Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

«The Working Dead... and»


Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Τόπος» η συνέχεια της βραβευμένης και αγαπημένης διαδικτυακής σειράς κόμικ «The Working Dead» του Πάνου Ζάχαρη, με τίτλο: «The Working Dead... and». Προσκαλεί τον αναγνώστη να περιηγηθεί στα αξιοθέατα της ταξικής πάλης με ξεναγό τον αλλοτινό του εαυτό και να σταθεί σήμερα κάτω από την παχιά σκιά του χτες για να σκιτσάρει το αύριο.

Με τη γοητευτική και απαιτητική τέχνη του σκίτσου, ο Π. Ζάχαρης θα μας οδηγήσει σε ένα ταξίδι στην Ιστορία με τη ματιά των ανθρώπων που δημιούργησαν (και δημιουργούν) τον πλούτο, που έφτιαξαν
αριστουργήματα, που έχτισαν αυτοκρατορίες, που άνοιξαν δρόμους, μεταφορικά και κυριολεκτικά. Μονοσέλιδες αυτοτελείς ιστορίες εκτείνονται χρονικά και γεωγραφικά από τον προϊστορικό άνθρωπο, την Αρχαία Αίγυπτο, την Ευρώπη του Μεσαίωνα, την εποχή των μεγάλων ανακαλύψεων στην Αμερική, τη βιομηχανική Αγγλία και φυσικά την Ελλάδα από την αρχαιότητα έως την εποχή μας.

Η σχέση του εκμεταλλευόμενου και του εκμεταλλευτή κυριαρχεί με τρόπο αυθεντικό και με σεβασμό στην ιστορική ακρίβεια. Με έμπνευση από ιστορικές στιγμές, που στην καλύτερη περίπτωση περνούν σε δεύτερη μοίρα στην «επίσημη» ανάγνωση της Ιστορίας με τα ιδεολογικά φορτία της κυρίαρχης τάξης, καταλήγουν στο ότι οι εκμεταλλευτικές σχέσεις αλλάζουν μορφή και ακολουθούν κάθε στιγμή της Ιστορίας του ανθρώπου. Ο Π. Ζάχαρης άλλωστε έχει πει και με αφορμή την πρώτη έκδοση πως δεν επιδιώκει μία καταγραφή της Ιστορίας, αλλά να δώσει με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια το ιστορικό πλαίσιο. Αυτή η προσήλωση εκφράζεται στην έκδοση η οποία συνοδεύεται με ένα χρήσιμο παράρτημα, στο οποίο παρουσιάζονται κάποια από τα ιστορικά γεγονότα που συμπεριλαμβάνει αναλυτικότερα.

Στην παρούσα έκδοση ο Π. Ζάχαρης καταπιάνεται, πέρα από τα παραπάνω, και με στιγμές κορύφωσης της ταξικής πάλης. Οπως διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο: «Οι 200 της Καισαριανής βαδίζουν προσεκτικά για να μη χάσουν από το βλέμμα τους τον Τόμας Μίντσερ που προπορεύεται. 

Κρατάνε γερά το κόκκινο νήμα που τους δένει με τους "αβράκωτους" του Παρισιού και τη Ρόζα Παρκς. Το νήμα φθείρεται μα δεν κόβεται. Θα μας βγάλει από τον λαβύρινθο.
Μονοσέλιδα ταξιδάκια στις βαρετές κοιλάδες της ταξικής κανονικότητας και τις σκοτεινές χαράδρες της ήττας. Αλλά και στις άγριες μα συναρπαστικές κορυφές των αγώνων για ζωή. Από εκεί έχει ωραία θέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου