Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

Συγκροτείται, η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση (ΠΔΚ )


Στην Ελεύθερη Ελλάδα συγκροτείται, 23/12/1947, η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση (ΠΔΚ). Σύμφωνα με την ιδρυτική της πράξη η ΠΔΚ πρόβαλλε ως κύριους και πρωταρχικούς σκοπούς της τους παρακάτω:

«1. Να συνεχίσει και να εντείνει με όλα τα μέσα και με όλες τις δυνάμεις του λαού τον αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας από το ζυγό των ξένων ιμπεριαλιστών και των οργάνων τους, για την αποκατάσταση της εθνικής ανεξαρτησίας, για την επικράτηση και τη
νίκη της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και για την κατοχύρωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του ελληνικού λαού.

2. Να κυβερνήσει τη χώρα πάνω σε λαϊκές και δημοκρατικές βάσεις παίρνοντας όλα τα μέτρα για την ανάπτυξη των λαϊκοδημοκρατικών θεσμών και μεταρρυθμίσεων όπως των λαϊκών συμβουλίων, της λαϊκής δικαιοσύνης, της αγροτικής μεταρρύθμισης, της λαϊκής παιδείας κλπ και για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών του λαού στις ελεύθερες και στις απελευθερωμένες περιοχές.

3. Να επιδιώξει την πραγματοποίηση και επέκταση της συμφιλίωσης και ενότητας του λαού πάνω στη βάση της εξασφάλισης της εθνικής ανεξαρτησίας και του σεβασμού των δημοκρατικών του δικαιωμάτων και ελευθεριών, και

4. Να εκπροσωπεί τη δημοκρατική Ελλάδα στο εξωτερικό και να αποκαταστήσει φιλικές σχέσεις με όλους τους δημοκρατικούς λαούς και τις κυβερνήσεις τους».

Στις 24 Δεκέμβρη του 1947 ο ραδιοφωνικός Σταθμός του Δημοκρατικού Στρατού μετέδωσε μια ιστορική ανακοίνωση, το περιεχόμενο της οποίας σηματοδοτούσε ένα σημαντικό σταθμό στην πορεία του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα:

«Το Πρακτορείο ''Ελεύθερη Ελλάδα'' - έλεγε το ραδιόφωνο των ανταρτών - ανακοινώνει ότι χθες σχηματίστηκε στην Ελεύθερη Ελλάδα η πρώτη Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση της Ελεύθερης Ελλάδας.
 
Η πράξη 5 για την εκπαίδευση

Η σύνθεση της Κυβέρνησης είναι η ακόλουθη:
 
Πρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός των Στρατιωτικών: Στρατηγός Μάρκος.

Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός των Εσωτερικών: Γιάννης Ιωαννίδης.

Υπουργός των Εξωτερικών: Πέτρος Ρούσσος.

Υπουργός της Δικαιοσύνης: Μιλτιάδης Πορφυρογένης.

Υπουργός Υγιεινής και Πρόνοιας και προσωρινά της Παιδείας: Πέτρος Κόκκαλης.

Υπουργός Οικονομικών: Βασίλης Μπαρτζιώτας.

Υπουργός της Γεωργίας: Δημήτρης Βλαντάς.

Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και προσωρινά του Επισιτισμού: Λεωνίδας Στριγκός.
 
Ο νόμος αρ. 6 για τα εργατικά δικαιώματα

Για το σχηματισμό της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης υπογράφηκε ιδρυτική πράξη.
Κοντά στον Πρόεδρο της Κυβέρνησης ιδρύεται Γενική Διεύθυνση Εθνικών μειονοτήτων για την άμεση εξυπηρέτηση των ζητημάτων των Εθνικών μειονοτήτων. Η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση απηύθυνε διάγγελμα προς τον Ελληνικό Λαό.

Η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση στην πρώτη της συνεδρίαση απεφάσισε να στείλει αντιπροσωπεία της στο εξωτερικό για να έλθει σε επαφή με τους Δημοκρατικούς Λαούς και τις κυβερνήσεις τους».

«Η αναγγελία για κυβέρνηση των βουνών - γράφει ο Σ. Γρηγοριάδης - ήχησε σαν πύραυλος σε όλη την Ελλάδα». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αλ. Ζαούσης κάνει λόγο για κεραυνό. Οσο σημαντικό, όμως, κι αν ήταν σαν γεγονός κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως ήταν αναπάντεχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου