Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Επιβολή εμπάργκο στην Κούβα


Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίζουν την επιβολή εμπάργκο στην Κούβα, 19/10/1960, σε μία προσπάθεια να υπονομεύσουν την επανάσταση.

«Κάτω το δολοφονικό εμπάργκο»

26 Ιούλη 1953 και οι πρώτες ομάδες, αποτελούμενες από λίγες χούφτες επαναστατών, μόλις 160 και με επικεφαλής τον Φιντέλ Κάστρο, επιτίθενται στο στρατόπεδο Μονκάδα, κοντά στο Σαντιάγκο δε
Κούμπα. Πολλοί έχασαν τη ζωή τους σε αυτή την ιστορική επίθεση, ενώ τόσο ο Φιντέλ Κάστρο όσο και ο αδελφός του Ραούλ φυλακίστηκαν στο νησί που σήμερα ονομάζεται Ισλα δε λα Χουβεντούδ. Ομως η ημέρα αυτή θα σηματοδοτήσει τη μεγάλη λαϊκή εξέγερση κατά του δικτατορικού καθεστώτος του Φουλχένσιο Μπατίστα, με οδηγό τις επαναστατικές δυνάμεις του κινήματος της 26ης Ιούλη, που κατέληξε στη Νίκη της Επανάστασης, την 1 Γενάρη του 1959.

48 χρόνια μετά, πάνω από ένα εκατομμύριο των Κουβανών έδωσαν για άλλη μία φορά το αγωνιστικό «παρών» στην επέτειο της Μέρας της Επανάστασης, που έχει ονομαστεί από την ημέρα που η Κούβα έγινε το Νησί της Επανάστασης. Και παρά τις πολλές και εξαιρετικά δυσοίωνες προβλέψεις για την υγεία, επικεφαλής της διαδήλωσης, που είναι το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων για την επέτειο της Μονκάδα, που θα ολοκληρωθούν σήμερα, ήταν και πάλι ο Φιντέλ Κάστρο, συνοδευόμενος και από τον εγγονό του Αγιατολάχ Χομεϊνί, Χασάν, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κούβα, όπου συζητά και για το εμπάργκο των ΗΠΑ τόσο κατά της Κούβας όσο και κατά του Ιράν.



Γιγάντια διαδήλωση των μαχητών

Η φετινή επέτειος αποκτά νέα σημασία, καθώς, όπως τόνισε τόσο η εφημερίδα «Γκράνμα», όσο ο ραδιοφωνικός σταθμός «Ρελόχ», είναι η «γιγάντια διαδήλωση των μαχητών», που μάλιστα έγινε λίγες ώρες μετά την απόφαση του Κογκρέσο για άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών από τις ΗΠΑ προς την Κούβα. Ισως είναι η μεγαλύτερη διαδήλωση που έγινε ποτέ στο νησί της Επανάστασης. «Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο κάτοικοι της Αβάνας θα διαδηλώσουν απαιτώντας ένα οριστικό τέλος στο δολοφονικό εμπάργκο», μας προετοίμαζε η εφημερίδα «Γκράνμα». Ωστόσο, οι Κουβανοί διέψευσαν όλα τα προγνωστικά. Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» σχεδόν 1.200.000 Κουβανοί, πολύ περισσότεροι από 1.000.000 σύμφωνα με το βρετανικό BBC, δήλωσαν «παρών» χτες στη μεγαλειώδη διαδήλωση, που έγινε στην παραλιακή λεωφόρο της Αβάνας, τη Μαλεκόν. Ωστόσο, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του BBC, Ντάνιελ Σουέιμλερ, από τις πρώτες πρωινές ώρες, η προσέλευση των Κουβανών ήταν τόσο μεγάλη που οι κουβανικές αρχές προσπαθούσαν να τους προωθήσουν προς όλη την πόλη, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με το ΒΒC, όλη η Αβάνα, όπου έφτανε το ανθρώπινο μάτι, σε δρόμους, σοκάκια, λεωφόρους, να γίνει μία μεγάλη διαδήλωση!

«Κάτω το δολοφονικό εμπάργκο», «Κάτω ο δολοφονικός νόμος» βροντοφώναξαν και απαίτησαν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στο καθεστώς απόλυτων εμπορικών κυρώσεων, που είναι σε ισχύ από το Φλεβάρη του 1962. Ο ασφυκτικός και θανατηφόρος εναγκαλισμός έγινε ακόμη ισχυρότερος από το 1963, ενώ η χαριστική βολή θέλησε να δοθεί με το νόμο Χελμς - Μπάρτον του 1993, με τον οποίο οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις ακόμη και σε τρίτες χώρες που επισυνάπτουν εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με την Κούβα.

«Απελευθερώστε τους Κουβανούς ήρωες» απαίτησαν επίσης οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στους πέντε Κουβανούς που έχουν συλληφθεί και κρατούνται στη φυλακή στο Μαϊάμι της Φλόριντα, αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες της κατασκοπίας.



Δειλές κινήσεις

Στο μεταξύ μόλις την Τετάρτη η Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε την άρση απαγόρευσης στους Αμερικανούς πολίτες να ταξιδεύουν στην Κούβα, εγκρίνοντας κείμενο που χαλαρώνει το εμπάργκο ενάντια στην Κούβα, χωρίς όμως, να το αίρει. Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι ανάλογη πρόταση για τη συνολική άρση των κυρώσεων απορρίφθηκε με μικρή πλειοψηφία.

Η άρση απαγόρευσης των ταξιδιών, που εγκρίθηκε με 240 ψήφους έναντι 186, θα πρέπει τώρα να προωθηθεί για εξέταση και στη Γερουσία, προτού επικυρωθεί ως νόμος του κράτους και με την υπογραφή του Προέδρου Μπους. Η υπερψήφιση από τη Γερουσία δε θα πρέπει ωστόσο να θεωρείται σίγουρη, καθώς ανάλογη προσπάθεια που είχε γίνει πέρσι, απέτυχε καθώς τα μέλη της Γερουσίας καταψήφισαν την πρόταση, αν και φέτος η Γερουσία είναι στα χέρια των Δημοκρατικών, που επισήμως τάσσεται «λάβρα» υπέρ της άρσης του εμπάργκο... Οι βουλευτές καταψήφισαν εξάλλου με ψήφους 227 έναντι 201 την πρόταση για συνολική άρση του εμπάργκο.

Υπήρχαν χρόνια που η Κούβα αντιπροσώπευε μία απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα, όμως οι καιροί αυτοί έχουν παρέλθει. Η τροποποίηση αυτή αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς μία αλλαγή στάσης των ΗΠΑ έναντι της Κούβας, δήλωσε χαρακτηριστικά ο ρεπουμπλικανός βουλευτής της Αριζόνα Τζεφ Φλέικ, που κατέθεσε την πρόταση και πρόσθεσε ότι πρόκειται για έναν καλό συμβιβασμό ανάμεσα σ' εκείνους που θέλουν να συνεχιστεί η απομόνωση της Κούβας κι εκείνους που επιζητούν να αρθεί πλήρως το εμπάργκο.

Σήμερα οι μόνοι Αμερικανοί πολίτες που επιτρέπεται να μεταβούν στην Κούβα είναι οι πανεπιστημιακοί, οι δημοσιογράφοι, μέλη της κυβέρνησης ή άτομα που εργάζονται για τους οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ολοι αυτοί μετακινούνται με ειδική άδεια. Ενώ λίγο μετά την ψηφοφορία, ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Μπους είναι αντίθετος με την άρση των κυρώσεων εναντίον της Κούβας, ανεξάρτητα από το αν αυτές αρθούν μερικώς ή συνολικά.

Η πρώτη επίσημη αντίδραση από την Αβάνα ήρθε διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Φελίπε Πέρες Ρόκε, που δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς» «ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας συμβολίζει και αποδεικνύει τα πραγματικά συναισθήματα που κυριαρχούν στην αμερικανική κοινωνία», αν και άφησε ένα περιθώριο εάν τελικά αυτή η απόφαση υλοποιηθεί, καθώς θα πρέπει να ψηφιστεί και από τη Γερουσία. Τέλος, ο Ρόκε απάντησε και στις δηλώσεις Μπους, περί της αντίθεσής του για την άρση του εμπάργκο: «Ο Πρόεδρος Μπους από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του, ποντάρει σε λάθος άλογο»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου