαχειρισθεί την πτωχευτική διαδικασία.

Ο Χρήστος Κατσώτης σημείωσε πως με αυτή την απόφαση του σύνδικου οι εργαζόμενοι καλούνται να υπογράψουν απολύσεις με ημερομηνία απόλυσης ακόμα και 6 μήνες πριν. Μία από τις συνέπειες αυτής της κίνησης είναι ο κίνδυνος να χάσουν οι εργαζόμενοι το επίδομα ανεργίας. Για τη λήψη του επιδόματος ανεργίας, ο εργαζόμενος οφείλει να καταθέσει αίτηση μέχρι και 40 ημέρες από την καταγγελία της εργασίας του, διαφορετικά χάνει το επίδομα ή μπαίνει σε διαδικασία αποδείξεως του λόγου που καταθέτει εκπρόθεσμα. Η απόφαση του σύνδικου παραβιάζει το νόμο που προβλέπει ρητά ότι η πτώχευση δεν αποτελεί λόγο λύσης της σύμβασης εργασίας και ο εργαζόμενος διατηρεί όλα τα εργασιακά του δικαιώματα ακόμα και μετά την κήρυξη της πτώχευσης,

Στην απάντηση του ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης δήλωσε πως το υπουργείο έχει προσφύγει κατά της επιχείρησης, ενώ για το θέμα με τον σύνδικο και την καταγγελία της εργασίας ανέφερε πως υπάρχει νομολογία και θα λυθεί από την δικαιοσύνη. Πρόσθεσε πως η διοίκηση του ΟΑΕΔ θεωρεί πως ο χρόνος κοινοποίησης επαρκεί για να πάρουν οι εργαζόμενοι το επίδομα ανεργίας.

Με στόχο να εξωραΐσει τον άκρως αντεργατικό χαρακτήρα του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου, ο Νότης Μηταράκης ισχυρίστηκε πως το σχέδιο νόμου έρχεται να επιλύσει το πρόβλημα των εργαζόμενων που είναι εγκλωβισμένοι μακροπρόθεσμα σε πτωχευμένες επιχειρήσεις.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ του απάντησε στην δευτερολογία του πως το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο είναι οδοστρωτήρας για τους εργαζόμενους και δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που πτωχεύουν δόλια να εξαιρούνται από τις κλαδικές συμβάσεις. Επίσης, τόνισε πως ήταν απαράδεκτη η χθεσινή παρέμβαση του πρωθυπουργού για την απεργία.

Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους του «Καρυπίδη», ανέφερε πως η απάντηση της σημερινής κυβέρνησης είναι πανομοιότυπη με τις απαντήσεις που έδινε η προηγούμενη κυβέρνηση ότι το θέμα έχει παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου