Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

Απολογία Μιχαλολιάκου: Αρνήθηκε τα πάντα και «έδωσε» τους άλλους, για να «σώσει το τομάρι του»


Δίκη Χρυσής Αυγής

Αμετανόητος για τη δολοφονική δράση της εγκληματικής οργάνωσης της οποίας είναι ο απόλυτος ηγέτης, παρουσιάστηκε ο φυρερίσκος Νίκος Μιχαλολιάκος. Αρνήθηκε τα πάντα για να σώσει τον εαυτό του δεν δίστασε να αδειάσει πολλάκις πρώην βουλευτές και μέλη της οργάνωσης για να αποποιηθεί τις ευθύνες που του καταλογίζονται και την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Η απολογία του Νίκου Μιχαλολιάκου θα συνεχιστεί αύριο Πέμπτη μαζί με την εξέτασή του από τους συνηγόρους υπεράσπισης. Με τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης από την πρόεδρο, οι μεν οπαδοί της Χρυσής Αυγής άρχισαν να φωνάζουν το σύνθημα του κόμματος,«Αίμα – Τιμή – Χρυσή Αυγή» με την απέναντι πλευρά να τους απαντά το ίδιο δυνατά: «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους Ναζί».

Νωρίτερα, ο κατηγορούμενος απάντησε σε δεκάδες ερωτήσεις για καίρια σημεία της δικογραφίας, με κυρίαρχες εκείνες που αφορούσαν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

«Ένα ξεκάθαρο περιστατικό. Μία ανθρωποκτονία. Έγινε μία συμπλοκή και ο Ρουπακιάς δολοφόνησε έναν άνθρωπο. Το κόμμα δεν έχει καμία σχέση, εγώ δεν έχω καμία σχέση. Ούτε ενέκρινα ούτε εντολή έδωσα. Είναι μυθεύματα αυτά», είπε.

    Κατέρριψε τον ισχυρισμό όλης της τοπικής Νίκαιας για το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα

    Κατά την τοποθέτησή του για το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα ο Νίκος Μιχαλολιάος προέβη σε δήλωση που καταρρίπτει τον βασικό ισχυρισμό όλων των κατηγορουμένων από την τοπική Νίκαιας.

    Σημειώνεται πως οι κατηγορούμενοι ανέφεραν ότι εκείνο το βράδυ είχαν βγει στους δρόμους για να πετάξουν τρικάκια για επικείμενη ομιλία του Νίκου Μιχαλολιάκου.

    Ο ίδιος ο πυρηνάρχης Νίκαιας, Γιώργος Πατέλης, στην κατάθεσή του, είχε κάνει λόγο για δύο παράλληλα γεγονότα: τη δολοφονία του Φύσσα και το ότι η τοπική οργάνωση Νίκαιας μοίραζε τρικάκια επειδή θα πήγαινε ο Μιχαλολιάκος για ομιλία.

    Ο Αρχηγός, όμως, σήμερα κατέθεσε ότι δεν είχε αποφασίσει αν θα πάει στη Νίκαια για ομιλία και δεν υπήρχε καμία συνεννόηση για να μοιράσουν τα μέλη της Χρυσής Αυγής τρικάκια.

    Ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής υποστήριξε ότι δεν είχε αποφασίσει αν θα κάνει ομιλία στο Πέραμα που είναι ο βασικός ισχυρισμός της υπεράσπισης.

    Πρόεδρος: «Αν ήταν έτσι τα πράγματα, μπορει να μοιράζουν τρικάκια εκείνο το βράδυ;

    Μιχαλολιάκος: «Δεν το έχετε ακούσει να ετοιμάζονται; Είναι πολλές φορές που έχω πει να κάνω ομιλία και αναβάλλεται. Εδώ υπήρχε συγκεκριμένος λογος. Είχαν γίνει τα γεγονότα με το ΠΑΜΕ και ηθελα ησυχία.»

    Πρόεδρος: «Δεν τους ενημερώνατε τι θα κανετε;»

    Μιχαλολιάκος: «Δεν υπήρχε συνεννόηση. Δεν είχα αποκλείσει ότι θα πάω. Ήμουν διστακτικός.»

Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής υποστήριξε, απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου, ότι έμαθε για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, την επομένη αργά το πρωί. Όπως είπε, με το έγκλημα ούτε είχε σχέση το κόμμα και ούτε έπρεπε να αναμειχθεί, καθώς επρόκειτο για μια δολοφονία ενός ανθρώπου από έναν άλλον. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να εξηγήσει γιατί στον τόπο του εγκλήματος βρίσκονταν και άλλα άτομα πλην του δράστη από την Τοπική της Νίκαιας.

Διέψευσε, ουσιαστικά, τον μάρτυρα υπεράσπισής του, Σπίνο, ο οποίος είχε πει ότι ήταν όλη τη νύχτα ξύπνιος και ενήμερος. Ο Ν. Μιχαλολιάκος ισχυρίζεται ότι ο Σπίνος ψεύδεται.

Ερωτηθείς για τον χρόνο που έμαθε το έγκλημα, ο κ. Μιχαλολιάκος είπε ότι το έμαθε από τη σύζυγό του, που της τηλεφώνησαν και την ενημέρωσαν την επομένη αργά το πρωί. Είπε, επίσης, πως η τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Γ. Λαγό γύρω στη μία της επίμαχης νύχτας, αφορούσε άλλο θέμα και ότι ο συγκατηγορούμενός του δεν του ανέφερε τίποτε για όσα είχαν συμβεί ελάχιστη ώρα πριν στο Κερατσίνι.

Πρόεδρος: Εκείνη την ώρα που μιλήσατε ο κ. Λαγός έχει ενημερωθεί.

Κατηγορούμενος: Δεν το ξέρω.

Πρόεδρος: Είναι κάπως αξιοπερίεργο. Έχει μάθει για το περιστατικό που είναι πολύ σοβαρό.

Κατηγορούμενος: Θα πίστευαν, φαίνεται, πως δεν έχει σχέση με το κόμμα και πράγματι δεν είχε σχέση.

Πρόεδρος: Από άτομο του κόμματός του είχε μάθει ο κ. Λαγός, όχι από την τηλεόραση.

Κατηγορούμενος: Ζήτησα να ανοίξει το τηλεφωνικό απόρρητο γιατί πιστεύω πως αυτοί που έφεραν εδώ παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα μου και γνωρίζουν πολύ καλά πως είμαι απόλυτα αθώος.

    Διπλή διάψευση και σε Λαγό

    Η πρόεδρος της έδρας, πάντως, επέμεινε λέγοντας «ένας λόγος παραπάνω να έπρεπε να είχατε ενημερωθεί» και του θύμισε την επικοινωνία του Λαγού με τον Πατέλη, όταν ο Λαγός είπε στον πυρηνάρχη Νίκαιας «Γιώργο μένεις». Στο σημείο εκείνο ο Νίκος Μιχαλολιάκος «φωτογράφισε» την ευθύνη του περιφερειάρχη Πειραιά λέγοντας «Μπορεί να ήταν φίλος του ο Πατέλης».

    Συνεχίζοντας ο Μιχαλολιάκος, ουσιαστικά, χρεώνει στον Γιάννη Λαγό την επικοινωνία με τον Δεβελέκο εκείνο το βράδυ και διαφοροποιείται από τις καταθέσεις και των δύο.

    Ο γγ της Χρυσής Αυγής παραδέχθηκε ότι πιθανώς ήταν παρών, όταν ο Λαγός μίλησε από τα κεντρικά της Μεσογείων και λέει στον Δεβελέκο να πως εάν κληθεί στη ΓΑΔΑ να κάνει ότι δεν ξέρει τον Ρουπακιά, αλλά λέει ότι δική του εντολή ήταν να μην αποκρύψει κανείς τίποτα.

    Ερωτηθείς για την παρουσία μελών της Τοπικής Νίκαιας στον τόπο του εγκλήματος, ο κ. Μιχαλολιάκος είπε πως δεν μπορεί να γνωρίζει, τονίζοντας πως ο ίδιος ούτε εντολή έδωσε ούτε ανάμειξη είχε.

Αναφερόμενος, μετά από ερώτηση της προέδρου, στη φράση του, το 2015, περί ανάληψης πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία του μουσικού, ο κατηγορούμενος απάντησε πως είχε την έννοια «του πολιτικού κόστους που εκόντες άκοντες είχαμε χρεωθεί». Ανέφερε, δε, όπως ακούστηκε και από άλλους κατηγορούμενους πρώην βουλευτές: «Η ΝΔ είχε πολιτική ευθύνη για τον Τεμπονέρα;». Μάλιστα, ο κ. Μιχαλολιάκος συμπλήρωσε: «Και για το Μάτι ακόμα. Είπε ο Τσίπρας πως αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη. Αυτό σημαίνει πως το έκαψε;».

    Αντιφάσεις για τα γραφεία της Τοπικής Νίκαιας μετά τη δολοφονία Φύσσα

    Μιχαλολιάκος: «Τα γραφεία έκλεισαν αμέσως.»

    Εισαγγελέας: «Σε συνεντευξή σας είχατε πει ότι δεν έχει κλεισει κανένα γραφείο…»

    Μιχαλολιάκος: «Πράγματι το είχα πει γιατί υπήρχε μια εικόνα διάλυσης και έπρεπε να την αναιρέσω. Είχε κλείσει κι είπα ότι δεν συνέβη για να μη φανεί…»

Νωρίτερα, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής κλήθηκε από την πρόεδρο να απαντήσει σχετικά με το καταστατικό του κόμματος.

Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, το καταστατικό που είχε η Χρυσή Αυγή πριν από το 2012 ήταν ένα λιτό κείμενο του 1992 που αφορούσε την ιδεολογία και την πολιτική του κόμματος. Πάνω σε αυτό, όπως είπε, και με δείγμα τα καταστατικά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, κατάρτισαν το 2012 εκείνο που κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο, καθώς το παλαιότερο δεν προέβλεπε κάποια πράγματα, όπως την είσοδο του κόμματος στη Βουλή και επομένως κρατικών επιχορηγήσεων κ.ά. Ο κ. Μιχαλολιάκος αρνήθηκε το καταστατικό που αναφέρεται σε ναζιστικού τύπου δομή της Χρυσής Αυγής, που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, χαρακτηρίζοντάς το ένα «ανόητο ανερμάτιστο κείμενο» που δεν τους αφορούσε. Στις επισημάνσεις της προέδρου ότι, εφόσον δεν τους αντιπροσώπευε και δεν το αναγνώριζαν, θα έπρεπε να έχουν προβεί σε διαψεύσεις όταν είχαν δημοσιευθεί στην «Ελευθεροτυπία» αποσπάσματά του, ο κατηγορούμενος απάντησε πως «αν έπρεπε να απαντάμε σε όλα, θα έπρεπε να είχαμε τότε επιτελείο 100 ανθρώπων. Μέχρι το 2012, η Χρυσή Αυγή δεν είχε κανέναν υπάλληλο».

Πρόεδρος: Ναι, όμως, το συγκεκριμένο καταστατικό σας έδινε ιδεολογία εθνικοσοσιαλιστική, θα έπρεπε να το έχετε διευκρινίσει με διαψεύσεις.

Κατηγορούμενος: Το διευκρινίσαμε από το 1992 και μετά. Ξεκαθαρίσαμε πως η ιδεολογία μας είναι εθνικιστική.

    Έχει όρκο η Χρυσή Αυγή

    Εισαγγελέας: «Η Χρυσή Αυγή είχε όρκο;»

    Μιχαλολιάκος: «Όχι»

    Εισαγγελέας: «Υπάρχει ένα έγγραφο στη δικογραφία με τίτλο «Όρκος Χρυσή Αυγή – 1983…»

    Μιχαλολιάκος: «Δεν υπάρχει αυτό το πράγμα. Έψαξαν οι αρχές 200 κατοικίες και κομπιούτερ, βρήκαν ένα χαρτί προ 30 ετών. Όλα αυτά μέχρι το 2010 – 2011 που ήταν ολιγεμελής ο όλος κύκλος των ανθρώπων και μπορούσε να υπάρχει επιστασία. Μετά το 2012 χάθηκε η μπάλα.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου