Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

Πάνος Ζάχαρης


Στο Φεστιβάλ ΚΝΕ «ΟΔΗΓΗΤΗ» στην Θεσσαλονίκη, στο   Στέκι Νέων Εργαζομένων, παρακολούθησα μια συζήτηση με τον  Θανάση Χρηστίδη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και τον Πάνο Ζάχαρη, σκιτσογράφο - πολιτικό γελοιογράφο.

Εκεί για πρώτη φορά έπιασα στα χέρια μου το  κόμικ «The Working Dead» του Π.Ζάχαρη.

Το  κόμικ «The Working Dead»  πραγματεύεται τη σχέση καταπιεστή και καταπιεζόμενου ανά τους αιώνες.

Το παίρνω στα χέρια μου και γυρίζω τις σελίδες μια – μια απολαμβάνοντας κάθε ιστορία ξεχωριστά.


Το ζήτημα, που θίγει, της εργατικής εκμετάλλευσης σε διαφορετικές περιόδους, διακρίνεται για την ευφυΐα, την καυστικότητα και την αποτύπωση ιστορικών αναφορών και πολιτικών σχολίων με εκπληκτικά σκίτσα.


Το χαμόγελο που δημιουργούν οι ιστορίες που διηγείται ο Πάνος Ζάχαρης είναι πικρό, όπως πικρή είναι και η αλήθεια: Σε κάθε στιγμή της ιστορίας ο άνθρωπος πρέπει να διαλέξει (και να αντιληφθεί) με ποιους είναι και ποιους έχει απέναντί του. Αυτήν την σκληρή και αιώνια πραγματικότητα αποτυπώνεται άμεσα και περιεκτικά στις ιστορίες που μας περιγράφει ο Πάνος, θυμίζοντάς μας σε κάθε σελίδα  ποιοι είμαστε και κυρίως σε ποιους είμαστε απέναντι.

Για τη ανεργία
Το βιογραφικό του όπως το έγραψε ο ίδιος.

«Γεννήθηκα -κι αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα- το 1982 στην Αθήνα, όπου ζω και εργάζομαι μέχρι και σήμερα.
Σπούδασα στο τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθήνας, πήρα παραδόξως και πτυχίο…  Παράλληλα, σπούδασα στη Σχολή σκίτσου του Σπύρου Ορνεράκη.
Τα πρώτα μου σκίτσα δημοσιεύτηκαν το 2004 στον Οδηγητή. Από το 2005 και μέχρι το 2008 οπότε και έκλεισε, συνεργάστηκα με το περιοδικό ΑΝΤΙ. Έχω συνεργαστεί περιστασιακά με διάφορα περιοδικά, τις εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή και ένα διαφημιστικό γραφείο ως εικονογράφος.Από το Νοέμβρη του 2012  έως και το Μάη του 2013 δούλεψα στην εφημερίδα 6 μέρες.
Απο το 2008 μέχρι και σήμερα εργάζομαι στην εβδομαδιαία εφημερίδα ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ , όπου πέρα απο τις γελοιογραφίες μου δημοσιεύω σατιρικά φωτομονταζ
Είμαι μέλος της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων και της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ).
Αγαπώ πολύ τη δουλειά μου και ελπίζω τα αισθήματα να είναι… αμοιβαία!..»

Περισσότερα για τον Πάνο Ζάχαρη στη σελίδα του εδώ και στη σελίδα του στο facebook εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου